Reklama:

wyniki usg głowki (25)

Forum: Przypadki pediatryczne

Liderka opinii
21-01-2009, 19:12:00

Witam!
I wszystko pięknie! Życzę powodzenia! [addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkujący
24-01-2009, 15:30:00

Bardzo dziękuje za odpowiedż
Serdecznie pozdrawiamy
piotrr73
Początkujący
20-12-2011, 18:02:25

Odświeżę trochę temat.
Byliśmy dzisiaj na usg p/ciemiączkowym synka (3 miesiące i 5 dni) i wyszedł następujący wynik: komory boczne mózgu nieposzerzone z widoczną asymetrią L>P. Sploty naczyniówkowe symetryczne. Struktury mózgu dostępne bez zmian ogniskowych. Podtwardówki nieposzerzone: strona lewa w normie mm, strona prawa w normie mm.
Chłopak po urodzenia dostał 10 pkt, jedyny problem to żółtaczka i myśleliśmy że dlatego ta wizyta w poradni neonatoligicznej, bo normalnie to przecież nie kierują. Dzisiaj się okazało że chodzi o asymetrię. Zupełnie nie wiem co o tym myśleć. Chłopak rozwija się chyba prawidłowo, łapie kontakt, trzyma główkę, czasami udaje mu się z brzuszka na plecy obrócić, w drugą stronę gorzej idzie, jak leży na leżaczku to lepiej mu na ukos, nie wiem czy to coś znaczy. Urodził się 13 dni po terminie ale to podobno w normie, przybrał w pierwszym i drugim miesiącu ok 1 kg na miesiąc, w trzecim 0,85 kg. Pani doktor powiedziała że wszystko OK i teraz to leczenie tylko w poradni rodzinnej.
Trochę to dziwne, bo nikt nie wie dlaczego to skierowanie do poradni neonatologicznej.
Gdyby ktoś mógł mi to wyjaśnić, to bardzo byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
gość
29-04-2021, 13:43:57

Dzień dobry .Moja córeczka ma teraz 3tygodnie .w szpitalu po urodzeniu miała zrobione usg główki .wynik .splot naczyniowki k b lewej o niejednorodnych obrysach RIACA 0.75.idziemy na kontrolne usg ale chciałabym wiedzieć czy to coś niepokojącego .poród 39 tydzień siłami natury .bez komplikacji
gość
16-06-2022, 19:02:03

Witam dziecko urodzone w 37 tc +0 obecnie 2 miesiące i 1 dzień 10 pkt w skali apgar poród przez cc
Usg wykonane z własnej woli lekarz nie widział potrzeby aby je robić
Wynik struktura mózgu bez zmian ogniskowych
Układ komorowy wąski po lewej stronie szerzej w całości. W lewej vruzdzie wzgorzowo ogoniastej obecna 10mm torbiel
.komory III,IV w normie ,sploty naczyniówkowe nieregularne. Struktury dołu tylnego w normie
Przestrzenie przymózgowe,szczelina pośrodkowa w normie.ten Wynik bardzo mnie zaniepokoił szczególnie torbiel czy mam się czego bać?proszę o odpowiedź

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: