Reklama:

kaszel u bliźniąt od 3 miesięcy (11)

Forum: Alergie u dzieci

gość
13-12-2016, 12:54:16

Witam,
jestem mamą dwóch dziewczynek, obecnie mają 2 lata 7 miesięcy. Od października męczy je kaszel. Głównie w nocy, niedługo po zaśnięciu i nad ranem. Już nie wiem co mam robić razem z pediatrą "próbowaliśmy" już chyba wszystkiego. Najpierw leki przeciwwirusowe + naturalne syropy na kaszel - bez efektu. Później Zentel - bo może robaki (kał - wynik ujemny). Kaszel przedłużał się - podałam im Pulneo - owszem duża poprawa ale ile można brać ten syrop? Jak tylko próbuję odstawiać albo zmniejszać dawkę kaszel się nasila. Konsultacja laryngologiczna - stwierdziła cechy refluksu - wdrożone leczenie Helicidem 10 mg raz dziennie. Dodatkowo przeciwalergicznie Ketotifen i Singulair 4, Nasometin do nosa (na obrzękniętą śluzówkę). Bez widocznej poprawy. Jedyne co pomaga to tak naprawdę to ten Fenspiryd ale boje się że będą poważne skutki uboczne przy tak długotrwałym (2 miesiące) podawaniu. Ostatnio jedna z nich miała atak kaszlu - robiła się czerwona na twarzy i z trudnością nabierała powietrze. Zrobiłam jej inhalację z NaCl + 10 kr. Berodualu - atak ustąpił. Pediatra kazała na 3 dni włączyć Encorton 1 dzień 1,5 tab, 2 dzień 1 tab, 3 dzień 0,5 tab. Już nie wiem co mam robić i w którym kierunku je diagnozować. Dzieci nie mają gorączki, dobrze jedzą, są radosne i mają chęć do zabawy. Kaszel w nocy wygląda jakby dławiły się flegmą ale jej tak naprawdę nie widać ani w gardle ani w nosie (nie mają kataru), Aspiratorem również nic nie da się wyciągnąć. Proszę o pomoc - w którym kierunku mam pójść i i diagnozować.
gość
13-12-2016, 12:55:25

Dodam że kaszel jest raz suchy raz mokry.
gość
14-12-2016, 17:08:27

Witam,
Sugeruję wizytę u pulmonologa dziecięcego. Suchy i męczący kaszel, głównie podczas snu oraz nad ranem może być jednym z objawów astmy. Warto też rozważyć rozpoczęcie diagnostyki w kierunku alergii wziewnej np. na roztocza kurzu domowego.
Zachęcam również do skorzystania z usługi eMedi24 oferowanej przez Medipark. http://www.medipark.pl/oferta/emedi24/
gość
30-12-2016, 23:58:55

A moze poprosi zrób badanie krwi na poziom preciwcia przeciwko krztusiec
gość
18-01-2017, 12:12:06

Ja był poszła na rtg pluc. Mój mały miał 1,5 roku i męczył się kilka miesięcy z przerwami z kaszlem
, a 8 lekarzy go badalo w tym pulmunolog i tylko jeden z nich słyszał zmiany. To co przeszedł później to już jakiś koszmar ale kaszlu nie lekcewaz. Jeśli to zapalenie pluc bezobjawowe to tylko rtg wykryje.
gość
01-02-2017, 18:30:42

Ja na twoim miejscu udałabym się do jakiegoś specjalisty to nie jest normlane żeby aż tak długo dziecko męczył kaszel...ja wiem że są dwie mogą się zarażać, ale to i tak niezbyt normlana sytuacja. Jeśli jestes z Wawy to polecam szpital Medicover, tam sa wspaniali specjaliści, ktorzy do problemu podchodza holistycznie i nie zbywają tak jak na nfz. Przyczyny takiego przewleklego kaszlu moga być różne: od jakiś bakterii, wirusow po nieleczoną infekcję, która może być groźna dla zdrowia.. Warto interweniować, niż potem mieć wyrzuty sumienia.
gość
06-02-2017, 20:23:25

mój 7latek też od jakiegoś czasu wieczorami kaszle, czy to może być alergia?? na razie w aptece kupiłam hitaxe fast junior i daję od wczoraj, na pewno jet lepiej i w nocy normlanie śpi, czy to może być uczulenie na kurz??
gość
25-06-2017, 11:40:36

Pamiętajcie o tak prostych rozwiązaniach jak alergia na coś co jest w łóżku jeśli bąbel ma kaszel tylko w nocy. Córka kuzynki tak miała, dopiero po pół roku i dziesiątkach lekarzy któryś na to wpadł. Uczulenie na pierze!!!! Kuzynka wymieniła poduche i kołdrę i przeszło jak ręką odjął
Początkująca
09-09-2017, 19:49:56

Tak najlepiej idz do lekarza
gość
28-12-2017, 19:22:41

Jeśli chodzi o higienę nosa to polecam co najmniej raz dziennie przepłukiwać go malcom roztworem soli morskiej lub soli fizjologicznej. A pamiętam, że jak u mojej małej pojawił się suchy, duszący kaszel, to okazało się, że ma astmę dziecięcą i lekarz dał jej wtedy jakiś lek do nebuliacji. Ale pewnie jak pójdziesz do pediatry, to sam będzie wiedzieć najlepiej.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: