Reklama:

Moja córka nie raczkuje a ma 10 miesięcy! (14)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkująca
18-01-2006, 16:09:00

Moja córka ma 10 miesięcy, nie raczkuje,nie pełza i nawet nie próbuje. Staram sie na sile kłaść ją na brzuchu ale po paru minutach kończy się to płaczem i histerią. Czy przyczyną jest jej leniwość ? Czy może to że waży ponad 11 kg w wieku 10 miesięcy?? To jest moje pierwsze dziecko, które najchętniej przebywało by tylko i wyłacznie na rękach! Co mam zrobić by skłonić ją do tego by wreszcie zaczęła raczkować??
Początkująca
19-01-2006, 07:45:00

Po pierwsze Agusiu to rozleniwiłaś córcie na maxa z tego co piszesz nie bedzie próbować skoro takjestjejdobrze po drugie waga napewnojej w tym nie pomaga jest jej cieżko mój mały ma 5 lat i ważył cały czas do zeszłego roku 15kg!! teraz 19 . a po 3 to kazde dziecko rozwijasię indywidualnie mój mały nie raczkował wcale!!odrazu zaczął..biegać nie chodzić! wwieku 9mc ale ważył mniej więc było jemu łatwiejSpokojnie nie martw się jeśli miała robione USG bioderek i było wszystko ok to tylko patrzi czekaj ale nie rozleniwiaj niech sama troszkępopracuje jak pomarudzi i popłacze też nic przez chwilke jejsię niestanie pokaż ze mamusia rządzi anie córcia Powodzenia
Początkująca
23-01-2006, 18:23:00

Spokojnie mamusko !! Mój synek też bardzo późno zaczą raczkować ale wiesz co? Nie żałuję, okazało się że bardzo powolutku kostniały mu główki w bioderkach. Więc to, że nie raczkował było lepsze bo nie obciążał jeszcze nie rozwiniętych kostek. Spokojnie ! Kładź córeczkę dalej na brzuszku a najlepiej jakbyś posprzatała wszystkie zabawki i kilka połozyła tako pół metra od Niej. Może to zrobić też ktoś inny, skoro mała wie, że płacząc uprosi Cię o litość. Mój synek pierwszy raz przeraczkował u mojej cioci, która pokazała Mu nowe autko ale kazała sobie przyjść po nie .
Początkująca
22-09-2006, 18:54:00

Nie przejmuj się! Moja malutka zaczęła raczkować dopiero 2 tygodnie przed 1urodzinami. I teraz zasuwa jak nie wiem! Dosłownie w ciągu jednego dnia sie nauczyła. Minął miesiąc od tego czasu i teraz czekamy aż odważy się stawiać pierwsze kroczki! Pozdrawiam!!
Kosolka
Początkująca
30-09-2006, 06:30:00

Ciekawa jestem jak było u Ciebie z siadaniem. Bo moja córcia ma prawie 5 miesięcy i waży 9400. Ale już ciągnie się do siadania A poza tym bardzo lubi leżenie na brzuszku... Zobaczymy jak to będzie z raczkowaniem.

Pozdrawiam.
Wierzę, że już teraz Twoja córcia BIEGA a nie tylko raczkuje
Ewa
Początkująca
02-10-2006, 11:45:00

Mój synek też nie chciał pełzać, ani leżeć na brzuszku. Nie pomagały porozkładane wokoło zabawki. Po prostu był przyzwyczajony do trzymania na rękach przez dziadków. Ale pewnego dnia w 11 m-cu nagle przeraczkował kilka "kroczków". W 11 m-cu zaczął też sam siadać.
akuszynska
Początkująca
18-10-2006, 09:41:00

ja uważam że nie ma się czym martwić mój synek również nie lubił leżenia na brzuszku wieć go do tego nie zmuszałam w wieku 11 miesięcy zaczął raczkować a po dwóch tygodniach zaczął samodzielnie chodzic teraz ma 13 miesięcy i biega.uważam ze każde dziecko rozwija sie inaczej,chodzdo końca nie jest powiedziane że wogóle musi raczkowac ja na przykład nie raczkowałam tylko odrazu zaczełam chodzić

Pozdrawiam [addsig]
kasia021
gość
09-10-2017, 09:59:45

Moja Córka tak samo nie raczkuje a ma już 10 miesięcy . Sama siedzi ale jak się przewraca to nie usiądzie sama .Boję się ze może się źle rozwijać..W chodziki zasowa biorę ja za dwie rączki to tak samo chodzi ,tylko z tym zadaniem i raczkowania jest kłopot . Ale mam nadzieję że już za niedługo będzie siadać i raczkować no i oczywiście czekam na pierwsze kroczki mojej Amelii.
Pozdrawiam
gość
09-10-2017, 10:02:24

Treść zablokowana przez moderatora

gość
13-10-2017, 21:27:03

Idź z dzieckiem do lekarza i nie wkładaj do chodzika.Ma leżeć na brzuszku , zacznie pełzać a potem raczkować lub zacznie odrazu chodzić.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: