Reklama:

ból brzucha u dziecka (20)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
06-07-2007, 19:34:00

Mój syn cierpi na uporczywe,nawracające bóle brzucha ma 16 lat.Najczęściej dolegliwości pojawiwją sie rano przed wyjściem do szkoły i trwają kilka godzin,towrzyszą im biegunki bywa,ze to pojedyncze incydenty,ale czasem trwa ten stan przez kilka dni i wtedy syn korzysta ze zwolnienia lekarskiego.Leczony jest wtedy jak przy zatruciu pokarmowym:Smecta,no-spa,Lacidofil,po kilku dniach jest poprawa,ale moim zdaniem to nie zatrucie. Doastał też Debridat -w czasie stosowania była poprawa,ale niewiem jak długo można to stosować.dolegliwości w/w
pojawiają się w sytuacjach strsogennych idlatego sądziłam,że mają podłoże
psychiczne,ale bóle zaczęły się pojawiać również w czasie pełnego odprężenia i "luzu".Syn określa ten ból jako "pieczenie w brzuchu" i "czuję jakbym miał pusty brzych" boli w okolicy pępka i poniżej.
Wykonaliśmy bad.kału w kierunku pasożytów-wynik negatywny,
OB-w/n,ASO-w/n,morfologi-prawidłowa w rozmazie jedna wartość podwyższona-pediatra twierdzi,ze wskazywać to mo że na ch.pasożytniczą.Mam wrażenie,że pediatra jest bezradny,a ja boję się każdego kolejnego ranka i z bólem serca patrze jak moje dziecko jest tym umęczone.
Grażyna
Liderka opinii
06-07-2007, 21:15:00

Witam!
Bóle brzucha u dzieci to temat-rzeka. Najczęściej ich podłoże ma charakter czynnościowy i na takie tło wskazywałaby poprawa po leku Debridat, który mozna stosować przewlekle (kilka miesięcy).
Natomiast pojawienie sie pieczenia wymagałoby jednak pogłębienia diagnostyki i wykonania endoskopii górnego odcinka przewodu pokarmowego. [addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
03-09-2010, 08:36:46

Witam mój 5-letni(WAGA 28,5KG) syn ma bóle brzuszka(okolice żołądka i pępka) i nudności a czasem wymioty o jednej porze-rano 6godz i wieczorem 16-17.W lutym 2009r miał stwierdzoną glistę ludzką i leczony był vermoxem kilka razy i następne wyniki były negatywne, miał badania na inne pasożyty,trzy razy USG brzuszka ,krew,mocz i wszystko ok. 25.08 miał stwierdzone wirusa jelitowo-żołądkowego ponieważ całą noc wymiotował ale biegunki nie miał. Dostał leki od pediatry(RANIGSAT 150 2X1/2 TAB,DIFERGAN 3X7,7ML, NO-SPA,SMECTA) nADAL MA B€LE BRZUSZKA I NUDNOŚCI KAŻDE RANO.
Proszę o podadę bo z bezsilności to i ja już płaczę!!!!!1
Początkująca
03-03-2015, 18:57:16

Treść zablokowana przez moderatora

Wtajemniczona
01-01-2016, 17:26:40

Ból brzuszka u dzieci często wywołują zaparcia, warto skonsultować każdy taki epizod i zapytać ewentualnie o dicopeg junior, w naszym przypadku się sprawdził.
gość
03-07-2017, 14:04:19

Wiam moja corka ma 3 latka i od 5 dni boli ja brzuch lekarz pszepisal jej tylko nospe nic więcej może ktoś cos poradzi
gość
04-07-2017, 15:11:05

Może spróbuj z jakimiś dobrym probiotykiem np. trilac
gość
15-01-2018, 19:05:26

Witam moja córka 7 lat ból brzuszka codziennie o tej samej porze badania ok probiotyk podany i nic ból wraca
gość
27-03-2018, 16:45:30

Jak moje dziecko skarży się na ból brzucha, to zawsze warto zacząć od podania kropelek acidolac z dobrymi bakteriami, bo to stabilizuje florę jelitową i może skutecznie złagodzić ból brzucha
gość
31-03-2020, 11:21:56

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: