Reklama:

Zwapnienia w prawej nerce (3)

Forum: Choroby dziecięce

gość
27-06-2018, 18:05:39

Witam, mój 15 miesięczny synek miał dziś kontrolne usg nerek z powodu prawdopodobieństwa nie pełnego zdwojenia UKM nerki lewej i poszerzonych kielichów( 4x usg wykazało poszerzenia od 6mm do 12mm, w tym raz widoczny był podwójny moczowód). Dziś podczas usg: nerka lewa bez zmian o prawidłowej wielkości(brak zastoju moczu uniemożliwił sprawdzenie czy wada jest), w nerce prawej 2 zwapnienia 3mm w grzbietowej części nerki . Synek od listopada ma regularnie wykonywane badanie ogólne moczu. Przez 6 miesięcy jedynie ciężar właściwy był zbyt niski od 1,001 do 1,003 ( podejrzenie moczówki prostej, pił po 3-4litry w ciągu doby - wykluczone). W lutym raz białko mocz. Od marca pH moczu 8, leukocyty 0-15. Gorączka do 39,7 średnio raz w tygodniu. Jedyne objawy które obserwuje to ciągłe łapanie się za siuśka i stękanie podczas oddawania moczu.
Dodam, że mamy niedobór witaminy D3 - 21 mg mimo przyjmowania codziennie 1000mg d3. Z racji dużej ilości słońca mam nie podawać więcej.
Czy zwapnienia są możliwe przy niedoborze witaminy D?
Co mogę zrobić aby pomóc synkowi?
Jakie dodatkowe badania wykonać?
Czy zwapnienia to kamica?
Pani nefrolog powiedziała tylko tyle, że ciężko jej w to uwierzyć i jeśli to faktycznie prawda to źle. Zalecił co miesięczny posiew i badanie ogólne moczu w rejonie i kontrolę za 6 miesięcy. W razie złego posiewu mam tego samego dnia zgłosić się w poradni lub na oddziale.
Martwią mnie jej słowa. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia z zwapnieniem w nerce u tak małego dziecka?
Proszę o radę.
Jutro idę dać mocz na ogólne i posiew
Pozdrawiam, Patrycja
gość
27-06-2018, 18:13:52

Dodam tylko, że co kilka dni ma biegunkę i 1-2 razy w tygodniu zdarza mu się zwymiotowac. Posiew kału od grudnia czysty, gastrologicznie też wszystko ok. Nie je nabiału i ziemniaków z racji alergii. Jest na mleku neocte junior + normalna dieta dopasowana do wieku.
gość
03-10-2018, 19:28:40

a jAKA homocysteina?
moze byc zespol genetycznych wad np wielotorbielowatosc ktora jest wada dosc czesta w populacji
nie wiem jak z tak maLYM DZIECKIEM ALE REZONANS MAGNETYCZNY
zrobiony BEZ KONTRASU! BO JEST SZKODLIWY COKOLWIEK BY MOWIL LEKARZ
powinien wyjasnic co sie dzieje w jamie brzusznej dziecka i jak zbudowany jest jego
uklad moczowo plciowy ze szczegółami
z tego co wiadomo sam rezonas jest absolutnie nieszkodliwy
szkodliwe sa jedynie kontrast ale w sprawie pierwszego spojrzenia
na klopoty anatomiczne to obrazowanie jest niezbedne
moga byc tez czesto wystepujace
wady genetyczne zwiazane z przetwarzaniem witamin z grupy B

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: