Reklama:

Przepisy (155)

Forum: Żywienie dzieci

Komentatorka
10-09-2011, 15:16:39

Jarzynka z cielęciną i pomidorami [10-11.miesięcy]

1/2 średniej marchwi (50 g)
średni ziemniak (60 g)
1/2 średniej wielkości pomidora (50 g)
40 g chudego surowego mięsa cielęcego
łyżeczka oliwy z oliwek
50–100 ml wody Marchew i ziemniaka umyj, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj wodę i włóż mięso. Po ok. 10 minutach dodaj warzywa, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz, po zdjęciu skórki podziel na ćwiartki, dodaj pod koniec gotowania do jarzynki z mięsem. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij mięso i na wyparzonej wrzątkiem deseczce drobno posiekaj. Warzywa zmiksuj, dodaj oliwę, wymieszaj, zagotuj, mieszając. Jarzynkę przełóż na wygrzany talerzyk, oprósz posiekaną cielęcinką. Podawaj jako drugie danie.


Zupa z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami [od 10-11. miesięcy]

Obrane warzywa (90 g):
1/2 średniej wielkości marchwi (60 g)
1/2 pietruszki (10 g)
cząstka selera (10 g)
por (10 g)
średni pomidor (80 g)
żółtko (20 g)
łyżeczka mąki pszennej (5 g)
oda (100 ml)

Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10. miesiąca życia. Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.


KLUSECZKI Z TWAROŻKU [od 11. miesiąca życia]składniki:
1/2 kostki tworożku śmietanowego
1 jajko
1łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru pusruPrzygotowanie.
jajko umyj. oddziel zółtko od białka. żółtko zetrzyj z cukrem pudrem na pulchną masę, a białko na sztywną pianę. ser wymieszaj delikatnie z pianą i utartym żółtkiem. oraz przesianą przez sito mąką. zagotuj w rondelku wodę. łyżką odcinaj kluseczki i wrzucaj do wody. zagotuj. potem postaw na wolnym ogniu pod przykryciem na około 5 minut. nie doprowadzając do wrzenia. Kluseczki podawaj ze świeżym masełkiem i posypane



pulpety cielęce z kaszką manną od 11 miesiąca
Składniki:
około 60-70 g surowej mielonej cielęciny
pół marchewki,
pół pietruszki,
pół łyżeczki pietruszki lub koperku,
2 małe łyżeczki kaszki mannej,
pół surowego żółtka,
około 150-160 ml wodyMielimy cielęcinkę i dodajemy żółtko, które uprzdnio zostało sparzone (oczywiście parzymy całe jako). Dodajemy do tego 2 łyżeczki kaszki mannej i pół łyżeczki pietruszki lub koperku. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie kotleciki (wychodzi ich około 4-5 szt.). Kolejno myjemy i obieramy warzywa krojąc je w drobną kostkę, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Następnie wkładamy wcześniej uformowane kotleciki z cielęcinki i gotujemy wszystko razem pod przykryciem jeszcze przez około 30-35 minut.
Kiedy pulpeciki będę już mięciutkie wyjmujemy razem z warzywkami i podajemy naszemu maluszkowi, oczywiście takim szkrabkom, które mają już pare ząbków. Tym, której ich jeszcze nie mają możemy wszystko zemleć w malakserze
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/] [img]http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/31586.png[/img] [/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54457.png[/img][/url]
Komentatorka
10-09-2011, 15:17:13

słodka zapiekanka z kaszy jaglanej (bez glutenu) [od: 1 roku]
————————————————
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka lub wody (albo mleka z wodą)
- 1-2 łyżki masła
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- esencja waniliowa lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
- garść rodzynków
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany lub stopionego masła
- olej lub masło do natłuszczenia żaroodpornego naczyniaSposób przyrządzania:
Kaszę sparz wrzątkiem, odsącz na sicie i wrzuć do gotującego się mleka z dodatkiem szczypty soli i masła. Zagotuj, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn. Lekko przestudź. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj żaroodporne naczynie. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do kaszy. Białka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z kaszą, dodaj rodzynki. Możesz też ubić całe jaja z cukrem. Przełóż masę do naczynia, wierzch posmaruj śmietaną albo skrop stopionym masłem. Zapiekaj przez ok. 30 min, aż z wierzchu powstanie rumiana skorupka. Przed podaniem możesz polać zapiekankę konfiturami, syropem, osłodzoną śmietaną albo jogurtem. Możesz zrobić zapiekankę z owocami (ok. 40 dag). Najlepsze będą świeże lub mrożone śliwki albo jabłka. Owoce rozdrobnij, wymieszaj z cukrem (i cynamonem, jeśli lubisz). Masę z kaszy i owoce układaj w naczyniu warstwami. Kaszę jaglaną można zastąpić ryżem.
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/] [img]http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/31586.png[/img] [/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54457.png[/img][/url]
Komentatorka
10-09-2011, 15:18:03

kisiel mleczny z zoltkiem
180 ml wody, 6 miarek mleka modyfik., 2 lyzeczki maki ziemniaczanej, pol zoltka wode zagotuj i ostudz. mleko w proszkuwymieszaj z polowa wody. do drugiej polowy dodaj make, pol zoltka i caly czas mieszajac zagotuj. na koncu dodaj mleko. zostaw kisiel do ostygniecia pod przykryciem (by na wierzchu nie powstal kozuch)

bukiet jarzyn z zoltkiem
pol marchewki, maly ziemniak, rozyczka kalafiora lub brokula, pol zoltka, pol szkl. wody, lyzeczka masla lub oliwy
warzyaw umyj, obierz, pokroj w kostke i wrzuc do wrzatku. zagotuj i zmiksuj. dodaj polowe zoltka surowego maslo lub oliwe i zagotuj.

smakolyk z przetarta gruszka
pol gruszki, kleik lub kaszka na wodzie
gruszke umyj, obierz, wyjmij gniazdo nasienne. polowke pokroj zalej wrzatkiem, zagotuj. przetrzyj przez sito, dodaj do kleiku. mozna dodac do tego pol zoltka ugotowanego.
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/] [img]http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/31586.png[/img] [/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54457.png[/img][/url]
Komentatorka
10-09-2011, 15:20:26

Generalnie to dużo mam tego zapisywałam wszystko co robiłam córce a teraz przyda mi się też dla synka
Mirabel to mają być przepisy do jakiego wieku dziecka?
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/] [img]http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/31586.png[/img] [/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54457.png[/img][/url]
Forumowiczka
10-09-2011, 18:09:54

Agamumu, super przepisy, na pewno skorzysta z nich wiele mamuś. A przedziału wiekowego to chyba nie ma, bo przecież w każdym wieku dla maluszka można zrobić coś fajnego z ciekawego przepisu.
Fajnie jak wszystko jest w jednym miejscu i wystarczy tylko wyszukać, które akurat w tym czasie jest odpowiednie.
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/zem3wn15eb9jy8iw.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/xnw43e3kwf2jnrjy.png[/img][/url]
Komentatorka
10-09-2011, 18:19:50

Cieszy mnie bardzo że podobają się przepisy
Postaram się wypisać co wiem i pamiętam,z resztą i tak muszę bo synkowi też wprowadzam już nowe jedzonko

Spaghetti z pulpetami

Dla dziecka od: 9. miesiąca
Autor: Joanna Szulc
Składniki
- 30 dag mielonego mięsa indyka
- łyżka posiekanego tymianku
- koperku lub innych ziół
- szczypta soli
- 3-4 pomidory obrane ze skórki
- mała obrana cebula
- duży ząbek czosnku
- kilka posiekanych listków bazylii
- oliwa
- sól
- makaron spaghetti
Sposób przyrządzania:

Mięso wymieszaj z ziołami i solą. Uformuj małe kulki, ugotuj na parze.
Pomidory pokrój w kostkę i rozdrobnij w blenderze. Cebulę drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, wyciśnij do niej czosnek, szybko zamieszaj, żeby się nie przypalił, dorzuć cebulę i, kiedy się zeszkli, wrzuć pomidory. Odparuj sos, dodaj bazylię i sól.
Ugotuj makaron (najlepszy jest al dente, ale dziecku lepiej go gotować troszkę dłużej), odcedź, nie przelewaj wodą. Makaron polej sosem, ułóż pulpety.


Kotlety gryczane

Dla dziecka od: 11. miesiąca
Autor: Joanna Szulc
Składniki
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- gruby plaster białego sera (ok. 100 g)
- żółtko jaja
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- odrobina oleju rzepakowego
Sposób przyrządzania:

Ser rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj kaszę i żółtko, wyrób masę. Dopraw solą i ziołami.
Formuj malutkie kotleciki-placuszki.
Smaż na odrobinie oleju, delikatnie obracając (uważaj, by kotletów nie pokruszyć, ale nawet jeśli się rozpadną, i tak będą smaczne).
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/] [img]http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/31586.png[/img] [/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54457.png[/img][/url]
Komentatorka
10-09-2011, 18:19:54

Cieszy mnie bardzo że podobają się przepisy
Postaram się wypisać co wiem i pamiętam,z resztą i tak muszę bo synkowi też wprowadzam już nowe jedzonko

Spaghetti z pulpetami

Dla dziecka od: 9. miesiąca
Autor: Joanna Szulc
Składniki
- 30 dag mielonego mięsa indyka
- łyżka posiekanego tymianku
- koperku lub innych ziół
- szczypta soli
- 3-4 pomidory obrane ze skórki
- mała obrana cebula
- duży ząbek czosnku
- kilka posiekanych listków bazylii
- oliwa
- sól
- makaron spaghetti
Sposób przyrządzania:

Mięso wymieszaj z ziołami i solą. Uformuj małe kulki, ugotuj na parze.
Pomidory pokrój w kostkę i rozdrobnij w blenderze. Cebulę drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, wyciśnij do niej czosnek, szybko zamieszaj, żeby się nie przypalił, dorzuć cebulę i, kiedy się zeszkli, wrzuć pomidory. Odparuj sos, dodaj bazylię i sól.
Ugotuj makaron (najlepszy jest al dente, ale dziecku lepiej go gotować troszkę dłużej), odcedź, nie przelewaj wodą. Makaron polej sosem, ułóż pulpety.


Kotlety gryczane

Dla dziecka od: 11. miesiąca
Autor: Joanna Szulc
Składniki
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- gruby plaster białego sera (ok. 100 g)
- żółtko jaja
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- odrobina oleju rzepakowego
Sposób przyrządzania:

Ser rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj kaszę i żółtko, wyrób masę. Dopraw solą i ziołami.
Formuj malutkie kotleciki-placuszki.
Smaż na odrobinie oleju, delikatnie obracając (uważaj, by kotletów nie pokruszyć, ale nawet jeśli się rozpadną, i tak będą smaczne).
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/] [img]http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/31586.png[/img] [/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54457.png[/img][/url]
Komentatorka
10-09-2011, 18:34:46

Zupka ze szpinakiem od 6 miesiąca
Dobra na braki żelaza
Składniki:
po jednej sztuce: marcheweczka, ziemniak, ugotowany wcześniej kawałek piersi indyka lub kurczaka, gałazka szpinaku, może być ewentualnie mrożony.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do gotującej wody, i gotujemy do miękkości. Można też ugotować warzywa na parze i dodać oddzielnie ugotowane mięsko, dolać wody, masełko lub oliwę z oliwek i zmiksować.


Zupka z buraczkiem od 7 miesiąca

Składniki:
*** 2 marchewki
*** 1 pietruszka
*** 1 buraczek
*** 1 łyżeczka oliwy z oliwek
*** 1 filet z indyka (ugotowany wcześniej)
*** kaszka kukurydziana
*** woda

Przygotowanie:
Warzywa obrać, pokroić w kostkę wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i gotować do miękkości. Zmiksować razem z wcześniej ugotowanym indykiem. Dodać kaszkę (ugotowaną tuż przed podaniem) do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przestudzić i podać dziecku.



Krem z brokułów od 6 miesiąca

Składniki:
50 dkg brokułów
łyżka wywaru z warzyw
łyżka oliwy z oliwek
50dkg piersi z indyka (wcześniej ugotowanej)

Przygotowanie:
Umyć brokuły, wrzucić do gotującej wody i gotować 20 min. Następnie dolać łyżkę oliwy z oliwek i wywar z warzyw oraz pierś z indyka i gotować 5 minut. Zmiksować.


Bananowy deserek od 6 miesiąca

Składniki:
*** 1 łyżka ugotowanego ryżu
*** 1 łyżka jogurtu
*** 1 mały banan

Przygotowanie:
Ugnieć banan i zmieszaj z jogurtem oraz ugotowanym ryżem. Zamiast banana można użyć utarte jabłuszko.


Dla dzieci nie cierpiących na alergie od 7 miesiąca

Składniki:
- 3 łyżki ryżu
- pół łyżki kaszy kukurydzianej
- 3 plasterki banana
- 2 łyżeczki soku pomarańczowego
- 3 winogronka
- kilka jagódek
-1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Ryż i kaszę gotować osobno w nieosolonej wodzie. Owoce opłukać. Z winogrona usunąć pestki i obrać skórkę. Owoce i cukier zmiksować na papkę. Ryż wymieszać z kaszą i z owocową papką. Polać sokiem z pomarańczy.


DANIA Z GLUTENEM OD 10 MIESIĄCA
1.DANIE INDYK Z KASZĄ
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- kawałek pora
- spora różyczka brokuła
- 2 średnie ziemniaki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju sojowego
- kasza jęczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)
Ugotować zupkę z podanych składników, a osobno kaszę. Zmiksować warzywa poza marchewką i indykiem, które rozgnieść widelcem, a mięsko rozdrobnić na włókienka(jeżeli maluch chce jeść niejednolitą konsystencję), dodać ugotowaną kaszę w ilości wedle uznania i wymieszać.
2.KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI
- 2 marchewki
- 100 gram kurczaka
- 2 ziemniaki(średnie)
- natka pietruszki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- mała cebulka
- koncentrat pomidorowy(1 łyżeczka)
- 1-2 pieczarki(można nie dodawać)
- ugotowany ryż
Ugotować warzywa, mięsko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksować lub rozgnieść widelcem. Polać gotowym sosem ugotowany wcześniej ryż.
3.KURCZAK W POTRAWCE
- 3 marchewki średnie
- kawałek pora
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 kalarepka(obrana)
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do smaku
- 1 łyżka oleju
- ugotowany ryż
- do zagęszczenia można użyć kaszki pszennej(np. 8 zbóż Nestle)
Ugotować jarzyny, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z ryżem.
4.KRUPNIK NA CIELĘCINIE
- 2 marchewki
- 1 spory ziemniak
- 100 gram cielęciny
- kawałek pora i selera
- 1 pietruszka
- olej sojowy
- mała cebulka
- koperek (może być suszony)
- natka pietruszki posiekana
- kasza jęczmienna(ilość wedle uznania)
- kaszka pszenna (ewentualnie do zagęszczenia)
Ugotować zupę na mięsie i warzywach, zmiksować lub rozgnieść. Można zasypać kaszą podczas gotowania, albo ugotować kaszę osobno i dodać do gotowej zupki.
Do smaku posypać koperkiem koperkiem natką pietruszki.
5.ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- niewielka cebulka
- niewielka róża brokuła
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki do smaku
- makaron w kształcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w każdym markecie)
Ugotować warzywa na mięsie, zmiksować lub rozgnieść, posypać natką pietruszki, dodać ugotowany drobny makaron w ilości wedle uznania.
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/] [img]http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/31586.png[/img] [/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54457.png[/img][/url]
Komentatorka
11-09-2011, 06:19:56

dla dziecka od 10 miesiąca
Cielęcina ze szpinakiem i brokułami
Składniki

- cielęcina ok. 50-100g
- kilka liści szpinaku
- filiżanka brokułów
- mała łyżeczka mąki
- 2-3 łyżeczki mleka modyfikowanego
- sól
- pieprz
Przepis

Mięso umyć, wrzucić do gotującej wody i gotować do miękości. Po ugotowaniu posiekać drobno w poprzek włókien. Następnie należy pokroić szpinak oraz brokuły. Warzywa poddusić pod przykryciem w małej ilości wody. Dodajemy mięso, mieszamy, zaprawiamy płaską łyżeczką mąki zmieszaną z wodą, doprawić solą do smaku.
Zdejmujemy z ognia, po przestygnięciu do ok. 50 stopni rozrzedzamy mlekiem.

DANIA OD 7 M-CA ŻYCIA
DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA, ½ ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE
Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia i gryzienia(nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni.

1.ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałeczek kurczaka ok.100 gr
- ugotowany ryż 1 łyżka
- olej sojowy1 łyżeczka
-por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki.

2.ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ
- marchew 1 duża
- kawałeczek indyka ok. 100 gr
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- róża brokuła
- cebula ¼ małej
- pietruszka kawałeczek
- olej sojowy
- natka pietruszki do smaku
Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki.

3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram
- ugotowany ryż 1 łyżka
- brokuł róża
- cebula ¼
- seler kawałeczek
- pietruszka 1 cała niewielka
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać)
- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryż 1 łyżka ugotowanego
- por kawałeczek
- pietruszka ½
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

5. POTRAWKA Z INDYKIEM
- marchew 1 szt.
- ziemniak 1 niewielki
- filet z indyka ok. 100 gram
- brukselka 3- 4 sztuki
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- olej 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać.

6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI
- pomidor sparzony, obrany, bez pestek
- filet z indyka ok. 100 gram
- marchew 1 duża
- por, seler po kawałeczku
- pietruszka ½
- olej sojowy
- kleik ryżowy
Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy.

7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.

8. DESER JABŁKO-MORELA
- 1 duże jabłko
- 2 morele
- sok jabłkowy do smaku
- kleik kukurydziany
Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić kleikiem.

9. DESER GRUSZKOWY
- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.

10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
- ½ butelki soczku
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru
Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.

11. DESER BANANOWO- JABŁKOWY
- 1 banan
- 1 jabłko
Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.

12. ZUPKA NA ROSOLE
- ¼ marchwi
- ½ małego ziemniaka
- 2 róże kalafiora
- ¼ pietruszki
- ¼ pora
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1łyżeczka płatków ryżowych
- mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
Gotujemy mięso z jarzynami, dodajemy płatki ryżowe lub kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Mięso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do gorącego dodajemy olej.
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/] [img]http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/31586.png[/img] [/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54457.png[/img][/url]
Komentatorka
11-09-2011, 06:22:57

PRZECIERY OWOCOWE


1. 1. Kisiel żurawinowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 5 m-ca)
Skład: 100 g żurawin, 20 g cukru, 10 g mąki ziemniaczanej, 200 ml wody.
Przepis : żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.


2. Przecier z malin (piersią od 6 m-ca, butelką od 5 m-ca)
Skład : ½ szklanki malin, 2 łyżki kleiku ryżowego
Przepis: miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.


1. 3. Przecier z czarnych jagód (piersią od 6 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: 200 g czarnych jagód, 3-4 łyżeczki przegotowanej wody (20ml).
Przepis: jagody myjemy ,płuczemy następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce ścieramy na miazgę, dodajemy wodę, mieszamy i przecieramy przez sito.


2. 4. Przecier z jabłek (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład: 100 g jabłek (słodkie i soczyste) , ½ łyżeczki cukru, 2 łyżeczki wody.
Przepis: jabłka myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem. Jest to wspaniałe danie deserowe.


5. Puree z jabłka i gruszki (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: 1/3 jabłka, ½ miękkiej gruszki, 2 łyżki przegotowanej wody.
Przepis: owoce płuczemy, obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu w 2 łyżkach wody przez 10 min. Po rozgotowaniu owoce rozcieramy i miksujemy. Wspaniałe jako deser – dodatek do biszkopta lub kaszy manny.
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/] [img]http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/31586.png[/img] [/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54457.png[/img][/url]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: