Reklama:

Ospa wietrzna – leczenie zmian skórnych (13)

Forum: Choroby dziecięce

gość
16-01-2013, 11:09:38

Przeczytaj komentowaną poradę: Ospa wietrzna – leczenie zmian skórnych

BIAŁA PAPKA - NIE STOSOWAĆ . JA PO BIAŁEJ PAPCE WYLĄDOWAŁAM Z ZAKAŻONYMI KROSTKAMI W SZPITALU . PIERWSZE SŁOWA LEKARZA- OFIARA BIAŁEJ PAPKI
gość
16-01-2013, 11:10:37

DLACZEGO LEKARZE UPIERAJĄ SIE PRZY BIAŁEJ PAPCE- MOŻE BIORĄ KASĘ DO KIESZENI. TYLKO GENCJANA I KĄPIELE W NADMANGANIANIE.
gość
27-08-2014, 10:45:01

Lepiej sprawdzają się zioła szwedzkie. Ja stosowałam na skórę mojego synka zioła szwedzkie z apteki klasztornej i muszę przyznać że są o wiele skuteczniejsze niż różnego rodzaju pudry. Adaś przestał się tak strasznie drapać a blizny szybciej się goiły.
gość
31-01-2015, 22:32:48

Jak długo dziecko powinno być w domu? Kiedy można wyjść na dwór pierwszy raz? Czym zmyć gencjanę? :)
gość
26-02-2015, 11:18:14

Mojemu dziecku już pierwsze krostki na tułowiu smarowałam gencjaną (wodnym roztworem) a na twarzy płynnym pudrem (nie wiem co mnie podkusiło). Na twarzy krostki zrobiły się większe i nie dostawało sie do nich powietrze bo papka zaschła i tym sposobem mój szkrab największą zdrapał :(. Szybko zmyłam biały specyfik i potraktowałam gencjaną i efekt po kilku dniach jest rewelacyjny... krostki pięknie obsychają i się goją. Maluch jest cały w fioletowe kropki, ale komu to przeszkadza i tak będziemy siedzieć w domu przez dwa tygodnie.
Dodatkowo codziennie rano i wieczorem robię małemu szybką kąpiel w dużej misce w roztworze nadmanganianu potasu i myję go pianą z szarego mydła(bardzo delikatnie aby krostek nie zdrapać).
Krostki bardzo ładnie się goją, nie ropieją i nie ślimaczą się. A na tą zdrapana krostkę na twarzy będę stosować jakąś maść na blizny, może nie bedzie śladu.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości i cierpliwości wszystkim opiekującym się "ospowiczami".
Aaa zapomniałam, że na noc podawałam Clemastinum w syropie (to lek na alergię i świąd). Pomogło. nie za bardzo się drapał
gość
14-03-2015, 22:30:33

Ja właśnie jestem na końcu ospy i stosowałam znienawidzony pudroderm...w sumie jak zaczynałam to pojęcie o ospie i preparatach zerowe miałam...ale szybkie kąpiele dwa razy dziennie i specyfik ma skórze nigdy nie był stary; używałam też namanganianu potasu i krokrochmalu, i nadkazenia nie mamy, a i krosty ładnie pogojone. Na noc zyrtec, żeby nie drapał bobas tego namiętnie i od początku groprinosin dostaliśmy. Teraz to do ciała może nie ale nigdy więcej bym maluchowi pudrem głowy nie wysmarowala. Zmyć to bez kąpieli żeby nową warstwę nałożyć to nie lada sztuka...w innych miejscach mogę polecić, choć rzeczywiście o gencjanie czytam same mega pozytywne opinie, a o pudrze różne.
gość
26-04-2015, 08:34:39

Witam a ja mam pytanie czy dziecko wychodzące z ospy (10 dzień choroby) może mieć kontakt dzieckiem które wysypało 4 dni temu?
gość
24-06-2015, 16:14:36

jak długo po ospie wietrznej dziecko powinno zostać w domu??
gość
29-07-2015, 05:25:31

my jesteśmy na poczatku ospy,pediatra zapisała Hascovir w tabletkach i taki sam krem ale mój syn nie lubi połykac rozkruszonej tabletki więc jest ciężko.a pudodremu już od dawna się nie stosuje,lekaraka poradziła kupic spirytus i rozcienaczac z woda i nakladac placem ale jeszcze tego robiłam:)
gość
31-05-2017, 20:51:25

Proszę Państwa, to ważne bo zaoszczędzi powikłań cierpień i oszpeceń. Proszę smarować zmiany ospowe 2% g e n c j a n ą. Kupić ciemne prześcieradło, granatowy dres do spania, a dziecko 2 razy dziennie oglądać i każdą zmianę 1 faza czerwona plamka, 2 faza czerwona plamka z maleńkim pęcherzykiem, 3 faza powiększony ropień natychmiast smarować gencjaną. Z czerwonej plamki nie rozwinie się pęcherzk ani tym bardziej ropień. Nie będzie świądu zakażeń a co najważniejsze z e r o blizn. Jeśli wykąpać ( unikać) to w wodzie z sodą oczyszczoną lub nadmanganianem. Moja starsza córka miała 1 krostę na wew. stronie dłoni. A młodsza 280 punktów posmarowanych gencjaną i ma 2 bizny na 3 mm głębokie bo były w okolicach odbytu a ona miała koło 10 lat więc wstyd. Jak by dziś wyglądała gdyby nie gencjana?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: