Reklama:

małogłowie (121)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
01-12-2015, 11:38:08

Gość 2015-05-02 15:01:20
WITAM MAM CÓRECZKE KTÓRA URODZIŁA SIE 38mie.. GŁÓWKA 32 KLATAKA 32 OBECNIE MA 2LATKA 42,5 GŁOWKA 47KLATKA WSZYSTKO ROŚNIE ALE PO MAŁU WAGA 10KG WZROST 84CM. DIAGNOZA MAŁOGŁOWIE EPIZODY PADACZKOWE ZACZEŁA CHODZIC W WIEKU 20MIES. NIE MÓWI ALE ROZWIJA SIE POMAŁU:) JAK KTOS MA PODOBNY PROBLEM PROSZE O KONTAKT.POZDRAWIAM
gość
07-01-2016, 19:08:07

witam , mój syn urodził w 39 tyg główka 32 cm klatka 32cm 10 skali apgar , ciemiączko zarosło w 3 miesiącu , wtedy mniej wiecej stwierdzono małogłowie , opoźniony rozwój , obecnie ma 2,5 lat obwód 45,5 cm zaczął siedziec jak miał 16 miesięcy, raczkować 19 m a chodzić 28 miesięcy, mówi kilka prostych słów , rozumie co się do niego mówi .oczywiśie rehabilitacja i ciągła praca ...ciągle wierzymy ze nadrobi ,pozdrawiam
gość
11-02-2016, 19:41:55

hej tez mam ten problem
Jestem w 30 tyg
Dzis dowiedzialam sie ze corcia urodzi sie z maloglowiem strach przerazenie ale bede ja kochac bardziej niz teraz
Bpd 5,94
Hc 21,3
Fl 6,2
Pomozcie
gość
11-02-2016, 19:44:32

Gość 2007-03-09 11:50:00
Moja coreczka urodzila się 12.12.2006. teraz ma prawie 3m-ce.Porod był lekki i urodzila się dzien przed terminem 10pkt waga 2800 wzrost 51cm obwod glowki 31 obwod klatki 31..Teraz wazy 4600 obwod glowki 35cm klatki 39m.Chodzimy do neurologa, który twierdzi,że na razie rozwija się prawidłowo ale caly czas każe mierzyc główkę nic konkretnego nie mowi tylko tyle ze usg przedciemiaczkowe nie wykazalo nic niepokojącego i na razie czekac za 3tyg zadzwonic ile glowka urosła. Ciemiączko bardzo male jest. Jestem przerazona poczytałam na temat małogłowia i wyc mi się chce.Maleńka bystra jest oglada się we wszystkie strony, reaguje na glos i wodzi oczkami za mna ,potrafi skupic na chwilke wzrok na zabawkach.Ale dopiero o d tygodnia smieje się świadomie jak cos do niej mowie czy laskocze ją w nosek. Zabawki sama z wlasnej woli nie chwyci jak jej podaje, ale jak pałąk z zabawkami powiesze to uderza w niego raczkami.Mało gaworzy tylko takie auuu klika raz dziennie podczas zabawy.Na co mam zwrocic jeszcze uwage jak pomoc.Mam nadzieje,ze to nie jest małogłowie ale obawiam się i jak tylko mysle o tym, ze moja coreczka może być chora to nie wiem co robic
Pozdrawiam
Lidka
gość
24-03-2016, 01:56:09

Witam. Jestem mama 3 letniej dziewczynki. Obwod jej glowy to 46 cm. Rozwija sie prawidlowo. Czy jest ktos na forum w podobnej sytuacji- dziecka z malutka glowka i prawidlowym rozwojem?
gość
15-05-2016, 20:42:38

Witajcie jestem mamą 7 letniego chłopca z obw. Główki 45 cm wzrost 116 cm rozwija się normalnie jest drobny ale proporcjonalny bystry, mądry, wesoły zero problemow. Teraz urodziłam drugiego chłopca zapowiada się na powtórkę z rozrywki ale rozwojowo wszystko w normie, poza wymiarami znowu teraz ma 6 miesięcy a główka 37 cm jestem dobrej myśli, że będzie tak jak z pierwszym...dużo już Przeszliśmy badań i specjalistów jak potrzebujecie pomocy piszcie haniadz@vp.pl
gość
15-05-2016, 22:16:05

Witam jestem mamą 14 miesięcznego synka ma małą główkę teraz wynosi 42cm robiliśmy rezonasn i USG nic nie wykazało ale ja się martwię bo ta główka nie rośnie cały czas jak by stała w miejscu on jest drobny bo teraz waży 9 kg czy to są wystarczające badania?
gość
05-08-2016, 21:23:48

Witam jestem mamą 5 miesięcznego synka ma mała główkę 40cm jak się urodził miał 33 ważył 2280 i mierzył 51 cm obw kl piersiowej 30cm po 2 tyg główka urosła do 36cm 5 tyg dalej 36 w 4 miesiącu 40 i do tej pory 40cm neurolog powiedział nam że ma maloglowie a znowu pediatra mówi że on jest drobny o ma porostu mniejsza główkę syn mierzy teraz 62cm obw klatki piersiowej 39.5 robiliśmy badanie tomograf i tam wyszło że ciało modzelowate jest chipoplastyczne i nic pożarem syn ma padaczke zdiagnozowaną w 6 tyg życia ma wzmożone napięcie mięśniowe jest opóźniony psychoruchowo nie wyciąga rączek do zabawek ale jak zabawka leży obok niego to ja chyci śmieje się gada po swojemu od jakiś 3 tyg zaczol wodzic wzrokiem i zainteresował się zabawkami powiedzcie czy taki przyrost główki może świadczyć o maloglowiu nie ma żadnych zniekształceń główki główkęa bardzo ksztaltna jiz sama nie wiem co mam myśleć już śpię z centymetr ciągle mierze Mo główkę wiem że przecież ne urośnie w jeden dzień ale odchodzę od zmysłów
gość
01-09-2016, 11:14:06

Chciałabym zapytać mamy dzieci z małogłowiem jak Waszym dzieciom rosły główki od urodzenia i kiedy przestały rosnąć oraz w którym miesiącu zarosło ciemiączko.
gość
01-09-2016, 11:17:05

Chciałabym zapytać czy rehabilituje Pani synka? Jeśłi tak to jaką metodą. Czy była Pani u jeszcze innego neurologa?
Jak duże jest w chwili obecnej ciemiączko Pani syna?
Gość 2016-08-05 23:23:48
Witam jestem mamą 5 miesięcznego synka ma mała główkę 40cm jak się urodził miał 33 ważył 2280 i mierzył 51 cm obw kl piersiowej 30cm po 2 tyg główka urosła do 36cm 5 tyg dalej 36 w 4 miesiącu 40 i do tej pory 40cm neurolog powiedział nam że ma maloglowie a znowu pediatra mówi że on jest drobny o ma porostu mniejsza główkę syn mierzy teraz 62cm obw klatki piersiowej 39.5 robiliśmy badanie tomograf i tam wyszło że ciało modzelowate jest chipoplastyczne i nic pożarem syn ma padaczke zdiagnozowaną w 6 tyg życia ma wzmożone napięcie mięśniowe jest opóźniony psychoruchowo nie wyciąga rączek do zabawek ale jak zabawka leży obok niego to ja chyci śmieje się gada po swojemu od jakiś 3 tyg zaczol wodzic wzrokiem i zainteresował się zabawkami powiedzcie czy taki przyrost główki może świadczyć o maloglowiu nie ma żadnych zniekształceń główki główkęa bardzo ksztaltna jiz sama nie wiem co mam myśleć już śpię z centymetr ciągle mierze Mo główkę wiem że przecież ne urośnie w jeden dzień ale odchodzę od zmysłów

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: