Reklama:

Pulmicort do inhalacji (75)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
29-11-2004, 21:48:00

Lekarz zapisał mojemu czterolatkowi pulmicort 0.25 do inhalacji z nebulizatorem. Plastikowe ampułki do mieszania z roztworem soli fizjologicznej. W domu mam inhalator Bronchiol plus, który zazwyczaj zalewało się gorącymi wywarem z ziół lub gorącą wodą z lekarstwem. Czy można to w jakiś sposób wykorzystać? Czy trzeba coś specjalnego?

Pozdrawiam,
M.M.
Forumowicz
29-11-2004, 22:07:00

Są specjalne urządzenia zwane nebulizatorem, które zapewniają najskuteczniejsze rozpylenie i wchłonięcie leku "do nebulizacji", ale zwykły inhalator też prawdopodobnie może być.

Przy niektórych lekach było zastrzeżenie, że nie powinny być stosowane w inhalatorach ULTRADŹWIĘKOWYCH. Proszę sprawdzić jaki typ inhalatora Pan ma (powiem szczerze nie znam tego typu Bronchiol plus...) oraz czy na ulotce tego Pulmicortu nie piszą coś o zastrzeżeniach odnośnie jego stosowania w inhalatorach, zamiast w nebulizatorach.

Jeżeli nie jest jasno zabronione, to najpewniej znaczy, że jest dozwolone [addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
gość
29-11-2004, 22:12:00

Na ulotce nie jest napisane nic o mieszaniu leku z gorącą wodą natomiast jest napisane, że jest to lek do nebulizatorów z wyjątkiem ultradźwiękowych. To co posiadam nie ma wiele wspólnego z ultradźwiękami. Jest to po prostu trochę nowocześniejsza odmiana garnka z ręcznikiem zarzucanym na głowę Rolę garnka pełni tu naczynie plastikowe, a rolę ręcznika maska na usta i nos lub rura wkładana do ust.

Pozdrawiam,
Mirosław Gajda
Forumowicz
29-11-2004, 22:43:00

Czyli chyba może być
Pozdrawiam
J.Kwiecień
gość
30-11-2004, 08:24:00

Dziękuję za odpowiedź. Będziemy próbować
gość
21-12-2004, 23:37:00

Czy pulmicort musi być mieszany z solą fizjologiczną?
Stosuję bez rozcieńczania,przez inhalator pneumatyczny.
Forumowicz
22-12-2004, 15:44:00

Witam!

Chciałbym się jeszcze upewnić, czy mówimy o tej samej postaci leku- czy chodzi o plastikowe pojemniczki Pulmicort po 2 ml do nebulizatorów?

Jeżeli tak, to ten lek MOŻE, ale NIE MUSI być rozcieńczany solą fizjologiczną. Pulmicort w postaci nierozcieńczonej zaleca się, jeżeli chodzi nam tylko o wziewne podanie samego leku. Jeżeli chcemy dodatkowo rozrzedzić wydzielinę w oskrzelach to można zrobić dłuższe inhalacje większą ilością soli fizjologicznej, a dodatkowo podać do tego Pulmicort, który zadziała przeciwzapalnie.[addsig]
gość
29-11-2007, 08:52:00

Jestem mamą 3-latka, któremu podaję pulmicort wziewnie zgodnie z zaleceniem lekarza. Jednakże zauważyłam, że dziecko jest bardzo nerwowe, poudzone, jakby złe na cały świat i ma koszmary nocne. Czy to może być efekt uboczny pulmicortu?
gość
02-12-2007, 22:30:00

moze byc to skutek uboczny prosz przeczytac ulotke dokladnie
gość
22-10-2008, 07:06:00

Witam,
Mam problem .Ze swoim kaszlącym od kilku miesięcy dzieckiem byłam u lekarza.Na początku pierwszy zalecił antybiotyk,który syn zwyczajnie zwrócil.
Wieczorem,w sobotę stan sie pogorszyl(wymioty,silny kaszel) i pojechalam na pogotowie .Tam pani doktor stwierdziła ,że antybiotyk mam odstawic i zwyczajnie dac dziecku wyzdrowiec.Osluchowo wszystko w porzadku.W poniedzialek jednak poszlam do rodzinnego i tam doktor stwierdzil zmiany i znow zapisal antybiotyk!Doustnie..
Kasze,katar trwa juz kilka miesiecy a on uparcie tylko antybiotyk bez zadnych badan..Wiec poprosilam o skierowanie do pulmunologa .
Pulmunolog stwierdzil szmery i wypisal sterydy.Diagnoza:ASTMA
Na moja sugestie ,ze moze tak jakies badania np krwi nakrzyczal na mnie ,ze wie lepiej, to alergia ,astma na 70%,ze musze ufac itp.
Moje pytanie:Czy mozna na podstawie tylko badania stetoskopem stwierdzic astmę??I mam ufac takiej diagnozie????

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: