Odświeżę trochę temat.
Byliśmy dzisiaj na usg p/ciemiączkowym synka (3 miesiące i 5 dni) i wyszedł następujący wynik: komory boczne mózgu nieposzerzone z widoczną asymetrią L>P. Sploty naczyniówkowe symetryczne. Struktury mózgu dostępne bez zmian ogniskowych. Podtwardówki nieposzerzone: strona lewa w normie mm, strona prawa w normie mm.
Chłopak po urodzenia dostał 10 pkt, jedyny problem to żółtaczka i myśleliśmy że dlatego ta wizyta w poradni neonatoligicznej, bo normalnie to przecież nie kierują. Dzisiaj się okazało że chodzi o asymetrię. Zupełnie nie wiem co o tym myśleć. Chłopak rozwija się chyba prawidłowo, łapie kontakt, trzyma główkę, czasami udaje mu się z brzuszka na plecy obrócić, w drugą stronę gorzej idzie, jak leży na leżaczku to lepiej mu na ukos, nie wiem czy to coś znaczy. Urodził się 13 dni po terminie ale to podobno w normie, przybrał w pierwszym i drugim miesiącu ok 1 kg na miesiąc, w trzecim 0,85 kg. Pani doktor powiedziała że wszystko OK i teraz to leczenie tylko w poradni rodzinnej.
Trochę to dziwne, bo nikt nie wie dlaczego to skierowanie do poradni neonatologicznej.
Gdyby ktoś mógł mi to wyjaśnić, to bardzo byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam