7m
69.Kompot przecierowy jabłkowo gruszkowy
Składniki:
- 1 jabłka
- 1 gruszki
- 2 łyżeczki cukru
- 80 ml wody
Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko i gruszkę umyj, cieniutko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Owoce wrzuć na wrzącą wodę. Dodaj cukier. Gotuj aż owoce zmiękną. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj.
70.Budyń mleczny z żółtkiem
Składniki:
- 180 ml mleka modyfikowanego
- żółtko
- 8 gr maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mleko wymieszaj z żółtkiem i mąką, zagotuj cały czas mieszając. Można dodać owoce np. jagody, borówki, maliny (przetarte prze sitko), starte jabłuszko albo namoczone i zmiksowane suszone morele lub śliwki.
71.Barszcz postny
Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- dwa nieduże buraki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny lub łyżka żurawin
- łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój, zalej wodą, gotuj, dodając sól, ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyn możesz użyć do sałatki). Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce (lub rozdrobnij malakserem). Przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym, gotuj do miękkości. Dodaj nieco pieprzu, sok z cytryny lub rozgniecione żurawiny. Na końcu wlej olej lub oliwę. Jeśli odcedzisz buraki, otrzymasz czysty barszcz.