Reklama:

HORMON WZROSTU!! (15)

Forum: Przypadki pediatryczne

gość
09-05-2018, 14:03:23

Prosze o porade moj syn ma 11 lat spadł na 3 centyl lekarz nadal kaźe czekac boje się ze będzie za pozno
gość
15-06-2018, 15:56:56

Ja bym poszła do endokrynologa. Na podstawie badań - tu należy się liczyć z wizytą 2-3 dni w szpitalu, gdzie są w stanie określić wyrzut hormonu.
gość
16-06-2018, 06:24:06

Moja córka bierze omnitrope od ponad 2 lat. Ładnie rośnie ok 9 cm na rok. Była dużo poniżej 3 centyla teraz powoli zbliżamy się do kreseczki na siatce centylowej. Od 4 roku przestawała rosnąć, lecz wciąż w badaniach wychodziło, że ma prawidłowy wyrzut hormonu i nie nadawała się na terapię. Dopiero mając 9 lat wyniki wyszły poniżej normy i po pół roku zaczęła przyjmować hormon wzrostu.
Skutki uboczne tak jak ktoś już pisał :
"Bóle stawowe i mięśniowe są wymieniane wśród działań niepożądanych leku." i właśnie te skutki uboczne doprowadziły, że przegapili lekarze rzadką chorobę która też tak się m.in objawia, a hormon ją bardzo przyspieszył. Chodzi o chorobę Perthesa, inaczej zwaną jałową martwicą kości udowych. Jeśli więc wasze dziecko biorąc hormon zaczyna skarżyć się na duży ból, zaczyna chodzić inaczej, pośladki ma wyszczuplone ( moja nie miała) to lepiej to sprawdzić u ortopedy. Mi wmawilai boli bo jest nagły wzrost kości... niestety teraz jak już choroba dokonała swoich zniszczeń ...co czeka ją jeszcze dokładnie nie wiem, jesteśmy na początku drogi... Wcześnie wykryta choroba jest do wyleczenia.
gość
24-09-2018, 09:00:15

Witam. Córka od 4 roku życia choruje na MIZS. Zawsze sporo poniżej 3 centyla. Dwukrotne badania poziomu hormonu wzrostu pokazały że wynik prawidłowy, zatem endokrynolodzy w szpitalu orzekli, że nie będzie podawany hormon wzrostu. W wieku 11 lat, 135 cm, pierwsza miesiączka i zatrzymanie i tak wolnego wzrostu. Wcześniej lekarz Endokrynolog odmówił powstrzymania nadchodzącej miesiączki, mówiąc, że to właściwy czas na dojrzewanie. Teraz 15 lat, 135 cm. Na zdjęciu rtg na wiek kostny, obraz wskazuje na zakończenie procesu kostnienia. A ja zadaję sobie pytanie: czy na prawdę nic nie można było zrobić? Czy jeszcze jest jakakolwiek szansa, choć na klika centymetrów? Donata
gość
11-02-2024, 18:21:45

gość 24-09-2018, 11:00:15
Witam. Córka od 4 roku życia choruje na MIZS. Zawsze sporo poniżej 3 centyla. Dwukrotne badania poziomu hormonu wzrostu pokazały że wynik prawidłowy, zatem endokrynolodzy w szpitalu orzekli, że nie będzie podawany
hormon wzrostu. W wieku 11 lat, 135 cm,
pierwsza miesiączka i zatrzymanie i tak wolnego wzrostu. Wcześniej lekarz Endokrynolog odmówił powstrzymania nadchodzącej miesiączki, mówiąc, że to właściwy czas na dojrzewanie. Teraz 15 lat, 135 cm. Na zdjęciu rtg na wiek kostny, obraz wskazuje na zakończenie procesu kostnienia. A ja zadaję sobie pytanie: czy na prawdę nic nie można było zrobić? Czy jeszcze jest jakakolwiek szansa, choć na klika centymetrów? Donata

Nie wiem czy Pani to odczyta... Jesteśmy w tej chwili w tej samej sytuacji. Jeżeli mogę zapytać jak się skończyła Wasza historia?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: