Przez wiele lat standardem zaleceń żywieniowych w naszym kraju było wprowadzanie glutenu do diety niemowląt dopiero od 10 miesiąca życia.
Gluten w diecie niemowląt karmionych naturalnie - Objawy i przebieg
W ostatnich latach pojawiają się wyniki badań sugerujące korzyści zdrowotne z nieco wcześniejszego wprowadzania małych dawek glutenu oraz sugestie, że dotychczasowe zalecenia były bardziej zwyczajowym stanowiskiem ekspertów, a nie wiedzą opartą na tzw. twardych dowodach naukowych.
W numerze 1/2007 kwartalnika "Pediatria Współczesna", będącego organem Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, opublikowano nowe zalecenia żywienia niemowląt, obowiązujące od roku 2007. Wytyczne te zostały przyjęte przez zespół ekspertów na konferencji w Instytucie Matki i Dziecka.
Kiedy udać się do lekarza i leczyć
Regularnie konsultuj z lekarzem pediatrą lub lekarzem rodzinnym wprowadzanie nowych pokarmów do diety dziecka. Odnośnie glutenu, wydaje się, że rozpoczęcie podawania przetworów na bazie mąki pszennej wcześniej niż dotychczas zalecano jest bezpieczne, a może nawet korzystne dla zdrowia dziecka.
Gluten w diecie niemowląt karmionych naturalnie - Leczenie
Uwaga! W nowym schemacie żywienia sztucznego niemowląt (opublikowanym w roku 2007) zaleca się, aby u dzieci karmionych sztucznie zacząć wprowadzać małe ilości glutenu już od około 6 miesiąca życia, ale nie należy nadmiernie obciążać dziecka glutenem. Mówiąc o małych dawkach autorzy mają na myśli dawkę 2-3 g kaszy manny (czyli ok. 1 małą łyżeczkę) na każde 100 ml posiłku.