Reklama:

Przewlekła pokrzywka u dziecka (15)

Forum: Alergie u dzieci

Początkująca
10-07-2015, 21:56:21

Witam,
Moja córka ma obecnie 4 lata i 8 miesięcy. Od ponad 1,5 roku cierpi na pokrzywkę przewlekłą. Nie wiadomo co ją wywołuje. Leżała w szpitalu na oddziale dermatologii w Warszawie. Niestety nie zdiagnozowano przyczyny tej choroby. Na początku wysiew bąbli był co 2-3 miesiące, a później niemal codziennie. Córka codziennie bierze leki antyhistaminowe. W momencie kiedy ma infekcje górnych dróg oddechowych to mimo podawania leków pokrzywka chce się przebić przez skórę. Niestety wczoraj dostała znowu pokrzywkę, ponieważ zmniejszyłam jej dawkę leku. Miałam nadzieję, że może pokrzywka zniknie na zawsze. Chciałabym, żeby ktoś nam pomógł. Kiedy sypie ją to dziecko jest całe w bąblach pokrzywki. Jedynym pocieszeniem jest to że lekarz powiedział, żebyśmy się cieszyli, że leki działają. Z badań wynika, że jest to bardziej przyczyna ogólnoustrojowa, a nie alergia. Proszę o pomoc
Początkująca
11-07-2015, 17:05:34

Przyczyn pokrzywki przewlekłej może być niestety kilkadziesiąt. Mogą to być tzw. czynniki fizykalne czyli ciepło, zimno, ucisk, potarcie skóry .... Bąble mogą pojawiać się z powodu stresu lub po wysiłku fizycznym. Czasami pokrzywka sygnalizuje rozwijające się choroby w organizmie np. zakażenia pasożytnicze, paciorkowcowe, zakażenia układu moczowego, zakażenia wirusowe, stany zapalne (dlatego trzeba regularnie dbać o zęby i dziąsła), choroby autoimmunologiczne (warto oznaczyć przeciwciała przeciwtarczycowe). Jeżeli po wykonaniu szeregu badań i obserwacji nie uda się ustalić przyczyny pozostaje rzeczywiście systematyczne branie leków (często w dawkach większych niż w alergii) i likwidowanie stanów zapalnych oraz zakażeń.
Dr n. med. Katarzyna Wrotek Przez wiele lat pracowała w Klinice Chorób Wewnętrznych, Pneumonologii i Alergologii WUM , gdzie m.in. zajmowała się edukacją studentów, lekarzy i chorych.
Początkująca
12-07-2015, 21:21:06

Dziękuję za odpowiedź. Przeszliśmy wszelką zalecaną diagnostykę. Niestety na dzień dzisiejszy nie udało się ustalić co jest przyczyną pokrzywki. Pod koniec lipca jedziemy z córką do pediatry, homeopaty może tam znajdziemy pomoc.
Jeśli są rodzice dzieci, które zmagają się z tą chorobą, to prosiłabym o wymianę doświadczeń.
gość
17-02-2018, 20:53:18

Moj syn ma niestety to samo i ciagnie sie to diabelstwo juz pol roku mial roboione rozne badania i nic nie wykazaly alergolog mowi że to pokrzywka mysle ze to w koncu zniknie bo mamy tego dosc udreka ze masakra
Początkująca
28-02-2018, 23:51:09

Witam,
Córka od lipca 2016 nie miała pokrzywki.Niestety wróciła 26 lutego 2018. Córcia ma silną infekcję wirusową. Od zeszłego tygodnia gorączka, katar i kaszel. A miałam nadzieję, że mamy to za sobą.
gość
22-05-2018, 15:41:10

Witam...syn codziennie drapie się od 2 miesiecy...ma 4.5 roku.to drapanie jest bodźcem do pojawienia się babli pokrzywkowych.leczony był na wszelkie sposoby...encorton 20 mg włączony obecnie bez efektu.Jestem zalamana...bo obawiam się najgorszego..proszę pomóżcie.
Początkująca
24-05-2018, 06:02:37

Witam,
Wiem co Pani przeżywa. Najgorszy jest ten świąd . Lekarstwem, które nam pomaga jest lek antyhistaminowy Xyzal. My stosowaliśmy 5 ml dwa razy na dobę i jeszcze tydzień po ustąpieniu pokrzywki. Proszę spróbować
gość
13-06-2018, 19:59:13

Witam...A ile czasu u Was trwała walka z tym upiorem???
Początkująca
14-06-2018, 10:14:57

Witam,
Od listopada 2013 do lipca 2016 praktycznie pokrzywka pojawiała się non stop. Później spokój. W tym roku znowu uderzyła 26 lutego, przy infekcji wirusowej. Ale szybko minęła.
gość
17-06-2018, 04:44:24

Witaj...A czy świąd skóry też trwał non stop...bo moje dziecko drapie się cały czas...po całym ciele...trwa to już 3 miesiące.. Poza tym pojawiają mu się czerwone plamy które znikają po 3 minutach...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Problem z mlekiem
Dzien dobry, pisze tutaj poniewaz juz sama nie wiem co robic. Dziecko dostawało bebilon po cesarce 2 tyg bylo ok, zaczely pojawiac sie kolki, pojedyncze krostki ale pomyslalam ze to moze bardziej potowki, zaczela rowniez bardzo ulewac a czasem to i chlustac wieksza iloscia, kupki ro0wniez coraz batdziej wodniste wiec zadzwonilam po porade i pani doktor zaproponowała bebilon ar - na ulewania mega, nic nie ulewala ale przy kazdym piciu bardzo twardy brzuszek sie robil placz i doslownie w jeden dzien wysypalo cala twarz w krosty, widac bylo ze ja to swedzialo bo przy odbijaniu robila glowka po ciele, kupki jakby ladniejsze ale jak robila co 2 dzien to tutaj 3-4 razy dziennie nagle, wiec dosyc szybko przeszlam na nan total comfort na kolki, ulewania, zaparcia myslac ze przyniose ulge, niestety ulewania znowu sie pojawily nie tak duze jai przy 1 ale byly, kupki znowu zaczely byc pod wodniste, krostki zaognione ale brzuszek jakby lepiej mniej sie prezyla wieczorami jakby na te kolki faktycznie pomagalo. Przy wizycie na szczepienie pani doktor stwierdzila alergie na bialko i przypisala nutramigen (dziwie sie ze pani doktor wiedzax ze tak ulewa takie luzne mleko zapisala zamiast gesciejsze) - co prawda dopiero 3 dni na nim jestesmy ale to jest katorga, krostki schodza ale ulewnie przy kazdym mleku od razu po godzinie nawet dwoch, czasem chlustanie, nie chce pic jak wypijala 120 to teraz kolo 60, cudowanie przy kazdym piciu bardzi niespok9jna macha raczkami wypycha butelke chce zlapac smoczek za chwile wypycha jezykiem, placzliwa w dzien i niespokojna. Nie wiem czy dac czas i ona s8e przyzwyczai ale nie wiem czy jak tak ulewa to nagle sie nauczy nie ulewac, dziecko sie meczy my razem z nim nie mogac pomoc i nie wiem co robic czy czekac faktycznie te 2 tygodnie czy ona to przyswoi czy zmienic lekarza i konsultowac czy mi powie ze co ja oczekuje po 3 dniach
gość
Córka 2.5 roku problem z jedzeniem
Córka 2.5 roku i co jakiś czas je tylko mleko modyfikowane.Jest dzień , że zje chętnie obiad.Innego dnia cały dzień ładnie zjada.Są dni dość często kiedy chce tylko mleko modyfikowane.Co zrobić.?
gość
Niska ferrytyna
Cześć! Moja 2.5 letnia córka ma dobrą hemoglobinę (13), żelazo (70), ale niską ferrytynę (6). Lekarz mówi, żeby nic z tym nie robić, że tylko dieta bogata w zelazo i warzywa. Problem, że córka ostatnio olewa warzywa i produkty bogate w zelazo. Zje morele suszona, kasze, ale ledwo tknie mięso, buraki, szpinak... olewa całkowicie. Co robić? Może jednak suplementowac zelazo w małej dawce, żeby odbudować zapasy?
gość
Mój 3 latek je tylko mleko.
Witam, Syn 3lata, od pół roku problem z jedzeniem nie chce jeść nic oprócz mleka z butelki. Szukam pomocy, natomiast chciałabym siedzieć czy są tu mamy które miały taki problem i jak sobie z tym radzić, każda wskazówka cenna!!!!!! W razie czego podaje maila, jestem chętna do rozmowy :***8
Reklama: