Reklama:

zgrzytanie zębami (6)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
13-09-2005, 21:19:00

Moja 9 miesięczna córka ostatnio zaczęła zgrzytać zębami! Ma dwa duże zęby na górze i dwa drobniejsze na dole i kiedy nie śpi, zaczyna (dla zabawy?) zgrzytać nimi. Słychać bardzo wyraźnie ten zgrzyt. Pomijając nieprzyjemne dzwięki, to chyba może sobie zniszczyć zęby?
A na dodatek, dowiedziałam się, że jak dziecko zgrzyta zębami to może mieć owsiki czy inne robaki!
Co powinnam zrobić? Przyglądałam się kupce, ale poza tym, że jest b.zwarta, ciemna i ostatnio z białym nalotem gdzie niegdzie (śluz?), a córeczce ciężko przychodzi zrobienie kupki, to nie zauważyłam żadnych owsików ani na kupce, ani przy odbycie.
Córeczce też wyrzynają się kolejne, górne zęby, więc dużo gryzie pieluchę tetrową, ale nie rozumiem dlaczego zgrzyta zębami.
Proszę o pomoc!
Początkująca
14-09-2005, 12:22:00

Witam, osobiście wydaje mi się, że zgrzyta tymi zębami dla zabawy. Ale żeby się uspokoić możesz zrobić badanie kału na pasożyty.
Pozdrawiam, Monika
Początkująca
14-09-2005, 16:04:00

Dziękuję za podpowiedź!
)
Początkująca
15-09-2005, 07:57:00

Mój synek też jak miał około 9 - 10 miesięcy to zaczął zgrzytać zębami. Robiłam badania na pasożyty i nic nie wykazały. Z czasem zgrzytał coraz rzadziej. Teraz ma 12 miesięcy i czasami dla zabawy zgrzytnie zębami. Często się przy tym smieje.[addsig]
violinka
Początkująca
14-03-2013, 22:07:02

Ja też miałam ten problem i okazało się, że faktycznie synek miał towarzystwo-owsiki. Lekarz przepisał lek, a poza tym zabija je sok z kiszonej kapusty. Trzeba też zmienić pościel i non stop bieliznę bo lubią wychodzić Dbanie o higienę ze zdwojoną siłą!
gość
31-08-2021, 05:59:15

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: