Reklama:

4 miesięczne dziecko z dnia na dzień przestało jeść z butelki (19)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
22-01-2018, 19:41:56

Dandob2017
Po jakim czasie synek się unormowal z jedzeniem? Bo u nas to samo od szczepionki nie chce butelki
gość
05-02-2018, 17:49:12

Widzę że wiele z nas ma ten problem w 4mc życia dziecka, ale nie ma osoby która by nam pomogła, coś podpowiedziała :/ Mój synek też ma 4 mc i po szczepieniu przestał chcieć pić z butelki czegokolwiek, jest płacz, krzyk, odpychanie rąk, wypluwanie - MASAKRA. Niski przyrost wagi, długie odstępy miedzy posiłkami, nawet przez sen nie da się mu podać mleka :(
gość
25-02-2018, 21:09:34

U nas problem podobny. Mała ma refluks, więc i tak od początku ciężko było ją nakarmić, żeby nie histeryzowała, przy czym nieźle przybierala na wadze.... teraz ma 4 miesiące i po II dawce Rotarixu miesiąc temu praktycznie przestała jeść. Zaczęła sie częściej budzić w nocy, ale jesc tez nie chce i tylko smoczek, który wczesniej jej nie interesował jest w stanie ją uspokoić i uśpić :(. Czy ktoś moze podpowiedzieć ze swojego doświadczenia jak mozna pomoc córeczce w nabraniu apetytu?
gość
22-03-2018, 12:26:42

Wracam do wątku, żeby udzielić informacji jak u nas to przebiegło. Obiecałam sobie, że jak coś się poprawi to napiszę innym mamom jak to u nas wyglądało.
Przez tydzień mieliśmy z synkiem na prawde ciężko. Odstępy między posiłkami dochodziły nawet do 15h. W między czasie starałam się żeby chociaż pił wodę czy kompot żeby jakiekolwiek przyjmował płyny, aby nie doszło do odwodnienia. Na pogotowiu mówili, że to skutek po Rotarixie. Pediatra mówiła, żeby dawać mu do jedzenia cokolwiek zechce, próbowałam z kaszkami, obiadkami, mlekiem. Mleka z butelki przez pierwsze 5dni nie było mowy, więc zaczełam podawać kaszki łyżeczką, jakoś się udawało. O dziwo co mnie zaskoczyło przez 2-3 dni mleko i kaszke synek pił z kubka od butelki LOVI (normalnie spijał wargami). Wprowadziłam też obiadki dla 5m-cy cały się trząsł na widok obiadku tak mu smakowały. czasem oszukiwałam go troche i dodawałam troszkę obiadku do mleka żeby zmienić smak. Oczywiście w miedzy czasie próbowałam dawać mleko (na stojąco, siedząco, śpiewając itp.) czasem się udawało. KOMBINACJE NIESAMOWITE!
W nocy nie jadł nic lub budziłam go w środku nocy żeby zjadł kaszkę łyżeczką. Mineło 1,5miesiąca i powiem tak - nadal nie jest łatwo. Wg norm ma niedowage jak na chłopca, w ciągu doby je ok 6 posiłków, w nocy nie chce mi jeść w ogóle i przesypia całą noc. Pediatra każe próbować dawać w śnie i podawać częściej posiłki ale to jest bez sensu - mały zwyczajnie nie chce. Wesoły, pełny energi, wychodzę z założenia że dziecko najlepiej wie kiedy jest głodne. Szkoda nerwów. Czy wszystkie dzieci mają wyglądać jak małe grubaski?? Mój syn jest proporcjonalny.
Z góry współczuję wszystkim rodzicom z tym problemem i nikomu tego nie życzę.
gość
04-05-2018, 16:31:39

Masakra, u nas to samo, po szczepieniu, drugiej dawce Rotarixu nie chce pić mleka... Jest krzyk płacz... A wcześniej ślicznie jadł.
gość
18-05-2018, 06:37:53

U mnie po rotarixsie było wszystko ok... Synek jadł normalnie... Natomiast teraz kończy pół roku za 5 dni i nagle mleko modyfikowane jest ble... Pije je tylko w nocy raz 200 ml.. A w dzien stop, gdy dostaje mleko zaczyna się krzyk płacz i plucie... Natomiast gdy dostanie jogurt jogolino zje.. Obiadki też... Owoce... Kaszki... A mleko kompletnie nie... A przecież do roku to jest podstawa...
gość
25-05-2020, 20:28:48

Fajnie , że wszyscy sobie ponarzekali, ale czy teraz po 3-4 latach ktoś ma jakieś ciekawe rozwiązania ?
gość
11-09-2020, 19:55:16

Gość 2020-05-25 22:28:48
Fajnie , że wszyscy sobie ponarzekali, ale czy teraz po 3-4 latach ktoś ma jakieś ciekawe rozwiązania ?
Też bym chciała wiedzieć. Od tygodnia mój 4.5 miesięczny synek nie chce w ogóle złapać butelki. Co prawda jest na piersi ale raz dziennie jadł z butelki j mleko bez problemu. Teraz absolutnie. Nawet smoczka zanim weźmie to musi wypróbować powoli czy to aby nie butla z jedzeniem albo piciem.
Wieczorem daje mu łyżeczka mleko z klikiem ale i to nie zawsze chce zjeść. Opadam z sił bo nawet na chwilę nie mogę odejść od niego nie wspominając o tym, że tego mojego pokarmu już na prawdę czasami mu brakuje. I tu nie chodzi o rodzaj mleka bo mam też swoje zamrożone którym się zajadał wcześniej a teraz nie chce tknąć
gość
31-01-2024, 21:41:29

Witam. Czy ktoś z was jakoś rozwiązał problem. Jak teraz wasze dzieci się mają. Ja mam podobny problem jakiś czas temu była szczepionka i mały nie chce w ogóle jeść jakby miał nagle obrzydzenie do mleka.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: