Reklama:

zupełny brak apetytu u 5 miesięcznego dziecka (10)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
05-01-2010, 17:23:54

Błagam o podpowiedź jak pomóc mojej 5,5miesięcznej córce!!!!!!!!!!

Hania urodziła się w 40 tc, waga 3050g, spadek do 2770g. Ma stwierdzoną alergię na krowie białko, choć objawy są skąpe. Jest karmiona odciąganym moim pokarmem. Próbowałam dawać też sztuczne mleko myśląc, że Hania nie chce mojego mleka z uwagi na smak, ale sztucznego też nie chce pić.
Moja córka od początku jadła niezbyt imponująco, ale przybierała na wadze. Odkąd skończyła 3,5 m-ca sukcesywnie je coraz mniej (obecnie ok. 500ml/dobę), zaś waga wygląda tak :
- po miesiącu 3480 g
- po 2 mcach 4200 g
- po 3 mcach 4680 g
- po 4 mcach 5280 g
- po 5 mcach 5520 g
- ostatnie ważenie dziś 5.01. (czyli ma 5mcy i 3 tygodnie) 5760 g (tydzień temu ważyła tyle samo).
Od początku 5 miesiąca dodajemy jej do mleka fantomalt.
Córka przesypia całe noce (od 21-7), rzadko budzi się o tej 7 z dopominaniem o jedzenie, po prostu budzi się i zaczyna zabawę. W dzień dopomina się o jedzenie rzadko, potrafi wytrzymać i 5-6 godzin bez papu. Łącznie córka śpi ok. 14-16 godz/dobę. Po całej nocy zjada ok. 100ml mleka, potem co 3 godz po ok. 60-90 ml. Do niedawna dojadała poł słoiczka zupy, ale od dwóch tygodni zaciska dziąsła i usta, i o łyżeczce nie ma mowy.
Robiliśmy jej tydzień temu morfologię, bad. og. moczu, posiew kupki i moczu, próby wątrobowe i nerkowe , jonogram wapnia i fosforu oraz hormony tarczycy.
Morfologia - w porządku
bad. og. moczu - pojawił się kwas askorbinowy
posiew moczu - czysto
posiew kupki - candida i klebsiella (ale córka nie ma ani biegunek, ani wymiotów, nigdy nie miała problemów z brzuszkiem, nie ulewa)
tarczyca - ft3, ft4 i tsh - w normie
próby nerkowe - mocznik i kreatynina lekko zaniżone
wapń - przekroczony o 0,02
fosfor - w normie
próby wątrobowe - aspat i alat lekko przekroczone.
Hania nie ma gorączki.
Córkę widziało dwóch pediatrów i obydwoj stwierzdili niezależnie od siebie, że mała jest dobrze rozwinięta, ma prawidłowe odruchy, nie wygląda na dziecko chore. Faktycznie - ładnie śpi, bawi się, gaworzy, obraca na boki i na brzuch, śmieje się, itp. Czasami jednak mam wrażenie, że na niektóre manewry córka nie ma siły, jest za słaba.

Moje pytanie jest takie - czy u tak małego dziecka to niejedzenie może być związane ze sferą psychiki ? Chodzi mi o to czy może mieć jakiś uraz (jest zrażona, bo np. karmilismy ponad miarę) ? A może to po prostu pokazywanie charakterku (no ale tak długo i w takim wieku?) ?
Jakie jeszcze badania moglibyśmy zrobić, żeby wykluczyć, że ten brak apetytu to jakaś choroba ?
A może któreś z w/w badań ma jednak wpływ na apetyt (podwyższomy wapń ? próby wątrobowe? klebsiella ?) ?
Jeżeli córka jest zdrowa, jak twierdzą lekarze, to dlaczego tak mało je i nie przybiera na wadze ? Podobno zdrowe dziecko się nie zagłodzi, nasze temu przeczy :(

Dodam, że i mąż, i ja bylismy w dzieciństwie dużo więksi niż nasza córka. Jedliśmy i przybieralismy dobrze. Zerkałam też na dziąsła Hani czy nie ma objawów ząbkowania, ale dziąsła są twarde, różowe, bez oznak ząbkowania.

Błagam o pomoc, martwię się o skutki jakie może przynieść tak mała ilość zjadanego przez córke pokarmu.
gość
06-10-2017, 18:48:35

Mam taki sam problem tylko moja córka dopiero skończyła 5 miesięcy wszystkie badania są w porządku to tej pory dobrze jadła ale i tak słabo przebywała na wadze ale ostatnio bardzo mało je i boję się że będzie jeszcze gorzej próbuje ja karmić nawet na śpiąco ale zaciska buzię i nie chce czasem dopiero po 5 godzinach wypije 100 ml czy coś pomogło pani coreczce?
gość
11-10-2017, 19:51:04

Mam taki sam problem. Czy ktoś coś podpowie? Syn ma alergie na mleko krowie. Karmie go piersią jestem na bardzo rygorystycznej diecie. Mleka sztucznego pić nie chce, teraz przestał jeść i pokarmy stałe. Je coraz mniej i rzadziej. Ostatnio stał się bardzo nerwowy. Przybiera ale słabo. Lekarze twierdzą że jest zdrowy. Teraz ma prawie 6 miesięcy. Problemy zaczęły się jak skończył 3 miesiące. Jest coraz gorzej.
gość
04-02-2018, 22:49:27

Jestem w takiej samej sytuacji mój synek ma cztery miesiące jadł na początku bez problemu aż za dużo. Skończyło się szpitalem, po wyjściu brak apetytu nasila się zjada coraz mniejsze porcje. Dzisiaj wypił przez dobę 240ml mleka. Jestem załamana lekarze ręce rozkładają, apety powinien wrócić. A ja chyba O szaleje
gość
16-02-2018, 20:10:54

Czy ktoś znalazł przyczynę problemu? My też jesteśmy w tej sytuacji, problemy zaczęły się od 3 miesiaca, teraz mała ma 5.5 I problemy z jedzeniem się nasilają. Każde karmienie to katorga, mała krzyczy, odwraca głowę nie chce jeść... nie wiem co robic
gość
18-02-2018, 12:10:00

Moja Hania urodziła się o wadze 2500 kg. Z każdą dobą pięknie przybierała na wadze ku zdziwieniu położnych. I tak było do 2 m-ca kiedy została zaszczepiona. Ok 2,5 tyg później zaczęła robić kupki ze śluzem. Wtedy karmiłam tylko piersią. Postanowiłam odstawić wszystko co zawiera białko mleka krowiego-niestety problem się nasilał. Kontrola wskazała że dziecko gorzej przybiera na wadze, kupki zaczęły pojawiać się co raz częściej. Pediatra zaleca podawanie smecty i debridat oraz badanie na krew utajona. Wynik ujemny. W miedzyczasie przechodzimy tylko na Bebilon Pepti i infatrini ( wg zalecen alergologa) zeby mala zaczela przybierac na wadze. Niestety ilosc kupek zwiekszyla sie do ok 7-10 na dzien dziecko przez 3 tyg przybiera 100g. Wymuszam na pediatrze skierowania na badania: morfologia mocz gazometria zelazo ( cora jest bladziutka) - w morfologi podwyzszone plytki-konsultacja u hematologa nas uspokaja, pojawiły sie kropki krwi w stolcu wiec szybko do gastrologa-sugeruje zmiane mleka na nutramigen. Alergolog do ktorego znowu trafilismy zaleca neocate ktore teoretycznie jest takie samo jak nutramigen ale dzieci chetniej jedza bo w skladzie na pierwszej pozycji:syrop glukozowo-fruktozowy. Alergolog kaze wprowadzac dodatkowe produkty: zupke jarzynowa, kaszke Aletac. Po 3 dniach na nowym mleku dziecko przestalo robic sluzowate kupki,zwiekszyla porcje z wymuszanych 50-60 ml do 100 ml😃 wiec uradowana gotuje córce marchewke na parze-swoja eco - i jestem obecnie w punkcie wyjscia-wysypka śluz brak apetytu. Poczekam pokarmię tylko mlekiem może wróci ten czas kiedy przez chwilę odetchnęłam... Teraz wmuszam w Hanie porcje 50 ml neocate, jest pogodna uśmiechnięta. Karmię co 3 godz ale nie zawsze chce jesc. Dzisiaj co 4 godz i niechętnie. Codziennie dostaje dicoflor30. Jak sądzicie-czy winowakcą może być cukier? Ręce mi opadają. Córka obecnie ma 5.5 m-ca.
gość
19-07-2018, 20:43:20

Mam ten sam problem. Syn 14 tygodni od dwoch tygodni coraz mniej jadl. Ze 150 ml 7x dziennie zrobilo sie 30-60 5x dziennie. Spadek wagi. Szpital. Doagnoza refluksu. Zageszczam mleko nutritonem ale dwa dni po szpitalu znow wogole nie ma apetytu i nie domaga sie jedzenia. Ma przerwy nawet 5 czy 6 h w dzien. Je spore dawki bo i po 180ml. Ale nie je wiadomie tylko jak przysypia inazej nie wcisne. Od miesiaca jest na neocate i jadl go super przez dwa tygodnie. Czy ktos rozwiklal swoj problem?
gość
20-05-2020, 08:01:13

Treść zablokowana przez moderatora

gość
24-05-2022, 14:44:22

Witam, jak sytuacja się rozwinęła u Państwa, obecnie ten sam problem mamy.
gość
11-10-2022, 20:55:41

Lekarze często podkreslają, że niestety u dzieci tak już jest i że jak będzie głodne dziecko, to zje. Coś w tym jest. A może warto pobawić się w kuchni. Co dziecko lubi najbardziej jeść? Niech to je po prostu aż do znudzenia. Poza tym można do jedzenia dodać kilka kropelek sanprobi ibs czyli probiotyk dla dzieci, by poruszyć mikroflorę jelitowa, bo byc moze dziecko odczuwa jakies dolegliwosc żołądkowo-jelitowe wynikajace np. z zaparć?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: