Reklama:

HORMON WZROSTU!! (15)

Forum: Przypadki pediatryczne

Forumowiczka
15-04-2007, 15:51:00

Witam!
Mam pytanie:
Obecnie moja córka otrzymuje Genotropin (somatropinum), dzieki temu zaczeła rosnąc 8 cm od czerwca 2006.
Czy hormon wzrostu podaje się tylko do 18 roku życia dziecka?
Czy w późniejszym wieku bedzie musiała przyjmowac inne lekarstwa.
Na razie moja córka miała hormon przyznany na rok, w czerwcu będą wysłane dokumenty na kolejną komisje lekarską.
Czy jest nadzieja że przyznają jej hormon na kolejne lata?
Z jednej strony się ciesze że rośnie a z drugiej strony nie wiem jak ten hormon wpłynie na nia w późniejszych latach?
Bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam!!!
Majka
Liderka opinii
21-04-2007, 10:08:00

Witam!
Mam nadzieję, że wskazany przeze mnie artykuł bedzie pomocny:
http://pp.am.lodz.pl/2_0304.pdf
[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Forumowiczka
21-04-2007, 15:00:00

Witam!

Bardzo dziekuje za artykuł.
Moja córka ma somotropinowa niewydolnośc przysadki, wiem że wydziela hormon tylko w mniejszej ilości. Miała przeprowadzony test pulsacji nocnej i wtedy właśnie wykazało, że wydziela mało hormonu. Test dziennej stymulacji nie wykazał błędnego wyrzutu hormonu. Obraz na rezonansie magnetycznym wyszedł bez zmian .
Córka od 4-ego roku życia jest pod kątrolą endokrynologa, jej wzrost i wiek kostny był poniżej 3- ego centyla, jak również waga poniżej normy. Ma proporcjonalną budowę ciała.
Więc szczęście w nieszczęściu że to tylko ten hormon.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za artykuł.
Pozdrawiam
Majka
Początkująca
04-03-2009, 20:39:00

Witam
Moja bratanica 10 lat-właśnie trzymała genotropin - muszę jeszcze zakupić wstrzykiwacz. Proszę o informacje jakie moga być ewentualnie skutki uboczne stosowania tego leku - czy powinna jakies leki "osłonowe" zażywać? Często ma skórcze nóg. Pozdarwiam
Liderka opinii
04-03-2009, 21:28:00

Witam!
Bóle stawowe i mięśniowe są wymieniane wśród działań niepożądanych leku. Natomiast o sposoby radzenia sobie z nimi należy zapytać lekarza porwadzącego, który ma doświadczenie z podobnymi przypadkami. Ja nie czuję się w tej materii dość kompetentna.
Chyba, że możemy liczyć na doświadczenia rodziców dzieci leczonych hormonem wzrostu? Bardzo prosimy o uwagi na Forum.
[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
06-03-2009, 19:45:00

Bardzo dziekuje za odpowiedź. [addsig]
Początkująca
06-03-2009, 19:48:00

Pani Majko
Pani pisze, że córka jest w trakcie leczenia hormonem wzrostu. Prosze napisać jakie miała wykonane badania oraz czy ma jakieś skutki uboczne przy leczeniu tym preparatem? Ewentualnie proszę przekazać jakies porady przy leczeniu. Pytam dlatego, że moja bratanica na podstawie pobranej krwi została w ten sposób zdiagnozowana.[addsig]
Początkujący
19-07-2012, 00:52:00

Witam,
przypadkowo szperając w internecie natrafiłem na ten watek. Przepraszam z góry za odkop
Przyjmowałem hormon wzrostu przez ponad 3 lata, aktualnie mam ich 21. Wiec jeżeli ma ktoś jakieś pytania chętnie pomogę.
Mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy mózgowej wywołaną zapaleniem opon mózgowych. Przyjmowałem hormon przez jakieś ponad 3 lata. W moim przypadku pomógł mi dużo, rosłem średnio od 7 do 13 cm rocznie.
Lekarz powiedział mi ze gdy osiągnę 170 cm odstawią lek . Miałem szczescie bo jak bylem na wizycie mialem dokladnie 169 cm :D i moglem przyjac jeszcze polroczna dawke. Dzisiaj mam 178cm i jestem zadowolony z efektow.
Skutków ubocznych praktycznie nie mialem, jedynie co to ospalosc, sennosc, zmeczenie. Jak przyjmowalem lek bylem taki troche bez zycia, wypompowany. Teraz jest juz OK i wszystko wraca do normy. Caly czas uprawiam duzo sportu ale po hormonie zauwazylem ze moje miescnie szybciej sie zakwaszaja. Jednak to tylko przy duzym wysilku fizycznym. Do okresu szkoly sredniej trenowalem pilke nozna i jakos dawalem rade.
Pozdrawiam
Początkujący
19-07-2012, 00:52:06

Witam,
przypadkowo szperając w internecie natrafiłem na ten watek. Przepraszam z góry za odkop
Przyjmowałem hormon wzrostu przez ponad 3 lata, aktualnie mam ich 21. Wiec jeżeli ma ktoś jakieś pytania chętnie pomogę.
Mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy mózgowej wywołaną zapaleniem opon mózgowych. Przyjmowałem hormon przez jakieś ponad 3 lata. W moim przypadku pomógł mi dużo, rosłem średnio od 7 do 13 cm rocznie.
Lekarz powiedział mi ze gdy osiągnę 170 cm odstawią lek . Miałem szczescie bo jak bylem na wizycie mialem dokladnie 169 cm :D i moglem przyjac jeszcze polroczna dawke. Dzisiaj mam 178cm i jestem zadowolony z efektow.
Skutków ubocznych praktycznie nie mialem, jedynie co to ospalosc, sennosc, zmeczenie. Jak przyjmowalem lek bylem taki troche bez zycia, wypompowany. Teraz jest juz OK i wszystko wraca do normy. Caly czas uprawiam duzo sportu ale po hormonie zauwazylem ze moje miescnie szybciej sie zakwaszaja. Jednak to tylko przy duzym wysilku fizycznym. Do okresu szkoly sredniej trenowalem pilke nozna i jakos dawalem rade.
Pozdrawiam
gość
24-03-2017, 09:11:01

przemek1235 2012-07-19 02:52:00
Witam,
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: