Reklama:

Przepisy (155)

Forum: Żywienie dzieci

Komentatorka
01-05-2012, 05:28:19

7m
69.Kompot przecierowy jabłkowo gruszkowy
Składniki:
- 1 jabłka
- 1 gruszki
- 2 łyżeczki cukru
- 80 ml wody
Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko i gruszkę umyj, cieniutko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Owoce wrzuć na wrzącą wodę. Dodaj cukier. Gotuj aż owoce zmiękną. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj.
70.Budyń mleczny z żółtkiem
Składniki:
- 180 ml mleka modyfikowanego
- żółtko
- 8 gr maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mleko wymieszaj z żółtkiem i mąką, zagotuj cały czas mieszając. Można dodać owoce np. jagody, borówki, maliny (przetarte prze sitko), starte jabłuszko albo namoczone i zmiksowane suszone morele lub śliwki.
71.Barszcz postny
Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- dwa nieduże buraki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny lub łyżka żurawin
- łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój, zalej wodą, gotuj, dodając sól, ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyn możesz użyć do sałatki). Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce (lub rozdrobnij malakserem). Przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym, gotuj do miękkości. Dodaj nieco pieprzu, sok z cytryny lub rozgniecione żurawiny. Na końcu wlej olej lub oliwę. Jeśli odcedzisz buraki, otrzymasz czysty barszcz.
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54756.png[/img][/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54763.png[/img][/url]
Komentatorka
01-05-2012, 05:28:58

7m
72.Budyń karmelowy
Składniki:
- szklanka wody
- łyżka cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- mleko modyfikowane dla dzieci w 2. półroczu życia - taka ilość jaką rozrabia się w 200 ml wody
Sposób przygotowania:
3/4 szklanki wody wlej do garnuszka i zagotuj. Postaw suchą patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia się rozgrzeje, wsyp cukier. Stopniowo będzie się topił i ciemniał. Kiedy zbrązowieje, wlej do niego wrzątek. Zmniejsz gaz do minimum. W 1/4 szklanki wody rozrób mąkę i wlej do płynu na patelni. Gdy zgęstnieje, przelej do miseczki. Kiedy budyń ostygnie do temperatury, w której możesz rozrabiać mleko, dodaj odpowiednią ilość proszku i całość starannie wymieszaj.
73.Galaretka z soku z porzeczek
Składniki:
- szklanka soku porzeczkowego
- półtorej szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Umyte, przebrane i oczyszczone owoce sparz wrzątkiem i przetrzyj przez sito do wyparzonej miski. Wsyp cukier i mieszaj drewnianym, wyparzonym ?berłem?, aż masa przybierze postać galaretki. Przełóż galaretkę do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Z wytłoczyn można zrobić napój lub kisiel. Sok nie może pochodzić z sokowirówki, gdyż byłby zbyt spieniony i galaretka szybko by się zepsuła. Jeżeli pojawi się na niej choćby odrobina pleśni, wyrzuć cały słoik.
74.Kisiel mleczno-owocowy
Składniki
- 2 szklanki mleka modyfikowanego dla niemowląt
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru (w zależności od rodzaju dodatku owocowego)
- do wyboru: syrop owocowy
- konfitura
- owoce jagodowe (świeże
- mrożone lub z kompotu)
Sposób przygotowania:
Mąkę rozprowadź w kubku kilkoma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem (możesz dodać zapach waniliowy) i wlewaj do niego stopniowo, stale mieszając, zawartość kubka. Gdy kisiel zgęstnieje, zdejmij go z ognia, wymieszaj z żółtkiem i przelej do salaterki. Polej sokiem lub udekoruj konfiturami albo owocami. Kisiel można jeść na ciepło lub na zimno.
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54756.png[/img][/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54763.png[/img][/url]
Komentatorka
01-05-2012, 05:29:51

7m
75.Kisiel z jabłkiem
Składniki:
- 150 ml przecierowego soku owocowego dla niemowląt (najlepiej z malin
- porzeczek
- jagód)
ćwierć kwaskowego jabłka
- 5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Jabłko obierz, wydrąż pestki, zetrzyj na tarce (grube strużynki). Do małego rondelka przelej ok. 2/3 soku. Zacznij podgrzewać. W resztce soku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Gdy sok w rondelku zawrze, przemieszaj raz jeszcze zawiesinę i wlej ją na wrzątek. Mieszaj gęstniejący kisiel, a gdy tylko zabulgocze, odstaw z ognia i zmieszaj z tartym jabłkiem. Podawaj, gdy przestygnie.
76.Krem jarzynowy z indykiem
Składniki
- plaster pieczonego lub gotowanego mięsa indyka
- marchewka
- pietruszka
- mały kawałek pora
- ćwierć selera
- pół ziemniaka
- pół łyżeczki masła
- łyżeczka ugotowanego groszku
Sposób przyrządzania:
Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. W rondelku zagotuj niecałą szklankę wody, wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości. Zdejmij z gazu. Gdy zupa przestygnie, dodaj masło, zmiksuj na krem. Pod koniec miksowania dodaj posiekane mięso indyka i jeszcze chwilę rozdrabniaj (dla starszego niemowlęcia zostaw kawałki do żucia). Zupę krem posyp groszkiem.
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54756.png[/img][/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54763.png[/img][/url]
Komentatorka
01-05-2012, 05:31:42

7m
77.Kuszące jabłka
Składniki:
- kwaskowe jabłko najlepiej antonówka
- 2 łyżeczki dżemu malinowego domowej roboty
- odrobina masła
Sposób przygotowania:
Jabłko umyj, nie obieraj ze skórki! Przekrój pionowo na pół, wybierz gniazdo nasienne łyżeczką do melona. W dziurki włóż po łyżeczce dżemu. Jabłka ułóż w naczyniu cienko wysmarowanym masłem. Zapiekaj w temperaturze ok. 200°C do miękkości.Starszym dzieciom i dorosłym ten deser możesz podać w wersji z sosem. Zmiksuj dwa jajka z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i połową opakowania kwaśnej śmietany i zalej surowe jabłka sosem tak, żeby przykrywał dno 1,5-centymetrową warstwą. Zapiekaj ok. 15 minut.
78.Podpłomyki kukurydziano-ryżowe
Składniki:
- Szklanka mąki kukurydzianej
Szklanka mąki ryżowej
ok. 1/3 szklanki wody
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zmieszaj w misce dwa rodzaje mąki i sól. Po odrobinie dodawaj wodę, cały czas mieszając i wyrabiając ciasto. Gdy składniki się połączą w sprężystą kulę, podziel ciasto na niewielkie części i prasuj dłonią lub wałkiem płaskie placki. Zwilż placki odrobiną wody. Piecz na blasze wyłożonej pergaminem, w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 15 minut.
79.Puree z marchwi
Składniki:
- jedna średnia marchewka
Sposób przygotowania:
Marchewkę wyszoruj, oskrob, starannie wymyj, pokrój na kawałeczki. Włóż do rondelka i zalej taką ilością wrzącej wody, by ją ledwie przykryć. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż stanie się zupełnie miękka (ok. 30 minut). Możesz też ugotować ją na parze. Po odcedzeniu marchewkę zmiksuj (albo przetrzyj przez sito) na gładką masę. Żeby uzyskać konsystencję kremu, możesz dolać odrobinę płynu z gotowania, mleka modyfikowanego albo z piersi.
80.Surówka z marchwi i jabłka
Składniki:
- mały kawałek surowej marchewki
- ósemka surowego jabłka
Sposób przygotowania:
Wyszorowaną, oskrobaną i dokładnie umytą marchew przelej wrzątkiem i zetrzyj na plastikowej lub szklanej tarce o najdrobniejszych otworach (albo zmiksuj w blenderze). Jabłko obierz, dokładnie usuń gniazdo nasienne i utrzyj tak samo jak marchew. Wymieszaj marchewkę z jabłkiem i od razu podawaj, ponieważ jabłko szybko się utlenia, a przez to ciemnieje. Surówkę możesz także sporządzić z ugotowanym jabłkiem.
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54756.png[/img][/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54763.png[/img][/url]
Komentatorka
01-05-2012, 05:32:18

7m
77.Kuszące jabłka
Składniki:
- kwaskowe jabłko najlepiej antonówka
- 2 łyżeczki dżemu malinowego domowej roboty
- odrobina masła
Sposób przygotowania:
Jabłko umyj, nie obieraj ze skórki! Przekrój pionowo na pół, wybierz gniazdo nasienne łyżeczką do melona. W dziurki włóż po łyżeczce dżemu. Jabłka ułóż w naczyniu cienko wysmarowanym masłem. Zapiekaj w temperaturze ok. 200°C do miękkości.Starszym dzieciom i dorosłym ten deser możesz podać w wersji z sosem. Zmiksuj dwa jajka z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i połową opakowania kwaśnej śmietany i zalej surowe jabłka sosem tak, żeby przykrywał dno 1,5-centymetrową warstwą. Zapiekaj ok. 15 minut.
78.Podpłomyki kukurydziano-ryżowe
Składniki:
- Szklanka mąki kukurydzianej
Szklanka mąki ryżowej
ok. 1/3 szklanki wody
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zmieszaj w misce dwa rodzaje mąki i sól. Po odrobinie dodawaj wodę, cały czas mieszając i wyrabiając ciasto. Gdy składniki się połączą w sprężystą kulę, podziel ciasto na niewielkie części i prasuj dłonią lub wałkiem płaskie placki. Zwilż placki odrobiną wody. Piecz na blasze wyłożonej pergaminem, w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 15 minut.
79.Puree z marchwi
Składniki:
- jedna średnia marchewka
Sposób przygotowania:
Marchewkę wyszoruj, oskrob, starannie wymyj, pokrój na kawałeczki. Włóż do rondelka i zalej taką ilością wrzącej wody, by ją ledwie przykryć. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż stanie się zupełnie miękka (ok. 30 minut). Możesz też ugotować ją na parze. Po odcedzeniu marchewkę zmiksuj (albo przetrzyj przez sito) na gładką masę. Żeby uzyskać konsystencję kremu, możesz dolać odrobinę płynu z gotowania, mleka modyfikowanego albo z piersi.
80.Surówka z marchwi i jabłka
Składniki:
- mały kawałek surowej marchewki
- ósemka surowego jabłka
Sposób przygotowania:
Wyszorowaną, oskrobaną i dokładnie umytą marchew przelej wrzątkiem i zetrzyj na plastikowej lub szklanej tarce o najdrobniejszych otworach (albo zmiksuj w blenderze). Jabłko obierz, dokładnie usuń gniazdo nasienne i utrzyj tak samo jak marchew. Wymieszaj marchewkę z jabłkiem i od razu podawaj, ponieważ jabłko szybko się utlenia, a przez to ciemnieje. Surówkę możesz także sporządzić z ugotowanym jabłkiem.
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54756.png[/img][/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54763.png[/img][/url]
Komentatorka
01-05-2012, 05:33:00

7m
81.Zupa krem z zielonego groszku
Składniki:
- 3 szklanki mrożonego groszku (ok. 45 dag)
- 1-2 ziemniaki (niekoniecznie)
- drobno pokrojona cebula
- 2 łyżki masła
- oliwy z oliwek lub oleju
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- cukier (ewentualnie)
- 2 łyżki masła
- oliwy z oliwek lub oleju
- sól
Sposób przygotowania:
Cebulę zeszklij (nie podsmażaj) w dużym rondlu na maśle lub oleju. Ziemniaki obierz i drobno pokrój. Do cebuli dodaj groszek (ew. brokuły) i ziemniaki. Zamieszaj i chwilę jeszcze podgrzewaj. Wlej płyn i gotuj do zmięknięcia warzyw (nie za długo, bo groszek straci kolor). Zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dopraw solą i cukrem. Gorącą zupę po zdjęciu z ognia możesz zaprawić żółtkiem. Rozmieszaj żółtko w kubeczku, wlej do zupy i dokładnie wymieszaj. Nie gotuj! Zupę w filiżankach możesz polać odrobiną śmietany lub jogurtu i posypać posiekanym koperkiem. Jako dodatek podaj grzanki, groszek ptysiowy, paluszki albo paszteciki. Tę zupę - bez dodatków - możemy podać starszym niemowlętom (karmionym piersią - w dziesiątym miesiącu, karmionym butelką - w siódmym).
82.Barszcz postny
Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- dwa nieduże buraki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny lub łyżka żurawin
- łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój, zalej wodą, gotuj, dodając sól, ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyn możesz użyć do sałatki). Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce (lub rozdrobnij malakserem). Przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym, gotuj do miękkości. Dodaj nieco pieprzu, sok z cytryny lub rozgniecione żurawiny. Na końcu wlej olej lub oliwę. Jeśli odcedzisz buraki, otrzymasz czysty barszcz.
83.Budyń karmelowy
Składniki:
- szklanka wody
- łyżka cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- mleko modyfikowane dla dzieci w 2. półroczu życia - taka ilość
- jaką rozrabia się w 200 ml wody
Sposób przygotowania:
3/4 szklanki wody wlej do garnuszka i zagotuj. Postaw suchą patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia się rozgrzeje, wsyp cukier. Stopniowo będzie się topił i ciemniał. Kiedy zbrązowieje, wlej do niego wrzątek. Zmniejsz gaz do minimum. W 1/4 szklanki wody rozrób mąkę i wlej do płynu na patelni. Gdy zgęstnieje, przelej do miseczki. Kiedy budyń ostygnie do temperatury, w której możesz rozrabiać mleko, dodaj odpowiednią ilość proszku i całość starannie wymieszaj
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54756.png[/img][/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54763.png[/img][/url]
Komentatorka
01-05-2012, 05:33:45

7m
84.Kisiel mleczno-owocowy
Składniki:
- 2 szklanki mleka modyfikowanego dla niemowląt
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru (w zależności od rodzaju dodatku owocowego)
- do wyboru: syrop owocowy
- konfitura
- owoce jagodowe (świeże
- mrożone lub z kompotu)
Sposób przygotowania:
Mąkę rozprowadź w kubku kilkoma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem (możesz dodać zapach waniliowy) i wlewaj do niego stopniowo, stale mieszając, zawartość kubka. Gdy kisiel zgęstnieje, zdejmij go z ognia, wymieszaj z żółtkiem i przelej do salaterki. Polej sokiem lub udekoruj konfiturami albo owocami. Kisiel można jeść na ciepło lub na zimno.
85.Jarzynowa z buraczkiem
Składniki:
- pół malej marchewki
- pół małego ziemniaka
- mała pietruszka
- 1/4 małego buraka
- łyżeczka masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 120 ml wody (uzupełniać w czasie gotowania)
Sposób przygotowania:
Swieże warzywa umyc, cienko obrać, opłukać, pokroić i dodać do wrzącej wody. Ugotować do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu (ok. 20 min.). Ugotowane warzywa zmiksować lub przetrzeć przez sitko, następnie dodać kleik, wymieszać i zagotować. Dodać masło. Ostudzić. Można też dodać ok. 2 łyżeczek ugotowanego, drobno posiekanego chudego mięsa (np. z indyka lub kurczaka).
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54756.png[/img][/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54763.png[/img][/url]
Komentatorka
01-05-2012, 05:34:32

7m
86.Słodka zupka
Składniki:
- 1 brzoskwinia
- 1 jabłko
- 2 marchewki
- 1 kalarepa
- 2 łyżki ugotowanej kaszy kukurydzianej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Owoce i warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować (najlepiej na parze!). Jabłko i brzoskwinię wyciagnąć jak zmiękną, kalarepka i marchewka potrzebują dlużej sie gotować do miękkości. Pod koniec gotowania polać warzywa oliwą z oliwek. Osobno ugotowac kaszkę kukurydzianą. Zmiksować wszystko razem z 80 ml wywaru, jaki uzyskaliśmy z gotowania. Zupka pyszna i naturalnie słodka, bez brzoskwini nie ma tego efektu.
87.zupka Goranka
Składniki:
- 100 dkg brokułów
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 małe jabłko
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
- 1 łyżeczka masła
- sól
Sposób przygotowania:
Marchewkę, ziemniak i brokuły umyć, oczyścić, pokroić drobno, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną, wodę i gotować około 20 min.Na koniec gotowania dodać jabłuszko w ćwiartkach. Wszystko zmiksować, dodać kleik i masło i jeszcze raz zagotować. Można dodać do zupki wcześniej ugotowane mięsko. Naprawdę dobre, mój syneczek ją uwielbia!
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54756.png[/img][/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54763.png[/img][/url]
Komentatorka
01-05-2012, 05:35:09

7m
88.Zupka z buraczkiem
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 buraczek
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 pulpet z indyka (ugotowany wcześniej)
- kaszka kukurydziana lub kleik ryżowy (błyskawiczne)
- woda
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, pokroić w kostkę wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i gotować do miękkości. Zmiksować lub ugnieść widelcem. dorzucić pulpeta i krótko zagotować. Dodć kaszkę lub kleik do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przestudzić i podać dziecku. Uwaga: jest to porcja na 2 dni dla mojej córki, ale część na drugi dzień przechowuję BEZ kaszki i dodaję ją bezpośrednio przed jedzeniem.
89.Ciągutki
Składniki:
- 1/4 kg makaronu
- 10 dag sera zółtego
- ew. rodzynki
- ew sól i pieprz
Sposób przygotowania:
gotuję makaron i polewam roztopionym serem - moje dziecko to uwielbia !!!
90.Cielęcina na słodko
Składniki:
- 25 g mięsa cielęcego
- małe jabłko
- duża łyżka kleiku ryżowego
- odrobina masła
Sposób przygotowania:
Jabłko obierz,pokroj i rozgotuj w odrobinie wody, ma osiagnąć konsystencje dżemu. Do tego dodaj kleik i masło. Nie sciągając z ognia wymieszaj, zagotuj. Cielęcinę ugotuj do miękości, posiekaj na drobne kawaleczki. Połącz mięso z masą jabłkową.
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54756.png[/img][/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54763.png[/img][/url]
Komentatorka
01-05-2012, 05:35:54

7m
91.Mięso z kurczaka z jabłkiem
Składniki:
- 1 średnie jabłko
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego
- 25 g surowego mięsa z kurczaka (pierś)
- 1 łyżeczka świeżego masła
- 60-70ml wody
Sposób przygotowania:
Jabłko płuczemy, obieramy, po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy w osobnym naczyniu, a następnie drobno siekamy i mieszamy z musem jabłkowym. Wszystko mieszamy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowadzamy do zagotowania. Po schłodzeniu podajemy dziecku łyżeczką.
92.Deser morelowo - jabłkowy
Składniki:
- 1 średnie jabłko
- 1 morela
- 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej
- woda 50g
Sposób przygotowania:
Jabłko myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morele obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (uprzednio rozprowadzonej w zimnej wodzie - 1 łyżka). Po rozmieszaniu ponownie gotujemy. Po ostudzeniu podajemy w salaterce.
93.Deser morelowo-jabłkowy
Składniki:
- 1 średnie jabłko
- 1 morela
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ok. 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz jabłko ze skórki, pokroj na ćwiartki i usuń gniazdka z pestkami. Morelę umyj i sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i po rozkrojeniu wyjmij pestkę. Zagotuj wodę, dodaj owoce i gotuj do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Zmiksuj ugotowane owoce, dodając mąkę ziemniaczaną, rozmieszaną z łyżeczką zimnej wody. Znów wszystko zagotuj. Podawaj po ostygnięciu.
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54756.png[/img][/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54763.png[/img][/url]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: