Przejdź do:
Objawy i przebiegCukrzyca typu 1 (DM1) jest chorobą autoimmunologiczną, która polega na braku zdolności produkcji insuliny; co skutkuje podwyższonym stężeniem cukru we krwi. Doprowadzić to może do uszkodzeń różnych narządów: oka, nerek, serca, nerwów naczyń krwionośnych Ostatnio odnotowuje się gwałtowny wzrost zachorowań na cukrzycę w krajach europejskich.
Cukrzyca typu 1 rozpoczyna się najczęściej już w wieku dziecięcym ok 10-14 lat. Dieta obok leczenia insuliną jest bezwzględnie konieczna w leczeniu cukrzycy.
Dieta w cukrzycy typu 1 u dziecii - Objawy i przebieg
Zalecenia dietetyczne:
Na cukrzyce chorują zarówno dzieci jak i dorośli. U dzieci plan diety powinien być mniej rygorystyczny niż u dorosłych, gdyż dzieci potrzebują do prawidłowego rozwoju i wzrostu odpowiednie ilości białka, witamin, składników mineralnych, energii. U dzieci większy nacisk kładzie się na dostosowywanie dawek insuliny do prawidłowo zbilansowanej diety niż ograniczenia węglowodanów.
Dieta u dziecka powinna być dostosowywana do wieku, zapotrzebowań na składniki odżywcze, w celu utrzymania prawidłowej masy ciała i wzrostu. Każde dziecko powinno mieć plan posiłków. Dieta dziecka powinna składać się z ok. 6-7 posiłków- z 3 głównych i przekąsek. Posiłki powinny być spożywane co ok. 2-3 godziny by uniknąć spadków poziomu glikemii we krwi. Należy zaznaczyć, ze po wysiłku fizycznym należy spożyć dodatkową przekąskę. Glukoza powinna być sprawdzana glukometrem min. 4 razy dziennie. Przed śniadaniem, obiadem, kolacją, przed snem.
Poniżej zaprezentowane zostały normy dziennego spożycia białka, węglowodanów i tłuszczów w codziennej diecie dla dziecka.
Spożycie węglowodanów:
Węglowodany powinny stanowić ok. 40-60% całkowitego spożycia energii. Produkty powinny być o niskim indeksie glikemicznym, choć nie jest to priorytetem w żywieniu. Podstawą jadłospisu powinny być węglowodany złożone: ciemne pieczywo, chleb graham, płatki owsiane, grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), ryż brązowy. Błonnik powinien być spożywany w dawce ok. 5g na dobę. Źródłem jego są gruboziarniste kasze, warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, ziemniaki. Należy ograniczyć spożycie ciast, czekolady, cukierków, dżemów. Dziecko powinno spożywać owoce i warzywa. Lecz należy uważać na owoce o wyższym indeksie glikemicznym gdyż powodują wahania cukru we krwi (winogrona, banany). Lepiej wybrać , np. arbuz, grejpfrut, truskawki.
Białko – istotny element budulcowy:
Białko powinno stanowić ok. 15-20% dziennego spożycia kalorii. Dobrym jego źródłem są chude gatunki mięsa i wędliny , przetwory nabiałowe. Na obiad dobrym pomysłem jest kurczak, indyk lub ryba. Bogate w białko roślinne są także nasiona roślin strączkowych. Do drugiego śniadanie warto dać dziecku jogurt, kefir , maślankę- najlepiej naturalne.
Tłuszcze:
Tłuszcze powinny stanowić ok. 20-30% dziennej wartości energetycznej. Należy ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych <7%(smalec, słonina, tłuste mięso, wędliny, masło, tłuste mleko), tłuszczów trans, cholesterolu <200mg/dobę. Dietę należy wzbogać w wielonienasycone kwasy tłuszczowe- olej sojowy, kukurydziany; jednonienasycone kwasy tłuszczowe- oliwę z oliwek i olej rzepakowy.