Reklama:

małogłowie (121)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
19-06-2007, 13:58:00

Głowa ładnie rośnie dziecko jest drobne i małe się urodziło więc trudno spodziewać się rewelacyjnych przyrostów.
Należy obserowować. najważniejsze jest żę rośnie systematycznie, a dziecko się rozwija. Przy małogłowiu nie ma tak dużych przyrostów.
gość
29-06-2007, 13:29:00

WItam bardzo serdecznie , chciałam do was koniecznie napisać, bo w końcu moge porozmawiać z kimś o małogłowiu. W moim otoczeniu najbliższym nikt się z tym nie spotkał więc zazwyczaj jesteśmy z synkem pod ciągłą obserwacją i ciekawością sąsiadów. i tego czego się nauczyliśmy a czego nie umiemy a przecież już powinyśmy.Moj synek ma 2 latka , a małogłowie rozpoznano u niego w wieku 12 m-cy. jest opóżniony rozwój psycho- ruchowy, póżno zaczoł chodzić, jeszcze nie mówi, jest na etapie może 1,5 rocznego dzieckaCały czas się rozwija ale powoli. jest bardzo duża różnica między tym jak było a jak jest.cały czs wierze że będzie dobrze, że kedyś będzie mógł funkcjonować jak każdy.Jest fajnym i radosnym dzieckem, ciekawskim, ale też troche zamkniętym w sobie.chociaż to też się zmienia i powoli zaczyna łapać kontakt z każdym , zaczyna naśladować, uczy się też bawić z dziećmi.Jedzimy z nim na rehabilitacje, masujemy go, staram się stymulować do rozwoju ale to wszystko jest bardzo trudne, no i czasem człowiek jest tak zmęczony, i zły na świa, . na początku jak każdy nie mogłam się z tym pogodzić, ciągle noce były nie przespane ,nie mogłam rozczulać się w dzien ,więc noce były dobre by popłakać w poduszke.nadal serce mnie boli i pewnie będzie już tak zawsze , nie moge patrzeć na zdrowe dzieci , bo gdy widze to mam wrażenie że serce mi pęknie. Bardzo boje się o Filipka, o jego przyszłość, najgorsze jest to że wciąż mało jest informacji o tej chorobie.I ta bezradność.
gość
29-06-2007, 16:25:00

Proszę napisz w jaki sposób zdjgnozowali lekarze małogłowie?Jaki Filipek ma obwód głowy . ? Z Jak mu przyrastała głowa w ciągu pierwszego roku .Jaki ma obecnie obwód głowy /. To nie jest ciekawość tylko strach o mojego syna , lekarze mówią iż wszystko jest w porządku tyko matka wydziwia prosze napisz Marzena
gość
17-09-2007, 20:18:00

witam.mam kolezanke ktora urodzila dzieciatko ma maloglowie nie mamy zadnych informacji od lekarzy czy jest jakas szansa aby dziecko siedzialo chodzilo porozumialo sie z tego co wiemy potrzebna jest dluga rehabilitacja jak pomoc igdzie szukac pomocy dla dziecka dziekuje za wszelkie informacje. pozdrawiam
gość
05-10-2007, 11:46:00

23-10-2006 o 13:27, gość :
Moja córeczka ma 4,5 roku ,jest z diagnozowana jako MPD i małogłowie.
Urodziła sie w 41 tyg. ciąży ,wazyła 4500.a ob.głowy miała 36cm, ( czyli w normie). Gdzies około 6-7 mc, życia okazało się,że głowa zaczęła duzo wolniej rosnąć. Około 12mc ciemiączko było zarośniętem. Po badaniach USG , stwierdzono poszerzenie komór mózg. i tomograf głowy wykazał duze zmiany w mózgu. Córeczka jeszcze nie chodzi i nie mówi (chociaż rozwija się do przodu) jej rozwój umysłowy jest na etapie 2 latka, a fizyczny na 10mc ( raczkuje ,wstaje przy przedmiotach,chodzi za 2 ręce).Teraz obwód główki to 48-49 cm.( miesci się wyznaczonych centylach ,ale ponizej). Sądze ,że córeczka nie ma wady wrodzonej ,tylko nastąpił uraz około porodowy, który został z bagatelizowany przez lekarza i położne.
gość
05-10-2007, 12:53:00

Moja wnusia ma 8.5 latek, urodzila sie 41 tyg. cesarskie ciecie z zagrazajaca wewnatrz zamartwica plodu dostala 10 pkt waga 2700 dl 50 ob. glowy 30 klatki 30 cm.W drugiej dobie zaczela siniec podejzewali zapalenie pluc ale po dokladniejszym badaniu stwierdzili Maloglowie, no i zaczela sie walka z choroba;co to jest,od jakiej przyczyny,jak ja leczyc,dodnia dzisiejszego duzo ni wiem.Glowka jej dlugo rosla chociaz juz tego nie widac ze jest miejsza ,alew rozwoju jest opuzniona.Jest wspaniala ,piekna blonyneczka nie mowi samodzielnie nie chodzi ,podnosi sie sama przy czyms czworakuje od 2-ego roczku zycia,interesuje sie muzyka[jej zywiol] ,telewizja jej serrial to M jak Milosc bajki. No i przedewszystkim rechabilitacja, duzo czytam ,nagrywamy sie na dyktafon bo powtaza za mna mruczac no i odtwarzamy uwielbia to.Moze ktos ma wiecej wiadomosci na ten temat to blagam o pomoc ,bo to moja jedyna pereleczka ktora sama wychowuje.
gość
17-10-2007, 18:39:00

Moja coreczka ma maloglowie szukam kontaktu z innym rodzicami.Moje gg 4301795 lidka20@poczta.fm

pozdrawiam
gość
23-10-2007, 13:14:00

Cześć, mój syn ma 4 lata małogłowie i padaczkę, przy urodzeniu miał 30 cm obwodu główki(póżniej zmalał do 28 cm), ważył 3 kg, 8 apgar. Główke miał maleńką, spłaszczone czoło, potylicę. Wyglądał ślicznie jak bajkowy miś.Jest głęboko uposledzony, nie chodzi, nie siedzi, nie je sam, ma trecheostomię i gastrostomię. Śmieje się, poznaje mnie, bawi się rączkami.
Szukam rodziców dzieci z małogłowiem prawdziwym, dziedziczonym autosomalnie recesywnie, ponieważ pragnę miec drugie dziecko, rozważam za i przeciw. Kontakt malysa.irena@interia.pl
Proszę o kontakt, sama mogę doradzić w sprawie padaczki i innych problemów
Początkująca
25-10-2007, 17:59:00

proszę napisz jakie wymiary główki miało Twoje dziecko np. jak miało rok i teraz.
pozdrawiam serdecznie
Początkująca
25-10-2007, 17:59:00

proszę napisz jakie wymiary główki miało Twoje dziecko np. jak miało rok i teraz.
pozdrawiam serdecznie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: