Reklama:

Podwyższony poziom ALT i AST u niemowląt (25)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
01-05-2010, 14:36:14

Witam!
Mój syn ma dziś 6 miesięcy i od urodzenia miał podwyższone aspat alat - "enzymy wątrobowe" nasz pediatra powiedział że to niej jest normalne u małych dzieci i nigdy z tym się nie spotkał wysłał nas do szpitala wojewódzkiego gdzie stwierdzili, że bakterie coli w moczu i PRAWDOPODOBNIE od tego są wysokie wyniki, po powrocie nasz pediatra powiedział że to bzdura, kilka dni nie mineło otrzymaliśmy tel z W-wa IMiD okazało się że ma chorobe genetyczna postać wątrobowa dziś przyjmuje lek i jest wszystko ok z jednym ale - juz zawsze bedzie brał. Niechcem nikogo straszyć tylko chodzi mi o to że im wczesne wykrycie tym większe szanse dla maluszków. Ta choroba cywilizacyjna to mukowiscydoza. Jeżeli maluszek miał zrobione badania przesiewowe zaraz po urodzeniu (pobierają w szpitalu krew z piętki) jeśli miał to nie martwcie się i zapomnijcie co napisałem :)
gość
18-06-2010, 09:36:14

Mój syn ma 3 miesiące, poszłam z nim do lekarza kilka dni temu ponieważ miał 2 dni stan podgorączkowy, był marudny, brak apetytu itd. Nie miał żadnych dodatkowych objawów, lekarka zleciła badanie moczu + bilirubinę + aspat i alat. W moczu nic nie wyszło, bilirubina w normie, natomiast aspat i alat dwukrotnie zwiększony. Wpadłam w panikę ponieważ po urodzeniu przedłużała nam się żółtaczka (mamy z synem konflikt 0/A). Dostaliśmy skierowanie do szpitala, będziemy prowadzić dalszą diagnostykę ale lekarz uspokoił mnie, powiedział, że prawdopodobnie jest to reakcja na szczepienie przeciwko żółtaczce i jest to normalne, bardzo często się zdarza. Rzeczywiście syn był szczepiony tylko na żółtaczke 3 tygodnie temu, w ogóle tego nie skojarzyłam. Zrobimy dalsze badania ale lekarz powiedział, że raczej nie ma powodów do niepokoju.

pozdrawiam
gość
07-11-2013, 02:14:15

Gość 2010-03-28 10:33:28 witam
mam ten sam problem i dlatego wznawiam temat moje dziecko ma 4 miesiące po badaniu AST ma na poziomie 114, ALT na poziomie 67,
bilirubina 1.08 tu jest ok
czy ma lub mał Ktoś taką sytuację
bardzo się martwię
pozdrawiam
gość
26-11-2013, 10:48:53

U Nas jest podobny problem. Mała miała robione badania w kierunku chorób zakaźnych(ewentualność zarażenie się ode mnie w ciąży) cytomegalowirus, wirus Epstein-Barr, Toxoplazmoza. Dodatkowo zlecono badanie CK (kinaza kreatyninowa) Podwyższone próby wątrobowe to nie tylko choroby wątroby ale także mięśni, serca. Na razie nie mamy jeszcze nic ustalone. jesteśmy po wizycie u neurologa, w poradni chorób zakaźnych, teraz czekamy na wizytę u kardiologa.
gość
19-11-2015, 13:33:15

Mała tez ma podwyższone a jeszcze nie była szczepiona, dostała kroplowke na eleltrolity... Martwie się.. Miał tak ktoś?
gość
04-02-2016, 10:02:46

Dlaczego nikt nie wraca tutaj aby opowiedzieć jak ze zdrowiem dziecka po wizycie u lekarza? :(
gość
22-02-2016, 20:19:46

synek 2 mies i 5 dni ALT 94 I AST 152 żelazo 146 pomóżcie lekarz dopiero w srode
gość
09-03-2018, 08:34:55

Witam. Mam ten sam problem z czteromiesięczną córeczką. Byliśmy na badaniach w styczniu i okazało się ze Alat i Aspat ma prawie 1500 , uwierzcie że było się o co martwic. Oczywiście leczenie w szpitalu , antybiotyki itd. Wróciliśmy do domu , wyniki spadły chodź jeszcze się utrzymywały ponad 200. Dostaliśmy leczenie w domu. Minęło półtora miesiąca i znowu trafiliśmy do szpitala, ponieważ wyniki się pogorszyły Alat i Aspat prawie 500. I znów to samo szpital leczenie . Specjalny szpital od leczenia wątroby nie chce nas przyjąć bo córka ma bakterie i nie przyjmą nas dopóki jej nie wyleczy. Już jestem bezsilna i nie wiem co robić😒 szkoda mi mojej małej bo ciągle jest kłuta żeby pobrać krew lub nowy weflon, biedna tak wtedy płacze ,że sama mam łzy w oczach. Czuję się źle, że nie mogę jej pomóc.😢😢
gość
28-12-2018, 19:40:58

Witam serdecznie
Pisze gdyż mam ten sam problem
Syn ma alat 1320i aspat960 wysoki i raz spada Raz idzie do góry
Sa robione badania itd i narazie cisza
Na usg wątroba czysta prawidłowa Może ma ktoś z was większą widzę na ten temat?
gość
30-03-2023, 19:52:36

A czy nie zastanowiło nikogo , ze może dzieci tak maja ? Może wątroba się rozwija ?? Przecież widać po dziecku czy jest chore , ludzie każdy z was pisze ze podwyższone , a w Polsce to tylko kłuć i szpitale a dziecko je ? Robi kupki ? Zachowuje się normalnie ? Oni tu dzieci jak króliki doswiadczalne traktują ! Martwić się można owszem , ale w końcu dziecko samo się pochoruje od samego pobytu w szpitalu , postawcie lekarzy do pionu bo szukają na sile czasami

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: