Reklama:

Ketotifen (19)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
17-02-2005, 21:53:00

Mam pytanie - czy długotrwałe podawanie dziecki syropu: Ketotifen ma jakieś znaczące skutki uboczne? Długotrwałe w naszym przypadku oznacza już przeszło półtora roku. Corka ma teraz 3 lata.
Fakt że mała przestała tak często chorować ale czy jest to dla niej korzystne? Proszę o odpowiedź
Początkująca
18-02-2005, 11:37:00

U nas Ketotifen stosowaliśmy tylko przez 3 miesiące, później lek został zmieniony. Ale u nas przy ketotifenie mały miał bardzo duży apetyt, cały czas by coś jadł - ponoć to często spotykany efekt ubocznyi może dlatego zmieniono lek.
gość
19-02-2005, 07:39:00

Dzięki za odpowiedź... teraz jak piszesz o tej chęci nieustannego podjadania to ja widzę, że moja córka tak samo wciąż by coś jadła! W szoku jestem bo wcześniej nie zwróciłam na to uwagi... muszę pogadać z lekarzem przy następnej wizycie. Czytałam też gdzieś że zamiast ketotifenu jest jakiś inny, nowszy lek mający to samo działanie ale nie pamiętam nazwy.
gość
21-02-2005, 07:49:00

Ja podaję mojemu Juniorowi Ketotofen już ok. 5 miesięcy. Lekarka powiedziała, że jak skończy rok (teraz ma 10 miesięcy) zmienimy na bardziej nowoczesny lek, bo Ketotifen jest podobno lekiem starej generacji.
Jeśli chodzi o apetyt, ja staram się ograniczać małemu jedzenie, bo też zauważałam, że jadłby na okrągło, ale i tak waży 12,5kg!
Początkująca
21-02-2005, 08:06:00

Nie wiem czy chodzi Tobie o Zaditen- to ponoć Ketotifen nowszej generacji. My na recepcie mieliśmy właściwie przepisywany Zaditen ale w aptece tłumaczyli nam,że dostępny jest tylko polski teńszy odpowiednik i musieliśmy kupić Ketotinen. Lekarka i tak zmieniła na Zyrtec (mały miał wtedy 8 miesięcy), trochę się obawiam bo ten lek podaje sięstarszym szkrabą. Co gorsze ani po jednym ani po drugim nie widzę poprawy
Pozdrawiam
gość
21-02-2005, 21:13:00

Zaditen to faktycznie francuski pierwowzór - wszyscy znajomi twierdzą, że jest skuteczniejszy od Ketotifenu, na mojego syna też lepiej działał niż Ketotifen. Jesli masz problem z kupieniem to sprawdz w internetowej aptece Dom Zdrowia.
Nawet jeśli nie ma czegoś na liście to warto porozmawiac telefonicznie.
Wtajemniczona
21-02-2005, 21:29:00

Podaję ketotifen córce od 3 lat [raz odstawiałam na dwa tygodnie przed testami],wcześniej podawałam zyrtec.Nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych
Próby wątrobowe OK. A waga niezbyt duża[wolałabym, aby była wyższa o 2-3 kg].
W ubiegłym roku laryngolog chciał zmienić na inny lek nowszej generacji,ale wg alergolog ten jest dla mojego dziecka najlepszy.
gość
22-02-2005, 13:42:00

cześć
my podajemy synowi ketotifen od trzech miesięcy( Michał skończył wtedy pół roku) i rzeczywiście zauważyłam,że jadłby bez przerwy. na szczęście wazy nie dużo więc nie mam problemu z przekarmieniem. teraz ma 9 miesięcy ale nie widzę żadnych zman jeżeli chodzi o skuteczność bo u niego był tylko jeden atak alergii i to na mydło dla alergików a potem w szpitalu na leki.
Pozdrawiam
gość
14-03-2005, 09:17:00

Witam,

mam pytanie związane z reakcją Waszych dzieci na Zaditen lub Ketotifen. Mój synek ma od urodzenia skazę białkową. Tera ma 19 miesiecy a od 2 miesięcy jeżdzimy do IMiDz na badania związane z dokładnym ustalenem na co jest jeszcze uczulony, poza białkami.
Kiedyś dostał Ketotifen pomocniczo przy zapaleniu krtani, pobrał tylko 7 dni. Później jak zaczeliśmy jeździć do Instytutu dostał Zaditen jako podstawowy lek przy leczeniu alergii. Problem polega na tym że odkąd przyjmuje syrop z tym składnikiem bez względu na to czy jest to Zaditen czy Ketotifen to nasiliły mu się infekcje. W ciagu 1.5 miesiąc miał 3 infekcje trwające po 2 - 2.5 tygodnia. Wcześniej na 1,5 roku jego życia chorował mi łącznie 3 razy i zazwyczja był to katar i ostanio zapalenie krtani. Zastanawiam się czy ten syrop nie wzmaga u niego reakcji chorobowych zamiast działać odwrotnie. Czy Wasze maluchy też tak reagowały? Bo jak dla mnie podawanie tego syropu jest bezpodstawne tym bardziej że nie miał chronicznego kataru ani kaszlu. Proszę o odpowiedcz.
gość
24-10-2007, 21:34:00

Ja podaję mojej córuni ketotifen od 5 miesięcy a pani doktor nie mówi nic o zmianie leku. Nie mogę na niego narzekać ponieważ malusia dusiła mi się w nocy i ketotifen rzeczywiście jej pomógł. Martwię się tylko żeby nie okazało się w przyszłości, że ma on jeszcze jakieś inne skutki uboczne oprócz senności i wzmożonego apetytu. Córcia ma teraz 20 miesięcy i waży 13kg. Ale apetyt ma ogromny bez przerwy by coś jadła. dawkuje jej jedzenie, ale co z tego jak ona już sama potrafi otworzyć sobie lodówkę i zabrać coś do jedzenia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Twarde zgrubienie / Wypuklenie z tylu główki
Dzien dobry. Corka 6 miesiecy. Od 3 miesiecy wyczuwam zgrubienie z tylu glowki na dole. Nikt z.lekarzy ani pediatra ani fizjo nie zwrocili na to uwagi. Mamy juz neurologa ale dopiero za miesiac. odchodze od zmyslow co to ? Z drugiej zstrony tez to wyczuwam ale nie tak mocno jak z prawej strony. Corka ma lekka asymetrie i lekko skosna glowke. Kurcze, spadla mi 2 razy . Ale to bylo dawno temu i nie wystepowaly u niej zadne syndromy.. boke sie czy to nie peknieta czaszka .... [img]https://static2.medforum.pl/upload/image/em_photo_forum/0dc0fbab271383280f61730088df6251.jpg[/img]
Plamki przy infekcjach wirusowych
U mojego dziecka od pol roku pojawia sie pokrzywka na twarzy w czasie przeziebienia, temperatury. Zawsze kiedy pojawia sie plamki na twarzy to wiem juz ze bedzie synek chory. Czy u kogos dziecko tez tak mialo?
gość
Pasożyty
Witam mam do państwa pytanie gdyż pojawiła się u jednego domownika glista ludzka cała rodzina dostała przepisany zentel oprócz 4 letniego dziecka które najpierw musi zrobić badania kału i moje pytanie brzmi czy jest sens brania leku szybciej niż dziecko czy trzeba jeszcze poczekać aż będą wyniki badań i wtedy dopiero wszyscy mają wziasc zentel czy nie ma do rzeczy różnica 7 dni ?
gość
Plamica Honeha
Jestem osobą starszą mam plamice od wielu lat,mam coraz częstsze wyprysku kto może mi pomóc. Nogi są całe czerwone, występują prawie codziennie i bolą.
Reklama: