Hipolaktazja oraz nietolerancja laktozy są stosunkowo częstym zjawiskiem u dzieci starszych w naszym kraju. Około 15-20% populacji naszego kraju ma uwarunkowaną genetycznie, spadającą wraz z wiekiem aktywność enzymu trawiącego laktozę.
Mleko sojowe u dzieci starszych z nietolerancją laktozy - Objawy i przebieg
Uwarunkowana genetycznie hipolaktazja zaczyna się objawiać około 5 roku życia, a spadek aktywności enzymu trawiącego laktozę (cukier mleczny) postępuje stopniowo aż do wieku dorosłego. Większość pacjentów z hipolaktazją nie ma nasilonych objawów klinicznych, ale mogą oni czuć się źle po większych ilościach mleka i przetworów mlecznych.
Często z tego powodu podświadomie ograniczają spożycie mleka i jego przetworów, co powoduje niedostateczne spożycie wapnia i może mieć niekorzystne odległe efekty zdrowotne.
Kiedy udać się do lekarza i leczyć
Jeżeli Twoje dziecko twierdzi, że nie lubi mleka, źle się czuje po mleku i jego przetworach, ogranicza spożycie nabiału, jest możliwe, że cierpi na uwarunkowaną genetycznie hipolaktazję. Skonsultuj ten problem z lekarzem, ponieważ należy zadbać o urozmaicenie diety i odpowiednią podaż wapnia. Jest to szczególnie ważne u dzieci w okresie pokwitania, które rosną intensywnie budując masę kostną.
Mleko sojowe u dzieci starszych z nietolerancją laktozy - Leczenie
Wygodną i tanią alternatywą dla dzieci i młodzieży nie tolerujących przetworów mlecznych zawierających laktozę, jest stosowanie mleka sojowego. Preparaty sojowe są całkowicie bezlaktozowe, tanie, smaczne oraz dostępne w każdej aptece i w większości supermarketów. Oczywiście nie należy zapominać, że istnieją także dostępne bez recepty nisko- lub bezlaktozowe preparaty produkowane na bazie mleka krowiego (np. Bebilon niskolaktozowy), a także "zwykłe" mleka pasteryzowane, o zmniejszonej o około 80% zawartości laktozy (np. Minila SM Gostyń).