Reklama:

POMOCY ;( powikłania po adenotomii u dzieci (10)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
25-07-2011, 22:13:15

Witam przeszukałam już kilkanaście forum i nic nie znalazłam nie wiem czy tu jest dobre miejsce by o tym pisać ale warto spróbować....Więc tydzień temu mój 6letni syn miał wycinany trzeci migdał w narkozie ogólnej,po zabiegu strasznie wymiotował bo nałykał sie krwi, bardzo go bolało dostał 3 buteleczki leku przeciwbólowego dwie duże kroplówki z glukozą i lek przeciwwymiotny. Skarżył sie też na bóle głowy i karku/szyi co lekarze stwierdzili za normalne na drugi dzień wyszliśmy do domu bóle głowy nie ustawały dawałam mu duże dawki paracetamolu które pomagały na kilka godzin potem wracały ból gardła mijał nie miał gorączki ale cały czas bolał go kark/szyja miał nudności oraz ta głowa bywało że rano budził się z płaczem że go głowa boli co mnie zaczęło martwic wiec w piątek 4dni po zabiegu udałam się do pediatry na "kontrol" powiedziała że to może być skutek intubacji i odgięcia głowy podczas zabiegu i powiedziała żeby mu smarować szyje ketanolem lub fastum i mówiła żebym pojechała na kontrol do poradni laryngologii gdzie miał zabieg czyli do szpitala wiec tak zrobiłam. Tam czekając syn zwymiotował w poczekalni, oglądał go lekarz który robił zabieg stwierdził że laryngologicznie jest ok potem drugi lekarz i trzeci i ze jest ok a te bóle szyi to od zabiegu albo zapalenie ścięgien szyjnych wiec w sumie nie wiedzieli co mu jest,zalecenia takie same jak pediatry wcieranie maści które mało pomagają. A najbardziej mnie martwi fakt iż mój synek ma przechyloną głowę na prawą stronę i nie może jej wyprostować i jest coraz gorzej doszło mu jeszcze opuszczenie lewego ramienia i głowę ma skręconą jakby patrzył ciągle w lewą stronę a stoi prosto nie wiem co mam robić każdy mi mówi że mu to przejdzie a mi się wydaje że jest gorzej jutro jadę znów do szpitala na koleją kontrol i jakieś skierowanie do neurochirurga czy coś takiego nawet nie wiem kto się takimi sprawami zajmuje a w razie odszkodowania to gdzie się udać?? kogo skarżyć?? za nieudaną operację i dlaczego to spotkało mojego synka była wesoły uśmiechnięty a teraz wygląda i chodzi jak Quasimodo boję się o niego i jestem załamana BARDZO PROSZĘ P POMOC![url href=http://www.forumpediatryczne.pl/galeria/monisia198410/albumy title="Przejdź do galerii użytkownika"][img hash=4e2dea4bc0acd href=http://www.forumpediatryczne.pl/galeria/monisia198410/pokaz/4e2dea4bc0acd]http://static2.medforum.pl/portals/user_photos/198175/4e2dea4bc0acd_200x200_adaptive.jpg[/img][img hash=4e2dea1ddf1e0 href=http://www.forumpediatryczne.pl/galeria/monisia198410/pokaz/4e2dea1ddf1e0]http://static2.medforum.pl/portals/user_photos/198175/4e2dea1ddf1e0_200x200_adaptive.jpg[/img]
Komentatorka
19-08-2011, 14:54:44

Witaj ,znalazłam takie informacje:
Możliwe
komplikacje operacji należy podzielić na ogólne oraz chirurgiczne. Ogólne wiążą się z infekcjami,
znieczuleniem, podawanymi lekami, unieruchomieniem i innymi.
Powikłania chirurgiczne obejmują: przedłużające się po zabiegu lub nawracające krwawienia z loży
migdałka, czy uszkodzenie struktur anatomicznych leżących w pobliżu migdałka - łuki
podniebienne, przestrzeń przygardłowa. Wymienione powikłania są bardzo rzadkie, a ich ilość
zależy od doświadczenia zespołu operacyjnego.
Nie jestem lekarzem ale wygląd twojego dzieciątka na zdjęciach,przypomina mi trochę jak moją córka dostała silnego przykurczu szyjnego.Też nie mogła ruszać głową,czasami miałam wrażenie że była częściowo sparaliżowana na rączkę.Byłam z nią u neurologa...miałyśmy bardzo długą rehabilitację i leki przeciwzapalne.Warto spróbować się dowiedzieć,tym bardziej że po usunięciu migdałka bardzo często dochodzi do stanów zapalnych jak i również do zawiania.Napisz czy byłaś już u jakiegoś lekarza i jak wygląda to teraz.Pozdrawiam
Początkująca
19-08-2011, 21:51:32

po konsultacji neurologa miał rehabilitacje i wyzdrowiał na szczęście stwierdzono przykurz mięśni szyjnych i kręcz
gość
14-06-2016, 05:16:43

Każdy reaguje na narkozę, na zabieg inaczej. Polecam ci wizytę u laryngologa. Ja korzystam z pomocy lekarze z Dea Salus, to klinika w Tychach. Pozdrawiam.
gość
27-06-2016, 21:07:15

A ja się boję. ...byłam dziś z moim 6 letnim synkiem u laryngologa z podejrzeniem przerostu 3 migdalka. Okazało się, że wielkosciowo nie jest taki ogromny, ale minęło prawie 2lata od wcześniejszej wizyty i nie zmalał tylko rośnie. Syn ciągle choruje, podejrzenia alergii, ale leki mało pomagają. Migdal był czerwony, chory, zalany. ...lekarz powiedział, że nie zaszkodzi usunąć, a może pomóc. I takie szczelanie....a to chodzi o moje dziecko, boje się i nie chcę eksperymentować na Nim. ..pomóżcie
Forumowiczka
30-06-2016, 12:36:48

Jeżeli rośnie, chyba najlepiej faktycznie go wyciąć. Ale dla własnego spokoju skonsultuj to z jeszcze jedynym lekarzem.
gość
08-07-2016, 20:02:38

Dzięki. Byłam u ordynatora Radomskiej LARYNGOLOGII, konsultacja I też radzi usunać 3 migdał. Umówieni jesteśmy na 22.lipca na operację. Boję się strasznie. ..
gość
14-02-2018, 21:05:19

Mam pytanie na jaki czas zmienia się głos po wycięciu migdałów czy to przejdzie?
gość
22-03-2024, 22:08:55

Dziecko ponad rok po wcięciu migdałka i zaczęło mieć bezdechy i strasznie chrapać. Jest gorzej niż przed zabiegiem wycięcia trzeciego migdałka. Nie wiem co robić. Laryngolog mówi ze z jego strony jest ok ze wyciął prawidłowo migdał i nic nie ma i ze dziecko ma opuchnięte wszystko w gardle i nosie i ze to alergiczne. Tylko syn bierze hitaxe i nie widać poprawy w jakości snu. Ciagle bezdechy i bardzo głośne chrapanie. Czy miał ktoś taki problem po wycięciu 3 migdała ale w długofalowym okresie?
gość
15-10-2024, 21:35:29

gość 22-03-2024, 23:08:55
Dziecko ponad rok po wcięciu migdałka i zaczęło mieć bezdechy i strasznie chrapać. Jest gorzej niż przed zabiegiem wycięcia trzeciego migdałka. Nie wiem co robić. Laryngolog mówi ze z jego strony jest ok ze wyciął prawidłowo migdał i nic nie ma i ze dziecko ma opuchnięte wszystko w gardle i nosie i ze to alergiczne. Tylko syn bierze hitaxe i nie widać poprawy w jakości snu. Ciagle bezdechy i bardzo głośne chrapanie. Czy miał ktoś taki problem po wycięciu 3 migdała ale w długofalowym okresie?[/CYTAT

I jak sytuacja się rozwinęła u Państwa?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: