7m
94.Kisiel
Składniki:
- 1/2 szklanka zimnej wody;
- 4 łyżeczki bezglutenowej skrobii ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cukru,
owoce:
- pół szklanki czarnej pożeczki,
- pół szklanki czerwonej pożeczki,
- maliny
Sposób przygotowania:
zagotować szklankę zimnej wody z dodatkiem cukru, do reszty wody dodac skrobię, zamieszać. Na gotującą się wodę wlać rozmieszaną skorbię, mieszać i chwilę gotować. Owoce dokładnie umyć zmiksowac w malakserze dosyć dokładnie. Następnie dodać je do kisielu i wymieszać. Podać schłodzony, dobry na upały. Uwaga - można dodać więcej cukru, bo owoce mogą być bardzo kwaśne.
95.Przecier brzoskwiniowy
Składniki:
- świeża
- dojrzała brzoskwinia (ok. 100 g)
- woda ok. 50 ml
Sposób przygotowania:
Miękką, dojrzałą brzoskwinię umyj starannie pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem. Po chwili, gdy owoc ostygnie, obierz go ze skórki, oddziel od pestki i podziel na drobne kawałki. Zagotuj wodę, dodaj kawałki brzoskwini i rozgotuj je. Potem starannie zmiksuj owoc. Tak przygotowany przecier możesz podać dziecku jako dodatek do kisielu, innego deseru lub jako samodzielne danie.
96.Papka
Składniki:
- jogurt naturalny
- jablko
- biszkopt
Sposób przygotowania:
ucieramy jablko na tarce, jogurt wlewamy do miseczki, biszkopt namaczamy przegotowana woda tak aby wyszla papka i wszystko mieszamy.