Glukoza jako źródło węglowodanów w żywieniu dzieci - Objawy i przebieg
Glukoza była niegdyś zalecana jako "zdrowszy rodzaj cukru", przeznaczony do pojenia chorych dzieci, lub jako słodzik do pokarmów. Ta koncepcja nie ma potwierdzenia we współczesnych danych medycznych. Aktualne zalecenia podkreślają, że glukoza nie jest odpowiednim źródłem węglowodanów dla dzieci. Przy podgrzewaniu mieszanki mlecznej z dodatkiem glukozy mogą zachodzić reakcje glukozy z białkami, co zaburza skład pokarmu. Glukoza zwiększa także osmolarność pokarmu, co może zaburzać czynność jelit i nerek. Duża słodkość glukozy może zaburzać fizjologiczne wydzielanie hormonów trzustki. Spożywanie glukozy zwiększa też zagrożenie próchnicą zębów.
Kiedy udać się do lekarza i leczyć
Roztwór wodny glukozy może być incydentalnie stosowany do dopajania dzieci z wymiotami lub biegunką, aczkolwiek także w tych wypadkach najlepszym płynem są tzw. doustne płyny nawadniające (Gastrolit, Saltoral, ORS Hipp). W przypadku biegunki lub wymiotów przed zastosowaniem specjalnego pojenia skontaktuj się z lekarzem.
Glukoza jako źródło węglowodanów w żywieniu dzieci - Leczenie
Leczenia domowego nie ma. W żadnym wypadku glukoza nie może służyć do regularnego dodawania do pożywienia dziecka.