Reklama:

małogłowie (121)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
17-09-2016, 16:56:51

Tak syn jest rechabilitowany o6 tyg życia metoda ndt bobat masz neurolog twierdzi i tak samo nasz pediatra że poprostu on jet drobny i jego głową jest proporcjonalna do całej reszty ciemiaczko o.5 na o.5 w tej chwili obwód główki 42 cm ma 6 miesiecy
gość
17-09-2016, 16:59:40

Gość 2016-09-01 13:17:05
Chciałabym zapytać czy rehabilituje Pani synka? Jeśłi tak to jaką metodą. Czy była Pani u jeszcze innego neurologa?
Jak duże jest w chwili obecnej ciemiączko Pani syna?
Gość 2016-08-05 23:23:48
Witam jestem mamą 5 miesięcznego synka ma mała główkę 40cm jak się urodził miał 33 ważył 2280 i mierzył 51 cm obw kl piersiowej 30cm po 2 tyg główka urosła do 36cm 5 tyg dalej 36 w 4 miesiącu 40 i do tej pory 40cm neurolog powiedział nam że ma maloglowie a znowu pediatra mówi że on jest drobny o ma porostu mniejsza główkę syn mierzy teraz 62cm obw klatki piersiowej 39.5 robiliśmy badanie tomograf i tam wyszło że ciało modzelowate jest chipoplastyczne i nic pożarem syn ma padaczke zdiagnozowaną w 6 tyg życia ma wzmożone napięcie mięśniowe jest opóźniony psychoruchowo nie wyciąga rączek do zabawek ale jak zabawka leży obok niego to ja chyci śmieje się gada po swojemu od jakiś 3 tyg zaczol wodzic wzrokiem i zainteresował się zabawkami powiedzcie czy taki przyrost główki może świadczyć o maloglowiu nie ma żadnych zniekształceń główki główkęa bardzo ksztaltna jiz sama nie wiem co mam myśleć już śpię z centymetr ciągle mierze Mo główkę wiem że przecież ne urośnie w jeden dzień ale odchodzę od zmysłów
gość
17-09-2016, 17:06:22

Ndt bobat neurolog jak i pediatra mówią że głowa jest proporcjonalna do całej reszty syn w tej chwili ma 66cm głową 42 ciemie 0.5 na 0.5 nasz neurolog kazała sprawdzać czy owa rośnie a rośnie usg pszyciemiaczkowe nie wykazało nic oprócz tego że ciało modelowanie jest chipoplastyczne rezonans też nie wykazał żadnych nieprawidłowości w mózgu neurolog w szpitalu która stwierdziła że synie ma maloglowie zapytania na jakiej podstawie taka diagnoza to powiedziała że ma mały obwód główki i tyle ale nasz neurolog kazała obserwować ja też mam mały obwód głowy bo 52 cm
gość
19-09-2016, 07:11:41

Także jestem mamą chłopca z maloglowiem. Synuś ur się w 37+6 tyg, 10 apgar, 2730g, 57cm i obwód głowki 33. Po trzech tygodniach obwód głowki 31 cm wiec raczej błąd w pomiarach przy urodzeniu. W tej chwili ma 3 mce. Bardzo dobrze wodzi wzrokiem, utrzymuje ze mną kontakt wzrokowy, jednak nie uśmiecha się jeszcze i nie guży. Poza maloglowiem stwierdzono ciężkie uszkodzenia mózgu w wyniku niedotlenienia w trakcie ciąży. Rehabilitujemy się Vojtà. Cały czas wierzymy ze rozwój będzie przebiegał w miarę dobrze. Na pewno będzie on późniejszy ale nie będzie zbyt dużych deficytów. W końcu mózg jest bardzo plastyczny a rehabilitacja może zdziałać cuda.
gość
19-09-2016, 07:18:02

Zapomniałam dodać że w tej chwili główka ma 35cm. I klatka tyle samo.
gość
19-09-2016, 09:53:54

Gość 2016-09-19 09:18:02
gość
19-09-2016, 10:03:22

Witam a jak z kształtem główki czy u pani syna wygląda normalnie czy taka jak u dzieci z maloglowie bo mój sym ma bardzo kształtna główkę jeśli chodzi o rehabilitację to robi postępy choć na początku było trudno świadomie zaczął się uśmiechać dopiero w 3 miesiącu wodzic wzrokiem w 4 mies i również w tym miesiącu zaczęły go interesować zabawki jego opuznienie.psychoruchowe wynikło przez padaczka bo za nim dostał leki to miał bardzo dużo ataków a to bardzo niszczy mózg ataki miał od urodzenia a padaczka zdiagnozowano u syna dopiero w 6 tyg życia wcześniej eeg nic nie wskazywało nasz neurolog mówi że to co zniszczyła padaczka mózg nadrobić ale trochę później więc się nie martwię i już nie czytam w internecie bo zwariować idzie a czas pokaże
gość
19-09-2016, 17:42:36

Gość 2016-09-19 09:18:02
A jakiej wielkości synek ma ciemiączko?
gość
19-09-2016, 17:47:24

Gość 2016-09-19 12:03:22
Witam a jak z kształtem główki czy u pani syna wygląda normalnie czy taka jak u dzieci z maloglowie bo mój sym ma bardzo kształtna główkę jeśli chodzi o rehabilitację to robi postępy choć na początku było trudno świadomie zaczął się uśmiechać dopiero w 3 miesiącu wodzic wzrokiem w 4 mies i również w tym miesiącu zaczęły go interesować zabawki jego opuznienie.psychoruchowe wynikło przez padaczka bo za nim dostał leki to miał bardzo dużo ataków a to bardzo niszczy mózg ataki miał od urodzenia a padaczka zdiagnozowano u syna dopiero w 6 tyg życia wcześniej eeg nic nie wskazywało nasz neurolog mówi że to co zniszczyła padaczka mózg nadrobić ale trochę później więc się nie martwię i już nie czytam w internecie bo zwariować idzie a czas pokaże
Synek faktycznie wygląda na drobnego chłopca. Główka 42 w 6 mc - to nie jest źłe bo jeszcze sporo urośnie.
Ile w tej chwili synek waży bo wiem, że ma główke 42, długość 66 cm a ile waży?
gość
19-09-2016, 17:59:50

Gość 2016-09-19 19:47:24
Gość 2016-09-19 12:03:22
Synek faktycznie wygląda na drobnego chłopca. Główka 42 w 6 mc - to nie jest źłe bo jeszcze sporo urośnie.
Ile w tej chwili synek waży bo wiem, że ma główke 42, długość 66 cm a ile waży?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: