Reklama:

małogłowie (121)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
30-03-2007, 06:44:00

Witam wszystkich
Mamy dzieci z małogłowiem dwoje córka ma 16 lat a syn 14 ,nie ma żadnego lekarstwa na to a konsekwencją tej choroby są różne choroby które ujawniają sie wraz z wiekiem moja corka rozwija sie fizycznie prawidlowo ale intelektualnie nie ,natomiast syn jest bardzo chory stopien znaczny wyglada normalnie jak kazdy czlowiek lecz nie umie pisac i czytac sprawia mu to ogromne trudnosci pozdrawiam wszystkich
gość
30-03-2007, 06:46:00

to jeszcze ja od tych dwóch dzieci prosze o kontakt podaje meila spartan93@wp.pl
gość
07-05-2007, 07:46:00

Witam wszystkich. Moje dziecko przeszło operację czaszki w związku z objawami ciasnoty mózowej. Pierwotnie zdiagnozowane jako małogłowie bez potrzeby interwencji chirurga. Rozwój prawidłowy psychoruchowy od urodzenia. Nadal obwód głowy jest mały ale czaszka ma zupełnie inny kształt i poluzowane szwy dają mozliwość wzrostu mózgu-o ile ten będzie chciał rosnąć. mamy nadzieję, że skoro mózg podczas operacji rozp[rężył się i był widoczny ucisk to rokowania będą dobrei wszystko skończy się dobrze. Po operacji dziecko jest spokojniejsze i widać że rozwój poszedł do przodu. Dlatego też jeżeli Wasze dzieci mają małogłowie a ich rozówj jest bardzo dobry (czyli mózg nie jest uszkodzony) Wasza historia może być taka jak nasza....
Początkująca
08-05-2007, 08:02:00

Witam!

Mam pytanie, jakie wymiary główki miało Twoje dziecko, na jakim było centylu? Jak to kształtowało się od urodzenia? Martwię się o mojego synka, rozwija się bardzo dobrze, natomiast ma małą głowkę w porównaniu z innymi dziećmi w tym wieku. Teraz ma 7 m-cy i głowka 43,5-44, klatka 45.

Pozdrawiam
gość
09-05-2007, 08:54:00

Twoje dziecko ma prawidłowy wymiar głowy w stosunku do obwodu klatki i w stosunku do wieku. nie dotyczy go temat małogłowia. dziecko prawdopodobnie jest drobne -trudno więc wymagać aby miał wielką głowę. Norma dla dziecka rocznego to około 46 cm. Twoje dziecko ma zaledwie 7 miesięcy, głowka jeszcze urośnie, nawet jeżeli będzie poniżej tych 46 dajmy na to 44 lub 45 będzie to wynikało z budowy jego ciała lub też może mieć głowę mniejszą-po rodzicach. Nie jest to jednak małogłowie!!!Obwód jakie ma Twoje dziecko w tym wieku -osiągają ludzie z małogłowiem w wie=ku dorosłym-nie ma powodów do niepokoju.
najwazniejsze że głowa systematycznie rośnie a dziecko rozwija się prawidłowo.
Początkująca
09-05-2007, 09:52:00

Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź. Uspokoiłam się, chyba jestem przewrażliwiona, może dlatego, że to długooczekiwane dziecko.
Życzę dużo zdrówka dla dziecka i całej rodzinki.

Pozdrawiam
gość
09-05-2007, 15:29:00

Tak sobie czytam Wasze wypowiedzi i trochę się przejęłam. Niedawno moja siostra urodziła dziecko w 38 tyg. przez cesarskie cięcie. Mały ważył 3430 i miał 56 dł. Jego główka miała 32 cm, nieduża, ale zdawało nam się, że taka zgrabniutka. Nie było w ogóle mowy o małogłowiu. Czy jest ono możliwe? skąd wiadomo kiedy jest małogłowie?
Ciągle sie tym martwie, czy możliwe jest , że nikt tego nie zauważył? zbagatelizował?( mam na myśli lekarzy) Czy też może wszystko jest o.k?
gość
10-05-2007, 07:11:00

Głwa rzeczywiście niewielka, ale zaraz po urodzeniu ważna jest nie waga i wzrost dziecka ale porównanie obwodu głowy w stosunku do klatki piersiowej. Jeżeli obwody te byly przynajmnije równe tzn. po 32 cm -jest ok. Zawsze także pomylić mogły się pielegniarki przy mierzeniu obwodu. Zazwyczaj przy urodzeniu głowa dziecka jest albo większa (ok.1-2cm) od odwodu klatki albo równa. jeżeli obwód głowy byłby dużo mniejszy niż obwód kaltki np: głowa 30, klatka 34-to wówczas dziecko powinno się obserowować pod kątem małogłowia.
Poza tym ważne jest jak głowa dalej rosnie-czy jest wzrost głowy czy nie lub jest za mały. I tak prawidłowo przyjmuje się: po 2cm przez pierwsze 3 mce życia, po 1cm przez kolejne 3 mce zycia i po 0,5 cm przez dalsze 6. Oczywiście mogą być rozbieżności, tj . jeżeli dziecku urosnie 3cm w pierwszym a w drugim 1,5 nie ma żadnych odchyleń. Wazna jest także sama budowa dziecka i proporcję w stosunku do ciała. dziecko o małej wadze nie będzie miało wielkiej glowy ani nie nadrobi zaległości w ciągu miesiąca. ....Dlatego też na dziecko należy patrzeć indywidualnie a nie tylko na wykres siatki centylowej.
gość
10-05-2007, 07:20:00

Dziecko z małogłowiem ma także charakterystyczny wygląd. Twarzoczaszka jest za duża w porównaniu do mózgoczaszki, czubek głowy jest zazwyczaj jakby "ściągniety"-,czoło jest zazwyczaj niskie i ściągniete do tyłu , płaska potylica, duże uszy, poza tym mała głowa powoduje że wizualnie ręce wydają się za dlugie.
Początkująca
16-06-2007, 10:55:00

Witam

Mam podobny problem z moim synkiem. Bardzo się martwię czy jego także nie dotyczy małogłowie. W chwili urodzenia mały ważył zaledwie 2700, obwód główki wynosił 30 cm, klatki piersiowej 29cm, mierzył 54cm długości. Teraz synek ma 7,5 miesiąca obwód główki zaledwie 41,5 cm klatki piersiowej 43cm, waży także niewiele zaledwie 7000g, wzrostem jest nadal wysoki ok 74cm. Od trzeciego miesiąca maluszek jest pod kontrolą neurologa. Rozwija sie prawidłowo a nawet powiedziałabym, troszkę z wyprzedzeniem gdyż od 5,5-ca raczkuje a od 6,5m-ca już stoi na nóżkach. sylabizować zaczął dopiero tydzień temu- i nie za wiele, ale pewnie jest to wynikiem tego, iż nie można go utrzymać w miejscu .
Wiem jak to wygląda, że przesadzam - ale nie umiem się nie martwić - wymiary obwodu głowy synka wciąż znajdują się poniżej " normy". Do tego martwi mnie fakt, że ciemiączko mojego synka już zarosło (w wieku 7 m-cy) - neurolog twierdzi, że nie jest to żaden powód do niepokoju, gdyż niektórym dzieciom ciemię zarasta już w wieku 4 miesięcy. Proszę mi powiedzieć, czy powinnam martwić się tym zarośniętym ciemiączkiem, czy rzeczywiście nie przejmować się?
Główka mojego synka rośnie także skokowo ;/ przez pierwszych 6 tygodni życia urosła 8cm, w wieku 3 m-cy obwód główki mojego synka wynosił 38cm (jakby stanął -dlatego zostaliśmy skierowani do neurologa), następnie przez kolejne 3 miesiące główka urosła 3 cm- i w wieku 6 miesięcy jej obwód wynosił 41cm (tutaj muszę dodać iż już wtedy zauważyłam iż zaczyna wolniej rosnąć), teraz synek ma 7,5 miesiąca i jej obwód wynosi tak jak pisałam 41,5cm (datę następnego pomiaru mamy 7 lipca). Nie wiem już sama co mam o tym wszystkim myśleć, bardzo proszę o radę. Widzę, że mają państwo o wiele więcej doświadczenia w tej kwestii, a ja już chyba chyba straciłam obiektywizm.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedź
Agnieszka

ps. dodam jeszcze ze oboje z mężem nie jesteśmy drobni,

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: