Reklama:

Nietolerancja laktozy u 3 miesięcznego niemowlaka (27)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
09-01-2013, 17:12:23

Witam.Chciałabym się poradzić czy można mieszać mleko modyfikowane tzn dwa produkty. Ostatnio lekarz pediatra nam tak poradził ponieważ ani jedno mleko ani drugie nie przynosiło oczekiwanych rezultatów natomiast w połączeniu 3+1 jest nawet dobrze tolerowane ,z tym że mnie nurtuje czy tak w ogóle można. Chodzi o Bebilon pepti i Nutramigen. Synek ma 3 miesiace i nietolerancję laktozy. Początkowo podawaliśmy mu Bebilon Pepti.Dzidziuś miał problem z zrobieniem kupki, wyprózniał się raz na 2-3 dni czasem 4.Co zdecydowanie mu bardzo ciążyło i przeszkadzało, nie chciał jesć, ciągle walczył z butelką, aż do momentu gdy się wyprózniał, do tego często płakał,bolał go brzuszek.Zmieniliśmy mleko na Nutramigen. Stolce były częściej, raz dziennie lub dwa. Przez parę dni w porządku,zaczął chętniej jesć.Niestety zaczął ulewać, nadal zdarzało mu się że czasem przerywał jedzenie prężył się krzyczał, nie mozna go bylo uspokoić. Stopniowo zaczął wracać mu apetyt.Natomiast dostał wysypkę na buzi . Podawaliśmy Delicol i Nutramigen więc teoretycznie bez laktozy i z laktazą powinno mu być już lepiej. zmieniliśmy też probiotyk na Dicoflor, przepajałam. Lekarz powiedział że moze jednak wrócić na Bebilon Pepti i w celu lepszych wypróżnień powoli wprowadzać soczek jabłkowy. Niestety nic to nie pomogło soczku niewlele wypijał, kupki robił co drugi dzień przy tym bardzo się meczył i ponownie problemy z jedzeniem.Dopóki się nie wypróżnił nie mogłam go nakarmić ciągle płacz i przerywał jedzenie. przerwy między karmieniami wynosiły nawet po 8-10 godzin ,koszmar. Kolejna próba 3 miarki Bebilonu i 1 miarka nutramigenu. jest troszkę lepiej robi kupkę codziennie i w miarę normalnie je. Martwię się czy można robić takie mieszanki czy to nie zaszkodzi dziecku. Nie mam juz sił, jestem kompletnie zdezorientowana.Składy mleka niby podobne.Lekarz twierdzi że nic się nie dzieje mozna jedna miarke dodac innego mleka. Nie chciałabym robić z dziecka królika doświadczalnego i testować kolejnego mleka. Już kilka dni było tak fajnie, zjadał ok 130 ml mleka 5-6 razy na dobę.Pozatym wszystkie badania ma w normie krew ,mocz. podajemy nadal delicol i dicoflor. Czy próbować nadal wprowadzać soczek jabłkowy? Przez 14 dni mamy dawac równiez Fenistil w kropelkach. Czy nie za dużo tego wszystkiego? Proszę o poradę czy takie mieszanki są dozwolone? Na Nutramigenie był praktycznie nie cały tydzień, czy powinniśmy mu podawać dłuzej to mleko?Te zmiany mleka wszystkie odbywały się w ciągu miesiaca, uważam że takie zmiany to też rewolucja dla małego brzuszka,ale słuchałam lekarza który twierdzi że tylko takie próby prowokacyjne pomogą nam ustalić które mleko bedzie lepsze.Wiem że jest jeszcze Enfamil 0-lac ale boję się kolejnych nowości.Chciałabym aby synek odżywiał sie zdrowo. Niedługo przyjdzie czas na rozszerzanie diety. Co powinniśmy wprowadzić najpierw, i kiedy będzie ten odpowiedni moment? Wiem ,że to dużo pytań, ale z alergia pokarmową wiąże się wiele problemów.
gość
09-01-2013, 19:50:07

wydaje mi sie ze nic sie nie stanie jak pomieszasz mleko, skoro dziesku pomaga i lekarz pozwolił to sie nie martw, moja miała kolki darła sie nieprzytomnie najpierw dostała nutramigen ale my bylismy poderwani i jak nie pomagalo zmienilismy na bebilon pepti. koli przeszły ale nie wiem czy od tego,
ogólnie to jeszcze rumianek dawaj do picia dziecku i herbatke koperkową, jest jeszcze tekie kropelki grippwater jakos tak sie nazywają kroprlkowe są one go troche uspokoją i rozlużnią brzuszek, nie przejmuj sie tak bo dziecko jak radar wyczuw twój stres i tez jest nerwowe, a jesli pomaga mieszanie to mieszaj i niech tak pije skoro nic mu nie jest
gość
05-12-2014, 02:12:21

Mam pytanie, a skąd wiadomo że dziecko ma nietolerancji laktozy, jaki lekarz to stwierdza i na jakiej podstawie?
gość
05-03-2015, 14:23:07

Nietolerancja laktozy to trudny orzech do zgryzienia objawia się suchą skórą dziecka wysypka często uprawnień czy robieniem żadkich kupek. Diagnoza jest możliwa do potwierdzenia testem z krwi lecz często badanie kończy się niepowodzeniem test nic nie wykazuje zwłaszcza u małych dzieci. Jedyna możliwość to obsrwacja objawów. Podając zwykle mleko występują wyżej wymienione objawy po zmianie na mleko dietetyczne bez llaktozy objawy ustępują i stosując jakiś czas to mleko nie powracają. Lekarz może stwierdzić nietolerancji jeśli ponownie dziecko będzie karmione mlekiem zwyklym ( nie dietetyczny z lakoza) i po nim objawy powrócą. A po powrocie na mleko dietetyczne zaobserwujemy poprawę. Na takiej podstawie lekarz może orzec iż dziecko cierpi na nietolerancje laktozy I zapisać dietetyczne mleko bebilon pepti czy nutramigen na receptę. Różnica cen bebilon pepti na receptę ok 17 zl bez recepty 33,01 zł. Lekarz mZoe dbać skierowanie do alergologa.
Początkująca
26-03-2015, 10:25:47

A czy można całkowicie wyeliminować to mleko modyfikowane z diety dziecka? Niezależnie czy ma nietolerancję laktozy czy nie, nie chciałabym karmić malucha odzwierzęcymi produktami.
Sport i turystyka na http://inetore.com.pl/
gość
10-04-2015, 09:19:35

Witam. Chciałam napisać coś o swoim przypadku mój mały dostał kolki w 3 tyg życia próbowaliśmy wszystkiego zmiany mleka kropelek itd.. Pomogło jedno znalzlismy to dopiero po miesiacu DELICOL to sa krople eliminujace laktoze z mleka mozna karmic piersia jak i mlekiem modyfikowanym dodajac te kropelki i skonczyly sie cudowania z mlekami zostalismy na zwyklym najtanszym bebiku z kropelkami DELICOL problem sie skonczyl.. zadne krople typu espumisan niemieckie kropelki sam simplex czy jakos tak nic nie dzialalo.. na poczatku stosowalismy suszarke i rurki WENDE czy jakos tak tez dawpo efekt ale krotko trwaly.. Wiec naprawde polecam te krople DELICOL zedne codowania itd .. trucie dziecka niepotrzebnie.., pare kropel a kolka znika jak palcem odjol fakt dopiero na 2 dzien ale co to 2 dni jak dziecko ma kolke juz np miesiac... POZDRAWIAM i mam nadzieje ze komus sie to przyda co napisalam.
gość
06-05-2015, 11:16:52

witam,
nietolerancje laltozy mozna stwierdzic robiac "test Kerrego" (wykonuje sie go z kupki dziecka). u mojego malucha tak wykryto nietolerancję. dobrze jest powtarzac badanie co ok miesiac gdyz w kazdej chwili nietolerancja moze minąć. Rowniez szczerze polecam Delicol :) nam takze zmieniły zycie na lepsze.
gość
15-05-2015, 09:24:06

Witam. Jeśli któraś z dziewczyn byłaby zainteresowana kupnem mleka nan expert bezlaktozowego to proszę o kontakt. Kupiłam dużo puszek a okazało się ze mój syn ma dodatkowo nietolarancje białka mleka krowiego i musi pić całkiem inne mleczko. Sprzedam w bardzo atrakcyjnej cenie (mam 20 puszek). Proszę o kontakt margolina87@o2.pl lub tel. 660 143 793
gość
21-05-2015, 06:22:37

Zastanawia mnie pewna prawidłowość. Myślałam że z moim dzieckiem wszystko bedzie w porządku. Bo u dwóch koleżanek niemowlaki miały nietolerancji ę laktozy. Okazało się że moje również. Po moim mleku miało bóle brzuszka wzdęcia i kupki ze sluzem. Nawet po dwie po karmieniu. Ale co dziwne nasze dzieci byly po cesarce. Karmione mlekiem modyfikowanym do 3 tygodnia z powodu braku mleka. A po przejsciu w 3 -4tygodniu na eko własne zaczynały sie problemy. Zaztawiam się czy to mleko modyfikowane nie przyczynilo się do jakichś zmian w organizmie dziecka i nie spowodowało nieterancji laktozy.
gość
21-05-2015, 22:16:28

Dziewczyny polecam kropelki kolaktaza lepsze od delicolu bardziej wydajne nie łatwo je dostać ale naprawdę lepsze.
U nas tez nietolerancja laktozy i do tego jeszcze refluks. Pierwsze 8 tyg było prawdziwym piekłem dla nas a przede wszystkim dla małego bo nie wiedzieliśmy co mu jest.
Za tydzień kończy 5 mies i co jakiś czas odstawiamy kropelki i sprawdzamy czy przeszło ale niestety jeszcze nie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: