Reklama:

małogłowie (121)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkująca
16-06-2005, 14:53:00

Miesiąc temu urodziłam chłopca z małogłowiem. Mały urodził sie w 38 tyg ciązy za pomocą cięcia cesarskiego, waga 2400. DO 27 tyg ciąża przebiegała prawidłowo.Prawdopodobnie na skutek przyjmowamnia przeze mnie leków -furagin główka dziecka zaczęła wolniej rosnąć. W stosunku do obwodu klatki piersiowej-34 odwóg główki wynosił 28 . Mały miał robione usg głowy, jedyna anomalią były torbielowate poszerzone rogi czołowe do 3mm.Badanie neurologiczne, słuch prawidłowy.Dziecko rozwija się tak jak inne niemowlęta, reaguje na głos, jest żywe. Niepokoi mnie ciemiączko które jest niewyczuwale.W ciągu 3 tyg główka urosła 1,5 cm,klatka 3. Moje pytania: ROZPACZLIWIE szukam specjalisty, czy istnieje możliwość operacyjnego przywrócenia ciemiaczka, jakie są normy przyrostu główki w pierwszych miesiącach i ostatnie pytanie : czy moje dziecko ma jakiekollwiek szanse być zdrowe, czy są dzieci które mimo urodzenia z małogłowiem normalnie się rozwijają?Małogłowie jak orzekł wstępnie lekarz nie jest objawem choroby genetycznej, a skutkiem zarzywania leków w ciąży. Błagam o odpowiedź!!!
gość
24-07-2005, 13:57:00

witam mam podobny problem do twojego moje dziecko równiez ma małogłowie szukam wszedzie pomocy? nie wiem co robic lekarze tyko radza masaze i gimnastyka może masz swoja poczte to mi podaj
gość
13-11-2005, 07:57:00

alexboy@vp.pl.
napisz
gość
05-02-2006, 13:11:00

Witam.
Moje maleństwo urodziło się w 36 tygodniu ciąży z obwodem główki 31 cm. Dzisiaj ma 3,5 roku i obwód głowy 46 zm. Główka systematycznie rośnie ale pozostaje 2-3 deficyt do dolnej granicy siatki centylowej. Mały jest późniony w rozowju. Aktualnie funkcjonuje jak 2-letnie dziecko. Zaczął później chodzić. Teraz dopiero zaczyna mówić. Przejawia zachowania autysyczne.
Generalnie cały czas do przodu ale małymi kroczkami.
rehabilitujemy go cały i wierzymy, że będzie o.k.
Co do badań. Miał też eeg, rezonans magnetyczny głowy. Tam wszystko jest dobrze.
Bardzo mało informacji jest o małogłowiu, lekarzy też niewiele wiedzą. Musicie z dzieci dużo pracować i obserwować.

pozdrawiam
Ada
Początkująca
07-03-2006, 07:40:00

Moja córeczka także urodziła sie z mołogłowiem, jednak nie mogę dotrzeć do żadnej pomocy i informacji jak postępować z takim niemowlakiem, jak jej pomóc. rozpaczliwie proszę o kontakt osoby, które mogą mi pomóc.
crazyewa@wp.pl
Początkująca
01-04-2006, 17:21:00

Nam urodziła się dziewczynka,u której stwierdzono małogłowie.Urodziła się w prawidłowym terminie,w 41 tygodniu przez cięcie cesarskie.Przy urodzeniu obwód jej głowy wynosił 32 cm zaś klatka mierzyła 31 cm.W dniu dzisiejszym ma 6 miesięcy,obwód głowy 38 cm,a klatka 44 cm.Cały czas jest rehabilitowana.Wzrok i słuch ma w porządku.Jest w trakcie badań,miała już eeg,za kilka dni będzie miała rezonans.Na razie lekarze nie stwierdzili żadnych niepokojących objawów,rozwija sie normalnie jak każde inne niemowle.Lekarze mówią,że trzeba dziecko obserwować,żaden lekarz nie potrafi udzielić konkretnej iformacji o przyczynach małogłowia.Odwiedziliśmy już kilku neurologów i wszyscy twierdzą,że trzeba czekać.
Z małą mamy dobry kontakt śmieje się,gaworzy,jest pogodnym choć trochę nerwowym dzieckiem.
Ostatnio słyszeliśmy,że w późniejszym okresie życia dziecka,w takich przypadkach możliwe są operacje polegające na wstawianiu klinów w w kości czaszki.Jeszcze nie sprawdzaliśmy prawdziwości tej informacji ale mamy nadzieje,że jeśli takie operacje się wykonuje w Polsce to nasze dziecko będzie miało szanse na normalne życie.Pozdrawiamy wszystkich z podobnymi problemami i życzymy pomyślnych wyników!

[ ta wiadomość była poprawiana przez: ania26 dnia: 01-04-2006 19:22 ]
gość
03-04-2006, 11:34:00

Wszystkich zainteresowanych informacjami na temat małogłowia prosze o maila na adres: alexboy@vp.pl
Swoje przeszłam -chetnię podzielę sie wiedzą.
W kwestii interwencji chirurgicznej przy małogłowiu obawiam się że nie jest to możliwe, czyba że mamy do czynienia z kraniostenozą pierwotną czyli wcześniejszym zarastaniu szwów czaszkowych i występującym w związku z tym wzmożonym ciśnieniem wewnątrzczaszkowym. Niestety u dzieci z małogłowiem mamy do czynienia z kraniostenozą wtórną, mózg nie chce rosnąć więc czaszka nie ma bodźca i się zamyka. Wówczas interwencja chirurga nie jest potrzebna. Chętnie odpowiem na inne pytania.
gość
23-10-2006, 11:27:00

Moja córeczka ma 4,5 roku ,jest z diagnozowana jako MPD i małogłowie.
Urodziła sie w 41 tyg. ciąży ,wazyła 4500.a ob.głowy miała 36cm, ( czyli w normie). Gdzies około 6-7 mc, życia okazało się,że głowa zaczęła duzo wolniej rosnąć. Około 12mc ciemiączko było zarośniętem. Po badaniach USG , stwierdzono poszerzenie komór mózg. i tomograf głowy wykazał duze zmiany w mózgu. Córeczka jeszcze nie chodzi i nie mówi (chociaż rozwija się do przodu) jej rozwój umysłowy jest na etapie 2 latka, a fizyczny na 10mc ( raczkuje ,wstaje przy przedmiotach,chodzi za 2 ręce).Teraz obwód główki to 48-49 cm.( miesci się wyznaczonych centylach ,ale ponizej). Sądze ,że córeczka nie ma wady wrodzonej ,tylko nastąpił uraz około porodowy, który został z bagatelizowany przez lekarza i położne.
gość
07-11-2006, 18:47:00

03-04-2006 o 13:34, gość :
Wszystkich zainteresowanych informacjami na temat małogłowia prosze o maila na adres: alexboy@vp.pl
Swoje przeszłam -chetnię podzielę sie wiedzą.
W kwestii interwencji chirurgicznej przy małogłowiu obawiam się że nie jest to możliwe, czyba że mamy do czynienia z kraniostenozą pierwotną czyli wcześniejszym zarastaniu szwów czaszkowych i występującym w związku z tym wzmożonym ciśnieniem wewnątrzczaszkowym. Niestety u dzieci z małogłowiem mamy do czynienia z kraniostenozą wtórną, mózg nie chce rosnąć więc czaszka nie ma bodźca i się zamyka. Wówczas interwencja chirurga nie jest potrzebna. Chętnie odpowiem na inne pytania.
gość
09-03-2007, 10:50:00

Moja coreczka urodzila się 12.12.2006. teraz ma prawie 3m-ce.Porod był lekki i urodzila się dzien przed terminem 10pkt waga 2800 wzrost 51cm obwod glowki 31 obwod klatki 31..Teraz wazy 4600 obwod glowki 35cm klatki 39m.Chodzimy do neurologa, który twierdzi,że na razie rozwija się prawidłowo ale caly czas każe mierzyc główkę nic konkretnego nie mowi tylko tyle ze usg przedciemiaczkowe nie wykazalo nic niepokojącego i na razie czekac za 3tyg zadzwonic ile glowka urosła. Ciemiączko bardzo male jest. Jestem przerazona poczytałam na temat małogłowia i wyc mi się chce.Maleńka bystra jest oglada się we wszystkie strony, reaguje na glos i wodzi oczkami za mna ,potrafi skupic na chwilke wzrok na zabawkach.Ale dopiero o d tygodnia smieje się świadomie jak cos do niej mowie czy laskocze ją w nosek. Zabawki sama z wlasnej woli nie chwyci jak jej podaje, ale jak pałąk z zabawkami powiesze to uderza w niego raczkami.Mało gaworzy tylko takie auuu klika raz dziennie podczas zabawy.Na co mam zwrocic jeszcze uwage jak pomoc.Mam nadzieje,ze to nie jest małogłowie ale obawiam się i jak tylko mysle o tym, ze moja coreczka może być chora to nie wiem co robic

Pozdrawiam

Lidka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: