Reklama:

Jak wspomóc laktacje? (30)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
30-12-2017, 20:47:11

Macie jakies metody na laktację? Jak wydaje się, ze mleka jest mało i dziecko się nie najada?
gość
01-01-2018, 15:23:19

Przystawiaj dziecko częściej niż zwykle do piersi, nawet jak nie płacze to przystaw, niech pierś wie, że potrzeba więcej, pij dużo wody a dodatkowo warto kupić prolaktan prenalen, bardzo fajnie wspomaga laktację.
gość
02-01-2018, 22:01:50

Jednym ze sposobow to laktator i to najlepiej elektryczny. Polecam firmy Lansinoh (nie jest drogi a spelnia super funkcje). Po kazdyn karmieniu min 20 min. sciagac sobie pokarm. Nie stosuje sie juz metody 7 5 3 poniewaz okazalo sie ze czas sciagania jest za krotki by pomoc w laktacji. Dziecko przystawiac co 3 h lub 2,5. Czasami lepiej przetrzymac i uczyc, zeby wyrobic sobie norma=e a nie siedziec godzinami przy cycku. Wiadomo, ze wszystko z glowoa i wlasnym wyczuciem;) Przy karmieniu dobrze tez od czasu do czasu wstrzasnac piersia, to pomaga odblokowywac kanaliki. Raz dziennie albo 2 zrobic sobie tak zwany Breast pomping, czyli godzinna sesje pompowania laktatorem. Najlepiej wtedy kiedy ma sie juz czas dla siebie i mozna sobie spokojnie posiedziec. Polecam rowniez pic femaltiker lub tansza wersje słód, ktory mozna kupic w zielarskim ;) To napewno pomoze. Juz po 3 dniach powinien byc widoczny efekt:) Przy karmieniu dziecko agitowac je conajmniej 20min. Gladzic od ucha do kacika ust lub palcem pod broda poruszac jakby sie chcialo pomoc przy ssaniu. Pozdrawiam:)
Wtajemniczona
11-01-2018, 19:41:15

Godzinna sesja pompowania laktatorem? Brzmi jak tortury ;) Ja po prostu częściej przystawiam dziecko, do tego ewentualnie kilka minut laktatorem, na więcej nie mam siły. Dużo piję, jedna saszetka wspomnianego prolaktanu i po kilku dniach kryzys zażegnany.
gość
12-01-2018, 12:54:45

dziewczyny a co to dokładnie ten prolaktan to na receptę jest czy jak ?
Wtajemniczona
15-01-2018, 14:58:46

Nie, bez recepty, chyba w kazdej aptece juz kupisz. to sa takie saszetki, do rozpuszczania w mleku lub jogurcie.
gość
30-01-2018, 23:08:44

Ja też się nim wspomagałam. U mnie problemy z pokarmem pojawiały się razem ze skokami rozwojowymi, czyli co jakiś trzeba było trochę powalczyć :)
gość
13-02-2018, 15:19:06

Warto powalczyć, grunt to się nie poddawać przy pierwszym potknięciu. Wiele mam właśnie wtedy rezygnuje z karmienia, nie dajcie sobie wmówić, że macie mało wartościowy pokarm albo dziecko się nie najada, odpowiednie podejście, jak poprzedniczki mówią, i kryzys mija po kilku dniach.
gość
11-03-2018, 22:08:40

Kochane a powiedzcie po jakim czasie mniej więcej można się spodziewać efektów? Oczywiście, wiadomo częste przystawianie do piersi, picie dużej ilości płynów i odpoczynek będzie.
Wtajemniczona
13-03-2018, 17:40:22

No to kwestia kilku dni dosłownie. Organizm się dostosuje, a laktacja unormuje :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: