Reklama:

Ospa wietrzna – leczenie zmian skórnych (13)

Forum: Choroby dziecięce

gość
31-05-2017, 20:51:27

Proszę Państwa, to ważne bo zaoszczędzi powikłań cierpień i oszpeceń. Proszę smarować zmiany ospowe 2% g e n c j a n ą. Kupić ciemne prześcieradło, granatowy dres do spania, a dziecko 2 razy dziennie oglądać i każdą zmianę 1 faza czerwona plamka, 2 faza czerwona plamka z maleńkim pęcherzykiem, 3 faza powiększony ropień natychmiast smarować gencjaną. Z czerwonej plamki nie rozwinie się pęcherzk ani tym bardziej ropień. Nie będzie świądu zakażeń a co najważniejsze z e r o blizn. Jeśli wykąpać ( unikać) to w wodzie z sodą oczyszczoną lub nadmanganianem. Moja starsza córka miała 1 krostę na wew. stronie dłoni. A młodsza 280 punktów posmarowanych gencjaną i ma 2 bizny na 3 mm głębokie bo były w okolicach odbytu a ona miała koło 10 lat więc wstyd. Jak by dziś wyglądała gdyby nie gencjana?
gość
29-04-2018, 20:14:08

Nic dodać nic ująć. Ja właśnie ospę przechodzę. Mam już nieco latek bo 33 i jest masakra ale gdyby nie gencjana to bym sobie skórę zerwać chciał i to zaledwie po 1dniu pudrosremu
gość
10-06-2018, 08:11:35

Witam.
Córka (4 lata) właśnie przechodzi ospę. Dzisiaj mija tydzień. Krostek miała mnóstwo, wszędzie ale wszystko ładnie przyschło, pojedyncze strupki zaczynają odpadać.
Stosowałam gencjanę i piankę poXClin jak swędzialo. Nie gorączowała, nie drapie się.
Niepokoją mnie jednak dwie rzeczy:
1. Bąble na stopach. Miedzy paluszkami i jeden wielki na podeszwie stopy. To już tydzień a one są takkie jak na początku. Nic się z nimi nie dzieje, ciagle mają płyn w sśrodku. Czy to normalne? Dodam, że one wyszły w drugi dzień choroby.
2. Narządy płciowe. Na wargach sromowych trzy bąble były a teraz sa tam czerwone plamy. Wg mnie brzydkie. Czy tam też ma sie zrobić strupek? Mówi że to nie boli, nie piecze.
Nasz pediatra każe maziać gencjaną i czekać ale jakoś nie jestem do konca przekonana.
Czy ktoś miał podobny przypadek? Jak się goją bąble na miejscach intymnych i na stopach?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: