Jarzynka z cielęciną i pomidorami [10-11.miesięcy]
1/2 średniej marchwi (50 g)
średni ziemniak (60 g)
1/2 średniej wielkości pomidora (50 g)
40 g chudego surowego mięsa cielęcego
łyżeczka oliwy z oliwek
50–100 ml wody Marchew i ziemniaka umyj, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj wodę i włóż mięso. Po ok. 10 minutach dodaj warzywa, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz, po zdjęciu skórki podziel na ćwiartki, dodaj pod koniec gotowania do jarzynki z mięsem. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij mięso i na wyparzonej wrzątkiem deseczce drobno posiekaj. Warzywa zmiksuj, dodaj oliwę, wymieszaj, zagotuj, mieszając. Jarzynkę przełóż na wygrzany talerzyk, oprósz posiekaną cielęcinką. Podawaj jako drugie danie.
Zupa z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami [od 10-11. miesięcy]
Obrane warzywa (90 g):
1/2 średniej wielkości marchwi (60 g)
1/2 pietruszki (10 g)
cząstka selera (10 g)
por (10 g)
średni pomidor (80 g)
żółtko (20 g)
łyżeczka mąki pszennej (5 g)
oda (100 ml)
Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10. miesiąca życia. Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.
KLUSECZKI Z TWAROŻKU [od 11. miesiąca życia]składniki:
1/2 kostki tworożku śmietanowego
1 jajko
1łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru pusruPrzygotowanie.
jajko umyj. oddziel zółtko od białka. żółtko zetrzyj z cukrem pudrem na pulchną masę, a białko na sztywną pianę. ser wymieszaj delikatnie z pianą i utartym żółtkiem. oraz przesianą przez sito mąką. zagotuj w rondelku wodę. łyżką odcinaj kluseczki i wrzucaj do wody. zagotuj. potem postaw na wolnym ogniu pod przykryciem na około 5 minut. nie doprowadzając do wrzenia. Kluseczki podawaj ze świeżym masełkiem i posypane
pulpety cielęce z kaszką manną od 11 miesiąca
Składniki:
około 60-70 g surowej mielonej cielęciny
pół marchewki,
pół pietruszki,
pół łyżeczki pietruszki lub koperku,
2 małe łyżeczki kaszki mannej,
pół surowego żółtka,
około 150-160 ml wodyMielimy cielęcinkę i dodajemy żółtko, które uprzdnio zostało sparzone (oczywiście parzymy całe jako). Dodajemy do tego 2 łyżeczki kaszki mannej i pół łyżeczki pietruszki lub koperku. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie kotleciki (wychodzi ich około 4-5 szt.). Kolejno myjemy i obieramy warzywa krojąc je w drobną kostkę, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Następnie wkładamy wcześniej uformowane kotleciki z cielęcinki i gotujemy wszystko razem pod przykryciem jeszcze przez około 30-35 minut.
Kiedy pulpeciki będę już mięciutkie wyjmujemy razem z warzywkami i podajemy naszemu maluszkowi, oczywiście takim szkrabkom, które mają już pare ząbków. Tym, której ich jeszcze nie mają możemy wszystko zemleć w malakserze