Reklama:

Moczenie nocne (25)

Forum: Pielęgnacja i rozwój dziecka

gość
20-05-2011, 07:08:36

Moja córka ma już 8 lat i w dalszym ciągu czasami się moczy do łóżka. Dwa lata temu miała robione specjalistyczne badania w szpitalu i nie wykryto żadnej wady (podejrzewano refluks). Praktycznie od 3 roku życia ma z tym problem, ciągłe przykucanie i popuszczanie moczu. Najgorzej jest jednak w nocy. trzeba ją cały czas kontrolować, gdyż sama się nie przebudzi aby pójść do toalety.
Czy to kiedyś minie wraz z jej dorastaniem?

M.
Początkująca
21-05-2011, 19:07:34

Niestety jest to bardzo poważny problem. Wielokrotnie się z tym spotykałam.Myślę że pozostaje tu postawa wyczekująca, jeżeli badania nic nie wykazały.
Agnieszka Boratyńska Położna Szpital Specjalistyczny Św.Zofii w Warszawie. Patronem porad jest producent Alantanu i Alantan Plus oraz linni dermo kosmetyków alantandermoline
gość
18-08-2011, 13:46:47

Witam też mam ten problem mój syn ma prawie 12 lat i od jakiegoś już czasu właśnie się moczy w nocy. Byłam z nim u specjalistów porobili badania i nic nie wykryli stwierdzili tylko że przyczyna musi leżeć po stronie emocjonalnej. Chodzimy na razie do psychologa ale nic to jeszcze nie dało. Na razie zakładam mu pieluszkę ale on sobie ją w nocy ściąga i nie wiem już jak mam mu tego zabronić. Jeśli macie jakieś pomysły to proszę o pomoc bo mam już dość prania pościeli. Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.
gość
19-01-2012, 19:29:13

Gość 2011-08-18 15:46:47 Witam też mam ten problem mój syn ma prawie 12 lat i od jakiegoś już czasu właśnie się moczy w nocy. Byłam z nim u specjalistów porobili badania i nic nie wykryli stwierdzili tylko że przyczyna musi leżeć po stronie emocjonalnej. Chodzimy na razie do psychologa ale nic to jeszcze nie dało. Na razie zakładam mu pieluszkę ale on sobie ją w nocy ściąga i nie wiem już jak mam mu tego zabronić. Jeśli macie jakieś pomysły to proszę o pomoc bo mam już dość prania pościeli. Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.

Witam, mieliśmy podobny problem. Syn moczył się od urodzenia. Do 5ego roku życia nie budziło to podejrzeń. Później zaczęlismy odwiedzać lekarzy. Psychlog, nefrolog, neurolog, psychiatra...
Nie mieliśmy już siły. Syn potrafił zmoczyć się w nocy kilka razy. Wstydził się tego. Chował zmoczoną pościel i bieliznę w różnych miejscach...
Neurolog przepisał tabletki, ale one też nie pomogły.
Zakupilismy alarm wybudzeniowy.
Przez pierwsze 2 tygodnie budziliśmy się wszyscy... Dziecko nie wiedziało co się dzieje. Odrzuciła alarm na tydzień. Moczył siedalej. Namówiliśmy go aby spróbował jeszcze raz.Po miesiącu stosowania przestał sie moczyć. W tej chwili stał się pewny siebie i jedzie na zimowisko
gość
26-01-2012, 15:50:04

Witam,
z uwagi, że jestem koordynatorką kampanii edukacyjnej dot. moczenia nocnego chciałabym prosić o podanie w odpowiedzi na forum adresów mailowych wszystkich Państwa, którzy zetknęli się z tym problemem.
Pozdrawiam serdecznie
Początkująca
30-01-2012, 12:00:32

Mój starszy syn miał problem z moczeniem nocnym. Wszystkie badania wychodziły prawidłowo. Dopiero kiedy trafiłam na dobrego urologa ten kazał nam dodatkowo przez dwa tyg. zapisywać jak często siusia i ile wtym czasie dostał płynów. Koazało się, że ma za małą pojemność pęcherza a mocz na noc zamiast zagęszczać się - rozrzedzał się. Dochodził do tego twardy sen i co noc było mokro. Dlatego leczenia było złożone. krople plus tabletki aby mocz zagęścić a dodatkowo powiększyć pojemność pęcherza.U niego dość szybko problem został rozwiązany
gość
28-09-2012, 09:44:55

Szanowni Państwo,
wiele dzieci nieświadomie moczy się w nocy. Ta dolegliwość u większości z nich samoistnie ustępuje po ukończeniu pięciu lat – wtedy młody organizm powinien już być na tyle rozwinięty, by kontrolować pęcherz także podczas snu. Jeśli jednak po piątych urodzinach maluch nadal budzi się w nocy w mokrym łóżku, powinno to być dla rodziców sygnałem, by niezwłocznie zgłosić się z pociechą do dziecięcego nefrologa, czyli specjalisty zajmującego się chorobami nerek. Nocne moczenie może być bowiem objawem poważnej choroby, np. wady układu moczowego, alergii lub cukrzycy. W takim przypadku konieczne jest podjęcie leczenia. W zależności od problemu stosuje się kurację farmakologiczną bądź techniki takie, jak na przykład alarm wybudzeniowy, który budzi dziecko, gdy na specjalnej wkładce pojawią się pierwsze krople moczu. W ten sposób u malucha wykształca się odruch budzenia się, gdy ma pełny pęcherz.
Zespół poznańskiego szpitala Med Polonia
gość
24-02-2013, 15:27:16

Mój 10-letni syn w końcu budzi się suchy.Kupiłam alarm Rodger i syn użytkował go zaledwie 1,5 miesiąca i jest efekt az do tej pory a to juz 1,5 roku. Kupiłam go za ponad 400zł, sprzedam za 300,00 jest po wymianie na nowy .Alarm składa sie z dwóch majtek sensorycznych dla chłopca które wyczuwają mocz i małego nadajnika wpietego do majteczek ,który reaguje jak sie pojawia mocz i osobnego budzika ,który budzi sygnalizacją dzwiękową.Naprawde polecam wszystkim,ktorzy mają z tym problem gdyz mój syn od urodzenia nie przespał ani jednej suchej nocy a próbowalismy dosłownie wszystkiego.
gość
20-05-2014, 20:16:41

Moczenie nocne, jako objaw chorób układu moczowego wymaga wnikliwej diagnostyki.
30-04-2016, 17:58:09

Gdzieś czytałam, że dzieci z tego wyrastają

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Klatka piersiowa dzwonowata
Witam poproszę o pomoc moja córka 15 mięs ma klatka piersiowa dzwonowata i wszędzie słyszę że żadna rehabilitacja nie pomoże i tak jej zostanie. Chcę jej pomóc aby kiedyś się nie wstydziła. Mam pytanie czy mogę jej pomóc jakimiś ćwiczeniami?, czy jak będzie rosła to to choć trochę zniknie? Proszę o pomoc.
gość
co na brak apetytu u dziecka?
synek ma anginę, niestety źle ją znosi, bierze antybiotyk ale praktycznie nie chce jeść, co dawać dziecku ? bo jest z tym duży problem, ledwo daje się parę łyżek zupy wcisnać
gość
wszy u dziecka
Dziewczyny co pmoże na wszy? W przedszkolu jest plaga wszy u dzieci, sprawdzam córci głowę codziennie i chcę być na wszelki wypadek przygotowana jakby i u niej się pojawiły
gość
Pomocy.
Moje dziecko ma plamy czerwone, rozprzestrzeniają się. Odstawiliśmy chleb i nabiał, zmieniliśmy mleko i proszek do prania. Wizytę mamy dopiero za 3 tygodnie u dermatologa. Co to może być i czym leczyć?
Reklama: