Reklama:

czy to wada wymowy (11)

Forum: Psyche, psychologia

gość
04-05-2012, 12:14:03

witam moj synek w serpniu bedzie mial 2latka bardzo ladnie mowi jestem bardzo dumna ale jedna mala rzecz mnie martwi jego wypowiedzi to ,,bylam;zrobilam;czyli odmiana zenska czy to normalne oczywiscie poprawiam jego wypowiedzi i tlumaczeze ze tak mowia dziewczynki ale to nic nie daje pozdrawia kuba
VIP
05-05-2012, 17:02:11

Witaj Kubuś..
Wydaje mi sie że z wiekim się nauczy na męską odmiane ...jest jeszcze malutki i może tego jeszcze nie rozumieć.
Na razie nie ma powodu do obaw, czas pokaze i na pewno wszystko wróci do normy...
pozdrawiam
gość
06-05-2012, 13:02:28

tez tak mysle przeciez ma dopiero 2latka ale konsultacja z inna osoba rozwiala moje watpliwosci dzieki i pozdrawiam kuba
gość
23-05-2012, 22:55:06

Cześć Kuba.Powiem Ci,że jako pedagog nie ma powodów do zmartwień. Nie można od synka wymagać,że na ten wiek będzie miał całe słownictwo
w jednym palcu - Nie.
Synek Kuba tego nie wie,że te słówka dotyczą dziewczynek. Nie martw się. Czas pokaże.
Pozdrawiam Anna
gość
04-07-2013, 20:46:56

Silny zwiazek z matka może spowodowac że sie może nie identyfikuje jako KTOS inny od niej i powiela JEJ sposób odmieniania. Nie wystarczy "tłumaczyć" , lepiej może czesto w stylu zabawy zączać do niego mowic "jak chlopiec" . Może wiecej kontaktu z tata i chlopcami rozwiaże problem . Nic na siłe.
Nie można pod ryzykiem reakcji stresowych naciskac na jego utozsamianie sie z płcia.
Trzeba spokojnie poczekać , jeśli to tylko kwestia samoidentyfikacji.
................
Nawiasem rodzi sie całkiem sporo dzieci ktorych płeó zostala mylnie zidentyfikowana lub jest nieokreślona.
I to NA PEWNO nie jest "koniec świata" o ile ... rodzice i otoczenie nie zrobi z tego "tragedii greckiej!!!

----------------
Casandra
Początkująca
15-05-2016, 13:48:26

Wszystko będzie dobrze z upływem czasu tylko musisz stopniowo naprowadzać go na prawidłową wymowę.Będzie dobrze
Początkująca
10-08-2016, 11:06:44

Miałam to samo, mąż zwraca się do mnie i kobiet w rodzinie w formie żeńskiej, a mały naśladuje ojca. Jest też długo w pracy, więc synek słucha tylko słów wypowiadanych przez kobiety i taką wymowę naśladuje.
Zbyt mała ilość facetów w rodzinie, powoduje, że młody słyszy zbyt mało słówek w odmianie męskiej i ich nie przyswaja, ale z wiekiem to przechodzi :D
Trochę chaotyczna ta moja wypowiedź, ale nie ma się czym martwić u dziecka :)
gość
05-12-2016, 10:02:25

To normalne w jego wieku dzieci tak mówią czasami i potem to szybko mija. Jak chcesz możesz jeszcze podpytać na http://www.sanitera.pl na pewno cię uspokoją.
Początkujący
31-07-2017, 09:29:34

nie ma powodu do obaw, to normalne u takiego maluszka z wiekiem nauczy się ale musisz go naprowadzać
Początkująca
30-01-2018, 09:41:01

Wydaje mi się, że jest to rozwojowe. Synek koleżanki też miał tendencje do wypowiadania się o sobie w formie żeńskiej ale to dlatego, że często ją słyszał. Był zwyczajnie sfeminizowany:D No ale potem zwracał na to uwagę i poprawiał się w bardzo zabawny sposób. Raczej nie trzeba się tym przejmować tylko pokazywać mu właściwą formę.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: