Reklama:

Jakie ryby i w jaki sposób podawać dzieciom?

Karolina Kozłowska

Ten tekst przeczytasz w 6 min.

Jakie ryby i w jaki sposób podawać dzieciom?

shutterstock

Noszenie dziecka w chuście

Ryby w jadłospisie niemowlaka i dziecka są bardzo istotnym elementem. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wchodzą w skład błony komórkowej wielu komórek młodego organizmu. Podając ryby swojemu dziecku wzmacniasz jego układ nerwowy, układ odpornościowy oraz wzrok. Nalezy pamiętać by wybierać tłuste ryby morskie, szczególnie łososia, szprota, halibuta. Natomiast pewne odmiany są przeciwskazane dla małych dzieci.

Reklama:

„1000 sposobów na…”

Jak zacząć podawać ryby dziecku? Ryby można wprowadzić do diety niemowlaka już w 6 miesiącu życia, najlepiej zmiksowane lub bardzo dobrze rozdrobione. Ważne jest, aby przygotowując posiłek rybny, dokładnie usunąć wszystkie ości. Należy pamiętać, aby podawanie ryb rozpoczynać od małych ilości (niewielka ilość na małą łyżeczkę). Początkowo ryby powinny być okazjonalnym dodatkiem, a nie podstawą pożywienia – raz w tygodniu wydaje się być odpowiednią częstotliwością.  Ważne jest, aby obserwować dziecko po pierwszym wprowadzeniu do diety nowych elementów. Dotyczy to nie tylko ryb. U większych maluchów, które dobrze tolerowały nowy produkt powoli wprowadzany, można przygotowywać większe posiłki na bazie ryb. Przykładowe danie dla dziecka w wieku 9-12 miesięcy:

„Łosoś w towarzystwie warzyw”

Składniki: pasternak 70g, ziemniak 40g, marchewka 40g, jabłko 20g, łosoś 20g, ziarno sezamu 1 łyżeczka, prażone ziarno amarantusa 10 g, masło ½ łyżeczki, woda źródlana ¾ szklanki, opcjonalnie ½ łyżeczki natki pietruszki. Wszystkie warzywa należy dokładnie umyj, a następnie obierz i pokrój w kostkę, natkę drobno posiekaj. Rybę dokładnie umyć i usuń wszystkie ości. Wszystko wrzuć do gotującej się wody i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie wrzuć ziarno amarantusa i gotuj 5 minut. Przełóż wszystko na miseczkę i poczekaj aż ostygnie, następnie rozgnieć wszystkie ugotowane składniki widelcem. Na koniec dodaj ½ łyżeczki masła. Posypa pietruszką i sezamem. Podawaj maluszkowi dopiero jak wszystko będzie w temperaturze pokojowej.

Kilka zasad prawidłowego podawania ryb dzieciom:

  • Wybieraj ryby dobrej jakości z certyfikowanych, ekologicznych sklepów. Zawsze sprawdzaj pochodzenie ryb!
  • Jeśli kupujesz ryby już zamrożone pamiętaj, że nie można ich po rozmrożeniu ponownie zamrażać.
  • Ryby surowe staraj się przygotowywać od razu.
  • Ryby surowe lub gotowane można przechowywać w temperaturze 4 C lub -18 C.
  • Staraj się przygotowywać dla swojego dziecka ryby nie wykorzystując dodatkowego tłuszczu: np. duszone, gotowane na parze lub pieczone.
  • Jeżeli już przygotowujesz rybę smażoną to pamiętaj, aby tłuszcz, który wykorzystujesz do smażenia, był wykorzystywany jednokrotnie.
  • Ryby mogą być gotowane w wodzie lub na parze, pieczone lub smażone, ważne by temperatura przygotowania była wyższa niż 63 C.
  • Jeśli rozmrażasz ryby pamiętaj, aby były one przygotowane i spożyte tego samego dnia.
  • Gdy przygotowujesz dziecku ryby pamiętaj o właściwej higienie - wykorzystuj osobną deskę do krojenia! Unikniesz w ten sposób przeniesienia zanieczyszczeń innymi składnikami pokarmowymi, a tym samym unikniesz niekorzystnego wpływu na walory smakowe.

fot. panthermedia

Czego na pewno nie wolno?

  • Nie podawaj dziecku ryb surowych i wędzonych na zimno, gdyż mogą być one źródłem niebezpiecznych dla dzieci bakterii.
  • Nie podawaj dziecku ryb marynowanych w occie oraz przyprawach, które mogą podrażniać śluzówkę żołądka młodego organizmu.
  • Nie podawaj dziecku ryb wędzonych, gdyż zawieraj dużą ilość soli, zdecydowanie niewskazanej dla dziecka.
  • Nie podawaj dziecku ryb konserwowanych w puszkach.
  • Dla dzieci nie są wskazane gotowe produkty rybne typu paluszki rybne, ponieważ mogą one zawierać dużą ilość „złych tłuszczów”, pochodzenia innego niż ryby. Te tłuszcze pochodzą głównie z panierki, która otacza kawałek rybny. Ta dodatkowa ilość tłuszczu nie wpływa korzystnie na Twoje dziecko.

Pamiętaj, że dziecko jest bacznym obserwatorem rodziców. Jeśli w Twojej diecie będą często występowały ryby, samo także chętniej będzie zjadało potrawy rybne, które mu przygotujesz!

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Żywienie

Jak właściwie dbać o mikroflorę u dziecka?
Mikroflora jelitowa odgrywa istotną rolę w procesach trawiennych, produkcji niektórych witamin, syntezie kwasów tłuszczowych, a także w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jak dbać o mikroflor...
Jak naturalnie zwiększyć odporność u dziecka?
Cześć Forumowicze! Jako rodzice zawsze staramy się dbać o zdrowie swoich dzieci. Jednak zdarza się, że dziecko uczęszczające do przedszkola często łapie infekcje i przeziębienie. Czy macie jak...
Reklama:
Reklama: