Reklama:

Podwyższony poziom ALT i AST u niemowląt (25)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkująca
24-02-2006, 08:07:00

Czy poziom aminotransferazy asparaginowej -ASTpodwyższony do 82 U/l i aminotransferazy alaninowej-ALT do 59 U/l u czteromiesięcznego dziecka może być przejściowy czy są to objawy czegoś poważniejszego? Moje dziecko nie przeszło żółtaczki po porodzie, a w obrazie USG wątroba wykazuje cechy prawidłowe.
Początkująca
01-03-2006, 07:36:00

Mój synek miał jeszcze większe poziomy ASPAT i ALAT. Bardzo mądra pani pediatra powiedziała, że niektóre dzici mają taka przypadłość i po pół roku samo to minie. I rzeczywiście tak sie stało. Teraz ma 8 miesięcy i juz prawie ma wyniki w normie.
pozdrawiam
Początkująca
01-03-2006, 09:13:00

To pocieszająca wiadomość, mam nadzieje, że z moją córeczką będzie podobnie. Mam jeszcze jedno pytanie, czy Twój synek miał szczepienia ochronne pomimo wysokich prób wątrobowych?
Pozdrawiam
Początkująca
01-03-2006, 11:10:00

Miał szczepienia odłożone w czasie, oprócz szczepienia od WZW typu B, to inne były gdzieś dopiero jak miał skończone 4 miesiące. Ja dodatkowo szczepiłam od HiB i zastanawiam się nad pneumokokami, ale tego jeszcze nie wiem.
Proszę się nie martwić tymi ASPATami i ALATami i ponownie skontrolować poziom po 2-3 miesiącach, bo wcześniej nie ma sensu.
pozdr
gość
23-08-2007, 06:55:00

mój synek ma 5 miesięcy i podwyższony ALAT I ASPAT , ASPAT MA 96,5 ,a ALAT 78,3 .Nie był szczepiony , czy można z tym czekać, czy możliwe jest że można zaszczepić. Troche się obawiamy może ktoś miał podobną sytuację i mógłby doradzić. Nasza pani doktor uspokaja nas że nie ma sie co przejmować, wysyła nas do poradni gastroenterologicznej na konsultacje, aby tam podjeto decyzje czy można zaszczepić. Za wszelkie odpowiedzi dziękuje.
gość
23-08-2007, 10:21:00

mój synek ma 5 miesięcy i podwyższony ALAT I ASPAT , ASPAT MA 96,5 ,a ALAT 78,3 .Nie był szczepiony , czy można z tym czekać, czy możliwe jest że można zaszczepić. Troche się obawiamy może ktoś miał podobną sytuację i mógłby doradzić. Nasza pani doktor uspokaja nas że nie ma sie co przejmować, wysyła nas do poradni gastroenterologicznej na konsultacje, aby tam podjeto decyzje czy można zaszczepić. Za wszelkie odpowiedzi dziękuje.
gość
28-03-2010, 08:33:28

witam
mam ten sam problem i dlatego wznawiam temat moje dziecko ma 4 miesiące po badaniu AST ma na poziomie 114, ALT na poziomie 67,
bilirubina 1.08 tu jest ok

czy ma lub mał Ktoś taką sytuację

bardzo się martwię

pozdrawiam
gość
29-03-2010, 12:32:09

Witam mam podobny problem u nas bylo tak moj syn w wieku osmiu miesiecy mial podwyzszony aspat do 71 alat byl ok.teraz ma dwa latka i aspat ma w normie natomiast alat wzrosl do 61 mial badanie kalu na pasozyty wyszly ok.Mam skierowanie do poradni gastrologicznej idziemy w srode.i zobaczymy co tam mi powiedza strasznie sie martwie.Radze za jakis czas skontrolowac te enzymy moze wroca juz do normy.Trzymam kciuki.Odezwe sie na forum jak bede cos wiedziala wiecej.Pozdrawiam
Początkująca
21-04-2010, 11:11:36

mój synek ma 3 miesiące i Aspat 144 i Alat 140 strasznie się martwie a wizyta u pediatry dopiero jutro
Początkująca
21-04-2010, 11:11:40

mój synek ma 3 miesiące i Aspat 144 i Alat 140 strasznie się martwie a wizyta u pediatry dopiero jutro

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: