Reklama:

Moczenie nocne (25)

Forum: Pielęgnacja i rozwój dziecka

gość
30-04-2016, 20:07:02

Częstość występowania moczenia nocnego zmniejsza się wraz z wiekiem, ale nie kazde dziecko z tej przypadłości wyrasta. Niezależnie od wieku dziecka kiedy pojawi sie problem nocnego moczenia warto skonsultować się z lekarzem i w ten najprostrzy sposób pomóc dziecku. Zapraszam również do wejścia na stronę www.suchyporanek.pl. Można tam znaleźć materiały, które przydadzą się przed wizytą u specjalisty. Gdyby pojawiły się jakieś pytania - jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam
Przedstawiciel serwisu suchyporanek.pl
gość
07-05-2016, 20:50:56

Powodów moczenia nocnego może być wiele i bez konsultacji ze specjalistą ciężko cokolwiek zdiagnozować. Zbliżający się Światowy Dzień Nocnego Moczenia wypadający na 24 maja uświadamia wszystkim jak rozległy jest to problem. Zapraszam na stronę www.suchyporanek.pl gdzie można znaleźć więcej informacji dotyczących moczenia nocnego, informacje o lekarzach specjalistach, oraz dzienniczek mikcji. Jesli pojawią się jakieś pytania chętnie na nie odpowiem.
Pozdrawiam
Początkująca
23-05-2016, 20:32:18

Skoro zmniejsza się wraz z wiekiem, to nie powinnam się jeszcze martwić? Planuję wybrać się do lekarza, pomimo tego, że większość powtarza mi, że mam się nie przejmować, bo wyrośnie. Ale jeśli chodzi o częstotliwość, to raczej nie zmienia się
gość
24-05-2016, 05:55:58

Jest to bardzo złożona dolegliwość, więc moga być różne jej przyczyny. Nie należy tego bagatelizować i warto skonsultowac się z lekarzem. Nawet jeśli ustępuje z wiekiem dotyczy bardzo dużej ilości osób u których problem pozostał. O ogromie problemu świadczy obchodzony w dniu jutrzejszym Światowy Dzień Moczenia Nocnego. Jesli pojawią się jeszcze jakieś pytania jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam
gość
26-05-2016, 17:12:29

A od jakiegoś wieku jest to już moczenie nocne? Mój synek ma 5 lat, czy to już przypadłość czy jeszcze dojrzewanie malucha?
gość
26-05-2016, 21:11:50

A czy moczenie nocne może być w ogóle dziedziczne? Czy jest to po prostu zależne wyłącznie od dziecka?
gość
27-05-2016, 09:34:55

Gość 2016-05-26 19:12:29
A od jakiegoś wieku jest to już moczenie nocne? Mój synek ma 5 lat, czy to już przypadłość czy jeszcze dojrzewanie malucha?
W wieku 5 lat układ moczowy powinien byc już na tyle rozwinięty, aby kontrolowac potrzebe oddawania moczu także w nocy. Proszę pobrać z naszej strony dziennik mikcji co podczas wizyty u lekarza pomoże zobaczyć jak często wystepuje problem i łatwiej będzie go zdiagnozować. Dziennik mikcji znajdzie Pani w naszym serwisie po prawej stronie pod ikonką kubeczka.
​Pozdrawiam
gość
27-05-2016, 09:38:44

Gość 2016-05-26 23:11:50
A czy moczenie nocne może być w ogóle dziedziczne? Czy jest to po prostu zależne wyłącznie od dziecka?
W zależności od powodów jego występowania może okazać się wrodzoną przypadłością. Warto przed wizytą u lekarza zrobić wywiad środowiskowy wśród rodziny, aby upewnić się czy moczenie nocne pojawiło się także u innych członków rodziny. Problem moczenia nocnego uważany jest za wstydliwą przypadłość, jednak w tym wypadku może to pomóc lepiej zdiagnozować dziecko, więc nie powinniśmy się przed tym bronić.
​Pozdrawiam
gość
14-07-2016, 18:32:50

Wstydliwa przypadłość a pewno, ale czy to się jakoś leczy? W sensie chodzi mi o jakieś środki farmakologiczne? Czy tylko pozostają terapie? Skoro może to wynikać z nerwów.
gość
25-08-2016, 21:40:16

Może, nie znaczy, że na pewno zależy tylko od tego. Nie wiem, jak to jest dokładnie, ale zaczęłam szukać informacji, bo córka dzisiaj po raz kolejny zmoczyła łóżko w nocy. A ma prawie siedem lat.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: