Reklama:

rumień zakaźny (12)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
15-03-2005, 23:20:00

Niestety nie mogłam dziś dostać się do żadnego lekarza (a to duże miasto Warszawa) ;(
Mam podejrzenie, że moje starsze dziecko (9 lat) zachorowało na rumień zakaźny. Objawy to podwyższona temperatura 37,5 i bardzo rumiane policzki od wczoraj, a właściwie od przedwczoraj bez względu na okoliczności (tzn. bez wysiłku przed i po spacerze - generalnie cały czas) do tego doszła jeszcze dziś wieczorem wysypka na ramionach. Poza tym okaz zdrowia. Moje pytanie brzmi - czy łatwo rozpoznać tą chorobę tzn. czy lekarz rodzinny bez doświadczenia pediatrycznego ją rozpozna i czy powyższe objawy mogą dotyczyć jakiejś innej choroby? Ponadto bardzo niepokoję się o innego domowego malucha, który ma dopiero 3 miesiące. Czy to bardzo groźna choroba i jak może przebiegać u takiego maleństwa?

Będę wdzięczna za wszelkie informacje. W sieci nie znalazłam ich zbyt wiele.
Pozdrawiam
AS
Liderka opinii
16-03-2005, 14:52:00

Witam!
Zakażenie ma charakter wirusowy, ale zakaźność nie jest bardzo duża (mniejsza niż np. w ospie wietrznej). Z rozpoznaniem nie powinno byc problemów: wysypka zaczyna się od motyla na tawrzy (grzbiet nosa i policzki), a następnie schodzia na szyję i ramiona oraz tułów w postaci grland i kokardek (dlatego nazywana jest "najpiekniejszą " z wysypek). Poza tym dziecko to okaz zdrowia. Wysypka ustępuje samistnie, ale zdarzają się nawroty szczególnie przy zmiananch temperatur nawet do 6m-cy po zakażeniu. Zakażenie jest niebezpieczne dla kobiet ciężarnych i noworodków.
[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
16-03-2005, 16:05:00

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tym bardziej, że jednak jest problem z postawieniem diagnozy. Rzeczywiście wygląda to tak jak Pani to opisała. Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli to jest choroba zakaźna to czy dziecko może chodzić do szkoły, czy jeszcze zaraża czy już zdążyło zarazić. Niestety usłyszałam dziś, żeby dziecko obserwować i że może chodzić do szkoły...

Pozdrawiam
AS

P.S. To forum jest jakimś fenomenem nie tylko w naszej rzeczywistości ale także w rzeczywistości Internetowej. Jestem szczerze poruszona rzeczowymi i jasnymi odpowiedziami nawet na najdrobniejsze problemy, które dla mam urastają często do rangi dramatu. I do tego prezentujecie Państwo ten rodzaj kultury, który ostatnio widziano ... chyba w "Kabarecie Starszych Panów"
Liderka opinii
16-03-2005, 19:53:00

Witam!
Przede wszystkim dziękuję za bardzo miłe słowa uznania. A teraz do rzeczy: choroba jest zakaźna i dziecko powinno przez kilka dni pozostać w domu. Jak pisałam zakaźność nie jest bardzo duża.

[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
18-03-2005, 17:43:00

Bardzo dziękuję za rady. Rumień po kilku dniach okazał się różyczką (co znaczy doświadczony pediatra jednak) ale z diagnozą to dłuższa historia i nie taka znowu ciekawa.
Mam jednak pytanie dotyczące młodszego dziecka: czy w związku z chorobą starszej córki powinnam odłożyć szczepienie trzymiesięcznego szkraba? Intuicyjnie myślę, że tak, jednak czy nie będzie za późno z tymi szczepieniami. Maleństwo miało tylko w 7 tygodniu szczepienie żółtaczkowe i za cztery tygodnie miałyśmy się zgłosić na dalsze szczepienia. Później jednak przychodnia wstrzymała przyjmowanie dzieci zdrowych ze względu na dużą ilość chorych dzieci. No a teraz mamy domową różyczkę. Chciałam żeby to była szczepionka skojarzona (od 5 chorób nie pamiętam nazwy) - czy to jest wszystko jedno kiedy zostanie dziecku podana pierwsza jej dawka?

Pozdrawiam
AS
Liderka opinii
18-03-2005, 20:04:00

Witam!
Ze względu na możliwośc zarażenia proponowałabym (zgodnie z Pani matczyną intuicją) odłożyć szczepienie. Wydłużanie przerw między szczepieniami nie zmniejsza ich skuteczności. Prosze obserwować malucha, gdyż w tym wieku choroby zakaźne bywają bardzo dyskretne.
Być może maleństwo jest jeszcze chronione matczynymi przeciwciałami i do zakażenia wogóle nie dojdzie.
[addsig]
Początkująca
17-06-2014, 10:02:29

Witam, mam 2 córki i mieszkam z siostrą oraz męzem. Siostra zaraziła się rumieniem zakaźnym, chyba tym: http://www.biomedical.pl/choroby/zakazne/rumien-zakazny-539.html Nie wiem teraz czy może ona zarazić moje dzieci albo kogoś z nas? Unikamy picia po jednych szklankach, sisotra póki co używa osobnych naczyń a łazienka jest dokładnie myta po każdej kąpieli, gdyż tymczasowo musimy krzystać z jednej. Sisotra niedługo się wyprowadzi ale teraz bardzo się martwie, że pozaraża nas z mężem i córki. Jakie są możliwości i drogi zarażenia? Jak uniknąć zarazenia?
gość
28-06-2017, 12:09:55

Czy to jest bardzo groźne?
gość
29-06-2017, 04:22:02

Treść zablokowana przez moderatora

gość
24-10-2017, 13:58:20

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: