Reklama:

zniekształcenie głowki u półrocznego chłopca (5)

Forum: Pielęgnacja i rozwój dziecka

gość
15-03-2013, 10:05:32

Jestem mamą 6 miesięcznego synka, który ma zniekształconą główkę. Zniekształcenie to zauważyłam już w 2,5 miesiącu, ale do tej pory, mimo moich prób nic się nie poprawiło. Czasami nawet myślę,że się pogorszyło, ale nie wiem, może porostu panikuję już trochę.Winię siebie,ze nie wiedziałam i nie zwracałam uwagi na główkę, (na to ze syn upodobał sobie tylko jedną stronę do spania) i nie daje mi to spokoju, zależy mi bardzo, żeby główka miała ładny kształt. Czytałam różne fora, jedne mamy na swoim przykładzie radzą,że będzie dobrze, tylko potrzeba czasu, inne, ze już nic nie da się zrobić, a zniekształcenie zostanie. Mój pediatra jest zdania, że jeszcze wszystko się wyprostuje(nie w miesiąc, ani 2, ale z czasem będzie oki), ze syn jest jeszcze malutka a główka wciąż rośnie do 2 roku życia. Uważa, ze miał podaną za małą dawke witaminy-1kropla, i stąd może to zniekształcenie. (urodził sie 3,580 i bardzo szybko przybierał na wadze). Teraz zapobiegawczo podaję 3 krople witaminy.
Jeżeli cokolwiek mogę jeszcze zrobić dla mojego synka to proszę o informację, gdzie mam się udać, może powinnam odwiedzić ortopedę czy może syn potrzebuje jakiejś rehabilitacji?? Główkę przekładam na drugą stronę za każdym razem jak tylko zaśnie, ale często syn wraca do swojej ulubionej pozycji-tej zniekształconej. Bardzo proszę o radę...mama
Początkujący
15-03-2013, 11:17:26

Nie ma powodu do paniki, zmartwień. Głowa potrzebuje jeszcze nieco czasu, by wrócić do naturalnego kształtu. Niestety w czasie porodu naturalnego często dochodzi do zniekształcenia główki.
gość
02-05-2013, 20:28:37

mialam ten sam problem ulubiona jedna strona konsultacja z neurologiem wyjasnila wszystko asymetria ulozeniowa kilka miesiecy rehabilitacji.i wszystko ok oprocz minimalnego splaszczenia tylu czaszki. moj syn ma 20 miesiecy i dalej wiese ze czaszka rosnac sie jeszcze naprostuje.radze taka konsultacje a moze to krecz przykurcz wiem teraz ze dziecko musi miec pelen zakres obrotowy a nie lubi na prawo na lewo ja strasznie do dzis sie winie za sytuacje a moj mial 3 mc jak to zauwazylam. glowa do gory i powodzenia oby to tylko bylo przyzwyczajenie.
gość
26-03-2015, 15:59:20

Witam, czy główka się wyprostowała?
gość
04-11-2016, 13:12:55

Witam! Kiedy koleżanki córka poprosiła mnie o poradę w w/w temacie i powiedziała, jakie porady są udzielane przez specjalistów i mogę przeczytać to na polskich stronach internetowych to włosy mi stanęły DĘBA. Z wykształcenia jestem pediatrą z wieloletnim stażem, dziś mieszkam i pracuję jako lekarz za granicą. Zastanawiam się czy specjaliści polscy aby zarobić więcej pieniędzy chcą utrzymać młode mamy w ciemnocie? Dawniej w Polsce niemowlęciu w takich przypadkach przepisywano vit. D w kropelkach albo dawkę jednorazową tzw. uderzeniową z kapsułki w przychodni /sama to stosowałam/ i problem znikał. Doszukiwano się problemu wtedy, gdy nie było efektu po danej kuracji. W kraju w którym obecnie mieszkam, tydzień po porodzie dziecku zaczyna podawać się tran gdyż mleko sztuczne dla niemowląt nie zawsze jest dobrze przyswajane przez niemowlę o czym świadczą tzw.kolki. Malutki organizm dopiero zaczyna przystosowywać się do świata zewnętrznego, o czym od dawien dawna wszyscy to wiedzą na całym świecie. Takie metody jak stosowanie kasków, materacyków i chyba z przekąsem mogę dodać to czemu nie imadła? To jest tylko narażanie rodziców na zbędne wydatki.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: