Reklama:

Podwyższony poziom ALT i AST u niemowląt (25)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
25-04-2023, 18:38:01

Czy ktoś dostał diagnozę?
gość
29-05-2023, 07:35:52

gość 25-04-2023, 22:38:01

Czy ktoś dostał diagnozę?

Pisze po raz pierwszy ale ze strony naszej sytuacji mogę napisać że mieliśmy przedłużająca się żółtaczkę w końcu wylądowaliśmy w szpitalu a diagnozą była cholestaza - wysoki poziom bilirubin, ggtp, alat i aspat oraz kwasów żółciowych. Synek był na leku w syropie - odstawiony po około dwóch miesiącach, wyniki były w normie choć kwasy żółciowe wolno spadają i nadal są podwyższone i niestety wskoczył alat i aspat za wysoki (111 i 156) chcieli nas przyjąć do szpitala z powody alat i aspat jednak nie dawało mi to spokoju żeby iść Doś zostały tylko z powodu tych dwóch parametrów wiec na własna rękę ponowiłem wyniki półtora tygodnia później (chwile przed planowanym przyjęciem) i wyniki spadły o polowe 👌 będziemy znowu ponawiać badania niebawem i o ile nie zapomnę tu wejsc to mogę dać znać jak wyszły, jaka diagnoza i ewentualnie co dalej z leczeniem itd. Może komuś to pomoże albo uspokoi albo zmobilizuje 😉 choć zgadzam się z jednym z komentarzy, że być może podwyższone alat i aspat w tak młodym wieku może być związane z rozwojem narządów, infekcjami bo przecież kto sam z siebie przy zdrowym dziecku idzie i bada te parametry? Przypuszczam, że taka sytuacja jest u niejednego maluszka. Mój synek zdrowy, żywotny, je wypróżnia się, śmieje dobrze śpi. Skończone 6 miesięcy.
gość
16-12-2023, 19:56:55

Czy ktoś dostał diagnozę? U nas to samo, córka 5 msc ma ALT 278 i AST 203, zachowuje się normalnie jak na niemowlaka. Jednak taki poziom wywołuje strach co to może być…jesteśmy w trakcie badań.
gość
20-09-2024, 09:16:15

U nas to samo… córka 5 miesięcy… alt i asy podwyższone , badania co 2 tyg. teraz mamy odczekać miesiąc i jak będą dalej podwyższone to dalsza diagnostyka.. czy któraś mama tak miała ze swoją kruszynka? Jak wyglądała dalsza diagnostyka
gość
27-11-2024, 13:20:43

Boże mam identycznie,ciągle za wysokie próby u mojego niemowlaka, niewiadomo z czego. Czy ktoś otrzymał diagnozę?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Kopnięcia, skurcze, trzęsawski podczas snu u dwuletniego dziecka
Moja dwuletnia córeczka podczas snu strasznie rzuca nogami. Trwa to nawet kilka godzin, co około 25 sekund. Parę miesięcy temu na tyle mnie to przestraszyło, że mała trafiła do szpitala na kontrole. Zostały zrobione badania w kierunku padaczki, które nic nie wykazały. Poziom żelaza i magnezu w normie. Po powrocie ze szpitala te regularne kopniaki więcej się nie powtórzyły, aż do dziś. Dziś w nocy to już 5 godzin. Zuzia wybudza się czasem od tych kopnięć, skurczów czy jak to nazwać. Nagrałem film ale nie da rady tu go zamieścić.. Może ktoś mógłby mi pomóc co mam robić?
gość
co na jęczmień u dziecka?
Znacie jakieś sposoby żeby pomóc 4-latkowi z jęczmieniem, bardzo go swędzi oko
gość
Bakteria w moczu
Witam, Czy ktoś się spotkał z bakteria Citrobacter koseri? Wyszło ono u noworodka ma 3,5 tygodnia. Badanie ogólne wyszło w porządku oprócz obecności bakterii. Leukocyty w normie. Czy konieczne będzie leczenie antybiotykiem w szpitalu?
gość
Stosowanie kremu aldara
Dzień dobry. Czy można stosować maść aldara (kłykciny) na wewnętrznej stronie warg sromowych mniejszych?
Reklama:
Reklama:
Reklama: