Reklama:

małogłowie (121)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkująca
25-10-2007, 17:59:00

proszę napisz jakie wymiary główki miało Twoje dziecko np. jak miało rok i teraz.
pozdrawiam serdecznie
Początkująca
13-01-2008, 10:09:00

moim zdaniem nie maciepowodu do niepokoju,przeciez głowa mu urosła az 11,5 centymetra przez 7,5 miesiaca,ja tez mam taki problem,urodziłam córke z obwodem głowy 30 i klatka tylesamo,teraz ma 6 miesiecy głowa prawie 39 klatka 39,5,tak samo przyrost jest wporzadku ale moja córcia jest malutka,wazy tylko 5,800,sporo chorowała,i była diagnozowana w kierunku małogłoia ale odstąpiono od diagnozy,wszystkie wyniki prawidłowe,znaczy:tomograf metaboliczne,i cała reszta a na genetyczne nie nadawała sie,,wiec nie mart sie tylkomierz główke,ja mierze prawie codziennie i nie moge sie powstrzymac,,powodzenia,a niedawno sie dowiedziałam ze jesli dziecko rodzi sie z główka mniejsza ,to wiadomo ze nie bedzie na centylach bo centyle startuja od 35,,pozdrawiam
roksana
gość
20-03-2008, 10:30:00

Moja córka urodziła sie z obowdem głowy 35 cm i klatki piersiowej 36cm. Teraz ma 2 miesiace i główka przyrosła zaledwie o 2 cm. ( po 6 tygodniach 1,5 cm). Podobno ciemiączko ma duze ( ale nie wiem jakie bo nikt go nie mierzył do tej pory. Okropnie sie martwię, ze to małogłowie... Na razie rozwija sie normalnie., ale takie małe dziecko to raczej nie bedzie wykazywalao symptomów żadnej choroby metabolicznej charakteryzyzujacej sie małogłowiem.

gość
09-11-2008, 18:33:00

Witam, mój synek urodził się w 35 tyg ciąży. Ważył 2140, obwód główki 29 cm, obwód klatki piersiowej 29 cm. Następnie wymiary były następujące: 2 tydzień obwody po 30 cm; 2 m-c głowka 35 cm, klatka 37,5 cm; 3 m-c głowka 35,5 cm, klatka 39 cm; 4 m-c główka 38 cm, klatka 42 cm; 5 i pół m-ca główka 39 cm, klatka 46,5 cm. Neurologicznie wszystko jest ok. Mamy mieć jeszcze konsultację neurochirurga. Bardzo boimy się tego co możemy usłyszeć. Czy ktoś jest nam w stanie powiedzieć na podstawie powyższych pomiarów czy rzeczywiście przyrost główki jest bardzo mały?
gość
24-05-2009, 08:42:00

Witam.Mój synek urodził się z główką 34,klatka-35.Nikt nie mówił o małogłowiu .Teraz ma 4,5 miesiąca a główkę 38 cm,ciemiączko 0,5 cm.Robiliśmy mu usg głowy -ok.ale tylko częściowe bo ciemiączko za małe.Chodzimy do neurologa ,dopiero teraz neurolog stwierdził lekkie zaburzenie koordynacji nerwowej i mamy go rehabilitować.Byliśmy u neurochirurga ,który zalecił tomograf .Lekarz podejrzewa ,ze syn ma małą główkę odziedziczoną po tatusiu .Nikt nie mówi o małogłowiu ,tylko ewentualnie o ciasnocie mózgu .Nie chcą nas straszyć? czy małogłowie jest bardzo widoczne dla neurochirurga,czy stwierdziłby już po oględzinach bez tomografu?Bardzo się denerwuję .Tomografia za tydzień.Czy przecięcie szwów to poważna operacja ? To moje trzecie dziecko,rodzeństwo Maciusia nie miało żadnych problemów tego typu .Proszę o odpowiedzieć .Magda
gość
24-05-2009, 08:44:00

Witam.Mój synek urodził się z główką 34,klatka-35.Nikt nie mówił o małogłowiu .Teraz ma 4,5 miesiąca a główkę 38 cm,ciemiączko 0,5 cm.Robiliśmy mu usg głowy -ok.ale tylko częściowe bo ciemiączko za małe.Chodzimy do neurologa ,dopiero teraz neurolog stwierdził lekkie zaburzenie koordynacji nerwowej i mamy go rehabilitować.Byliśmy u neurochirurga ,który zalecił tomograf .Lekarz podejrzewa ,ze syn ma małą główkę odziedziczoną po tatusiu .Nikt nie mówi o małogłowiu ,tylko ewentualnie o ciasnocie mózgu .Nie chcą nas straszyć? czy małogłowie jest bardzo widoczne dla neurochirurga,czy stwierdziłby już po oględzinach bez tomografu?Bardzo się denerwuję .Tomografia za tydzień.Czy przecięcie szwów to poważna operacja ? To moje trzecie dziecko,rodzeństwo Maciusia nie miało żadnych problemów tego typu .Proszę o odpowiedzieć .Magda
gość
18-07-2009, 20:57:00

Hej, ja jestem mamą prawie dwuletniej dziwecznki z wtórnym małogłowiem po zakażeniu wewnatrzmacicznym wirusem cytomegalli. Nie wiem skąd jesteś ale w warszawie polecam dr Tomasza Mazurczaka (Arka,IMiD) jeśli macie wątpliwości to on na pewno CI powie czy to rzeczywiście jest małogłowie.
gość
18-07-2009, 20:59:00

Jesli macie jakies pytania co do małogłowia wtórnego lub jesteście rodzicami takich dzieci to ja bardzo chetnie podzielę się swoimi doświadczeniami i skorzystam z waszych , proszę piszcie na : ankapacko@go2.pl. Pozdrawiam
gość
19-07-2009, 08:17:00

nie przesadzacie troche?
nikt nie ma takich samych wymiarów,chyba oczywiste
a 3 cm mniej czy więcej,co za różnica?

moja córka urodziła sie w 41 tyg.
obwód głowy : 32 cm
obwód klatki : 34 cm
waga : 3600
długość 58 cm
ciemiączko : 1x1 cm

była wypisana w stanie bardzo dobrym
bardzo szybko rozwijała się fizycznie,gorzej z mową
'mama' powiedziała mając 18-19 miesięcy

dzisiaj ma prawie 4 lata i wzrostem 7 latki mogą sie przy niej schować
chociaż nikt u nas w rodzinie nie jest wysoki

mam znajomą której dziecko mając 3,5 lat też ani jednego słowa nie
wymówiło...przyszedł dzień że przyszła do kuchni i powiedziała do
mamy całe zdanie,na co była w szoku
niektóre dzieci może mają jakieś zachamowania w psychice,wszystko
z czasem przychodzi
nie stawajcie sie przewrażliwionymi matkami,bo to sie źle w przyszłości odbije na Waszych pociechach,co nie znaczy też że wszystko należy ignorować

każde dziecko inaczej sie rozwija,mają różne charaktery,cechy osobowości
jedne są nieśmiałe i skryte,drugie odważnie pokonują wyzwania

myśle że różnica kilku cm nie powinna być dla rodzica problemem
spójrzcie dookoła siebie
różni ludzie nas otaczają
jedni są drobni i mają wąskie twarze
inni zaś okrągli
gość
20-07-2009, 13:45:00

witam,moje dziecko urodziło się 3 tyg.przed planowanym porodem przez cesarski cięcie. W czasie ciązy wykryto poszerzenie komór bocznych do 12mm.niestety po porodzie doszły inne wady:agyria czyli bezakrętowość mózgu,małogłowie,liczne zwapnienia i brak ciała modzelowatego. Szukam rodziców,których spotkała podobna sytuacja...Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: