Reklama:

Przepisy (155)

Forum: Żywienie dzieci

Komentatorka
11-09-2011, 06:23:33

DESERY


1. Deser morelowo-jabłkowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: średnie jabłko (80g), morela (50g), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej , woda (50g).
Przepis: jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (wcześniej rozprowadzonej w wodzie). Po rozmieszaniu gotujemy. Studzimy i dajemy dziecku.


2. Kisiel z wiśni (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ szklanka wiśni, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru, 50ml wody, 50ml mleka następnego.
Przepis: wiśnie myjemy, płuczemy , usuwamy pestki , a następnie wkładamy do wrzątku , dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mąki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Ciągle mieszamy doprowadzając do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polanym mlekiem następnym przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.


3. Biszkopt bezglutenowy (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
Skład: 4 jaja, szklanka cukru pudru (120g), 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g).
Przepis: jaja ubijamy dokładnie z cukrem pudrem, dodając mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i układamy na formę wysmarowaną masłem, posypaną mąką ziemniaczaną. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu. Podajemy do deseru między posiłkami. Przechowujemy pod szkłem.


4. Budyń bez mleka (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
Skład: butelka soczku owocowego dla niemowląt, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego, łyżka wody.
Przepis: soczek wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy dokładnie z kleikiem. Podajemy na zimno.


5. Ciasto bananowe (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: kg bananów, szklanka płatków owsianych, kilka łyżeczek mąki pszennej razowej, łyżka miodu, 4 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki rodzynek, łyżka oleju.
Przepis: banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min.
w temperaturze 150 stopni C.


6. Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład: 3 łyżeczki kleiku ryżowego, ½ średniego jabłka, 2 łyżki naturalnego jogurtu, łyżeczka cukru, 50ml wody.
Przepis: jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie gotujemy wodę z cukrem do której dodajemy utarte jabłko i kleik ryżowy – wszystko mieszając. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu.


7. Deser owocowy z jogurtem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład: ½ średniego jabłka, ½ średniej gruszki, 2 śliwki, łyżka naturalnego jogurtu, 50 ml szklanki wody.
Przepis: owoce myjemy i obieramy ze skórki (śliwki nie wymagają obierania). Kroimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Po ugotowaniu miksujemy. Podajemy z jogurtem.


8. Placuszki marchewkowo-owsiane (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)
Skład: 3 marchewki, ½ szklanki płatków owsianych, ząbek czosnku, cebula, sól ,pieprz, łyżeczka mąki sojowej, ½ łyżeczki tymianku, łyżka oleju.
Przepis: marchewkę, cebulę , czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy namoczone we wrzątku płatki owsiane oraz przyprawy i olej. Wytwarzamy formę placków i smażymy na patelni. W przygotowaniu można warzywa i przyprawy zastąpić rodzynkami bądź innymi suszonymi warzywami.


9. Naleśniki bezglutenowe (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)
Skład: 200ml rozpuszczonego Nutramigenu, ½ szklanki mąki kukurydzianej, sól, oliwa z oliwek do smażenia lub olej rzepakowy.
Przepis: dokładnie przygotowujemy ciasto (konsystencja gęstej śmietany). Smażymy małe cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Naleśniki podajemy z owocami lub farszem mięsnym. Do ciasta można dodać ½ rozmąconego jajka.
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/] [img]http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/31586.png[/img] [/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54457.png[/img][/url]
Komentatorka
11-09-2011, 06:24:23

POTRAWY MLECZNE


3. 1. Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym (butelką od 6 m-ca)
Skład: mleko następne płynne 150g (np.Bebiko2, Nan2), 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej, 1/5 szklanki wody (50g).
Przepis: kaszkę pozostawiamy na godzinę w zimnej wodzie aby nasiąkła. Następnie gotujemy przez 25-30 min. Przygotowujemy porcję mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanej kaszki dodajemy przygotowane mleko, mieszamy. Przed podaniem sprawdzamy temperaturę.


2. Kaszka ryżowa z mlekiem (butelką od 7 m-ca)
Skład: 180 ml mleka modyfikowanego następnego w postaci płynnej, 5 łyżeczek kaszki ryżowej błyskawicznej.
Przepis: mleko przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu. Po odmierzeniu kaszki ryżowej dodajemy do mleka i gotujemy. Ostudzone podajemy dziecku.


3. Kisiel mleczny (butelką od 7m-ca)
Skład: 80 ml mleka następnego, 4g mączki ziemniaczanej, 1 żółtko.
Przepis: mleko następne przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W części zimnego mleka rozmieszamy mąkę ziemniaczaną i żółtko. Wlewamy na pozostałą ilość wrzącego mleka, i ciągle mieszając zagotowujemy. Kisiel możemy podać polany sokiem owocowym lub owocami z cukrem podanymi obok kisielu.


4. Pasta z twarogu (butelką od 8 m-ca)
Skład: 40g twarogu, 50ml mleka następnego.
Przepis: twaróg roztarty na gładką masę połączyć z ciepłym mlekiem. Papka może być samodzielnym posiłkiem lub jako dodatek do śniadania lub podwieczorku.


5. Kasza manna na mleku modyfikowanym (butelką od 10 m-ca)
Skład: 7 miarek mleka następnego, 180 ml wody, 3 łyżeczki kaszy manny, 2 płaskie łyżeczki cukru.
Przepis: wodę zagotowujemy a następnie ostudzamy. Do części wody dodajemy kaszę i cukier, gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu kaszy. Pozostała ilość wody służy do rozprowadzenia mleka. Łączymy z ugotowaną kaszą manną.
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/] [img]http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/31586.png[/img] [/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54457.png[/img][/url]
Forumowiczka
11-09-2011, 08:25:49

Dieta dwuletniego dziecka

Mleko podajemy dzieciom do śniadań, podwieczorków i kolacji, wyłącznie przegotowane, samo lub z dodatkiem kawy zbożowej czy kakao. Poza tym używamy mleko do zup mlecznych, chłodników owocowych, sosów mlecznych i na kisiele oraz do podprawiania zup, sosów, potraw z warzyw. Część mleka podajemy dzieciom jako zsiadłe (przygotowane z mleka przegotowanego) lub jako kefir czy jogurt.

Sery podajemy dzieciom w tym okresie głównie pod postacią twarogu i sera białego przygotowanego w domu. Możemy również podawać sery podpuszczkowe (żółte), niezbyt ostre i słone oraz świeże sery topione; dla dzieci, które nie mogą jeszcze dobrze gryść, ser podpuszczkowy ucieramy na tarce, a następnie nakładamy na posmarowane masłem pieczywo lub łączymy utarty ser z mlekiem i podajemy w formie pasty.

Mięso i ryby podajemy dzieciom w drugim roku życia najczęściej gotowane i rozdrobnione na maszynce lub skrobane czy siekane. Do potraw odpowiednich dla małych dzieci należą gotowane klopsiki z mięsa lub ryby, móżdżek w sosie lub sos z mózgu, wątroba gotowana w kawałkach (a następnie skrobana) lub w postaci okrągłych pulpetów, wątroba mielona lub skrobana osmażana w porcjach kładzionych łyżką lub osmażana w kawałkach, a następnie skrobana, mięso cielęce, mięso z drobiu (kur i kurczat), mięso królicze, ryba gotowana w jarzynach lub w rosole itp.
Z wędlin podajemy dzieciom małym tylko szynkę, polędwicę i parówki. Podawanie śledzi solonych i ryb wędzonych, takich jak szproty, piklingi, fladry, rozpoczynamy w drugim roku życia. Śledzie solone należy jednak przed przyrządzeniem bardzo starannie wymoczyć w zimnej wodzie (w chłodnym miejscu); a następnie podać obrane ze skóry, ości i rozdrobnione na miazgę. Rozdrobnione śledzie podajemy dzieciom jako dodatek do pieczywa z masłem lub do ziemniaków, posypane drobniutko krajaną cebulką i szczypiorkiem, pokropione lekko olejem. Możemy również podać śledzie z dodatkiem śmietany wymieszanej z cebulą, tartym jabłkiem i cukrem.
Ryby wędzone musimy przed podaniem bardzo starannie obrać z ości (najlepiej na talerzu przy pomocy widelców), a następnie rozdrobnić widelcem na miazgę. Dziecko, które ma już zęby, może otrzymać rybę obraną z ości w kawałkach. Nie podajemy dzieciom ryb wędzonych bardzo tłustych, a tym samym ciężko strawnych, takich jak łososie, węgorze itp. Przy podawaniu dzieciom ryb zwracamy wielką uwagę na to, aby były świeże. Ryba nieświeża jest silnie trująca i w żadnym wypadku nie nadaje się do spożycia, szczególnie dla dzieci.

Jaja podajemy w drugim roku życia głównie w potrawach lub gotowane na miękko czy też ścięte lekko na parze pod postacią jajecznicy czy jaj sadzonych. Jaja używamy również do podprawiania zup, sosów, kisieli, potraw z jarzyn (szpinaku), do klusek lanych itp. Możemy również podać dziecku od czasu do czasu żółtko utarte z cukrem i sokiem z cytryny lub przetartymi owocami (truskawki, maliny, poziomki), jako tzw. kogel-mogel lub utarte z olejem pod postacią majonezu, jako dodatek do pieczywa czy surówek. Surowych jaj nie podajemy.

Masło ze względu na łatwą jego strawnośc i zawartość witaminy A jest zasadniczym tłuszczem dla małego dziecka. Część masła podaną w wykazie produktów możemy zawsze zastąpić śmietaną lub śmietanką; w przeliczeniu 10 g masła odpowiada 40 g pełno tłustej śmietany lub śmietanki (20-procentowej). Dzieci powinny otrzymywać Śmietanę pasteryzowaną lub pochodzącą od krów objętych stałym nadzorem weterynaryjnym. Śmietanę z niepewnego źródła należy zawsze po dodaniu do potrawy zagotować. Warzywa zielone i zabarwione pomarańczowo (szpinak, sałata, szczypior, zielona pietruszka, groszek, zielona fasolka szparagowa, jarmuż, pory, marchew, dynia pomarańczowa, brukiew itp.) powinny codziennie występować w posiłkach dzieci, zarówno gotowane, jak i pod postacią surówek. Zawierają one witaminę A pod postacią karotenu (pomarańczowego barwnika, z którego powstaje w ustroju witamina A), a także witaminę C.

Warzywa dostarczające witaminę C i inne - grupa ta obejmuje głównie: wszystkie odmiany kapusty (włoska, brukselka, biała, czerwona), kalafiory, brokuły, pomidory, kalarepę itp. Ponieważ wymienione owoce i warzywa są głównym źródłem witaminy C, dlatego też codziennie należy uwzględnić choć jeden z tych produktów. Kapustą włoską podajemy dzieciom pod postacią surówki lub gotowaną, podobnie jak kalafiory; kapustę brukselką jako dodatek do zup jarzynowych, jako jarzynę, z wody lub pod postacią puree łącznie z ziemniakami, a kapustę, kiszoną najczęściej surową. Owoce podajemy dzieciom wszystkie, a w sezonie letnim zwłaszcza owoce jagodowe, ponieważ obok warzyw są one najważniejszym źródłem witaminy C i składników mineralnych. Owoce należy podawać przede wszystkim w stanie surowym i gdy już tylko można nieprzecierane, gdyż wówczas zawierają najwięcej witamin. Przed podaniem owoce należy starannie umyć. Ziemniaki należą do produktów używanych niemal codziennie; możemy podawać je dzieciom zarówno na obiad, jak i na kolację. Najczęściej podajemy dzieciom ziemniaki puree z dodatkiem surowego masła, mleka i niewielkiej ilości zielonej pietruszki lub szczypiorku. Nasiona strączkowe (np. groch, fasolę) stosujemy dla małych dzieci w bardzo niewielkiej ilości, niemniej przyzwyczajamy dzieci stopniowo do spożywania tych produktów. Możemy podawać je 1 - 2 razy w tygodniu przetarte jako dodatek do zup.

Pieczywo przeznaczone dla dzieci musi być pulchne (porowate) i dobrze wypieczone; skórka należy do najłatwiej strawnych części chleba. Gdy dziecko nie ma jeszcze zębów przedtrzonowych, otrzymuje pieczywo (bułki, sucharki itp.) rozmoczone w mleku, zupie lub kawie. Jeśli ma już zęby, dajemy pieczywo posmarowane masłem, twarogiem lub dżemem, pokrajane w drobną kostkę lub cieniutkie kromeczki. Chleb pszenno-razowy, ze względu na gruby przemiał, wprowadzamy dopiero przy końcu drugiego roku życia.

Mąka i kasze. Kasze podajemy głównie rozklejane, pod postacią gęstej papki. Przyrządzamy z nich kotleciki i różnego rodzaju desery oraz kaszkę krajaną w kostkę, jako dodatek do zup. Kluseczki podajemy drobno krajane, z ciasta starannie wyrobionego, pulchnego i dobrze ugotowane. Wypłynięcie klusek na powierzchnię wody nie świadczy wcale o tym, że kluski są już ugotowane. Kluska po ugotowaniu powinna tak samo wyglądać na przekroju, jak i na zewnątrz (jeśli na przekroju kluski widoczny jest biały pasek, to znaczy, że nie jest jeszcze ugotowana). Tłuszcze inne (tzn. olej, smalec i słoninę) używamy do przyrządzania potraw. Olej surowy dodajemy głównie do surówek i Śledzi lub podajemy pod postacią majonezu.

Cukier przewidziany jest do słodzenia napojów, kompotów, deserów i jako przyprawa do potraw. Słodycze podajemy dzieciom po posiłkach, głównie po obiedzie lub na podwieczorek w granicach przewidzianej ilości cukru, tj. około 50 g dziennie.
Forumowiczka
11-09-2011, 08:28:17

Dieta trzyletniego dziecka
Bardzo niewiele różni się od żywienia w drugim roku. Zwiększona zostaje tylko nieco ilość produktów, a sposób przyrządzania potraw dostosowany do postępującego rozwoju dziecka; zasadnicze wytyczne żywienia pozostają niezmienione. Ponieważ dziecko w trzecim roku życia ma już zęby przedtrzonowe i najczęściej umie już gryźć i żuć, może więc otrzymywać potrawy z warzyw nieprzecieranych, lecz tylko rozdrobnionych, a owoce w stanie na turalnym, tzn. bez obierania, przecierania czy skrobania, tylko bardzo starannie umyte. Dziecko w trzecim roku życia może spożywać również o wiele więcej różnorodnych surówek. Mogą to być surówki z zielonej, drobno krajanej sałaty, z kiszonej kapusty, rzodkiewek, pomidorów, świeżych ogórków, cebuli i wszystkich odmian kapusty.

Mięso w tym okresie podajemy dziecku w dalszym ciągu rozdrobnione i chude, ale częściej już smażone lub pieczone (w drugim roku życia stosu jemy głównie mięso gotowane). Kasze podajemy nie tylko rozklejane, ale także i wypiekane na sypko, a poza tym częściej stosujemy kasze grube, takie jak gryczana, jaglana itp. Z pieczywa dziecko w trzecim roku życia może otrzymywać oprócz bułki, chleba pytlowego i sitkowego również czerstwy chleb razowy, pszenny lub żytni, pokrajany w cienkie kromeczki. Pozostałe produkty, jak mleko, sery, jaja, masło, tłuszcze i cukier, stosujemy według tych samych wytycznych, co w drugim roku życia dziecka.

Szczegółowe wskazówki, jak należy stosować poszczególne produkty w posiłkach dziennych, zostały podane przy wytycznych żywienia w drugim roku życia. Ponieważ w trzecim roku życia obowiązują te same wskazania, czytelniczki zainteresowane żywieniem dzieci w tym okresie powinny dokładnie zapoznać się z tymi wytycznymi. Dieta trzyletniego dziecka powinna być tak układana, żeby nie różniły się bardzo od jadłospisu dorosłych domowników, a tym samym nie nastręczały matce wiele dodatkowej pracy.
Forumowiczka
11-09-2011, 18:52:00

Jedzonko dla kilkuletnich dzieci:
Wątróbka wieprzowa (przepis dla 4 osób, 1 porcja-460 kcal):
- 10 listków szałwii
- 2 łyżki mąki
- pół litra bulionu
- 25 dag ryżu
- 2 marchwie
- 3 łyżki oleju
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- 5 dag startego sera żółtego
- 25 dag wątroby wieprzowej lub wątróbek drobiowych
Marchew trzeba pokroić w kosteczkę, a czosnek i cebulę posiekać. Usmażyć tona łyżce oleju. Zagotować bulion i wsypać ryż. Gotować na małym ogniu przez jakieś 15-20 minut i mieszać od czasu do czasu. Dodać podsmażone warzywa, przyprawić pieprzem i solą i połączyć z serem. Wymierzać porządnie i podgrzewać jeszcze jakiś czas aż ser się roztopi. Umyć i oczyścić wątróbkę. Obtoczyć w mące i smażyć po 3 minuty z każdej strony na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Posypać pieprzem i solą, a następnie kolejny raz włożyć na patelnię i krótko podsmażać razem z liśćmi szałwii. Podawać z ryżem (wskazany okrągło ziarnisty).

Kluseczki z kaszy manny (przepis dla 4 osób, 1 porcja- 420 kcal):
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 17 dag kaszy manny
- 5 łyżek cukru
- łyżka masła
- łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 150 ml syropu z owoców leśnych
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 15 dag owoców leśnych
- cukier puder
- cynamon
Ubić białka z 2 łyżkami mleka. Zagotować resztę mleka ze skórką cytrynową, wymieszać z kaszą. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5-6 minut. Kasza dogotuje się sama. Dodać 3 łyżki cukru, żółtka i pianę z białek. Wymieszać. Formę (jak na ciasto) posmarować masłem, napełnić kaszą i odstawić aż kasza zastygnie. Gotować przez ok. 2 minuty syrop z owocami. Dodać resztę cukru, wlać mąkę rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody. Wymieszać, zagotować i ostudzić. Uformować kluseczki z kaszy. Podać polane sosem, posypane cynamonem i cukrem pudrem.

Pomidorowy kapuśniak (przepis na 4 porcje, 1 porcja-280 kcal):
- 50 dag białej kapusty
- 3 łyżki masła
- cebula
- sól, 5 ziaren pieprzu
- kostka bulionu drobiowo-pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20 dag mielonej wieprzowiny
- curry
- 3 łyżki mleka
- czerstwa bułka
- ząbek czosnku
Oczyścić i umyć kapustę i usunąć z niej zewnętrzne liście. Pokroić główkę na cząstki. Posiekać cebulę i podsmażyć na maśle razem z kapustą. Wlać wodę, dodać bulion. Posypać solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy. Zupę gotowa na małym ogniu aż kapusta zmięknie. Zagnieść mięso z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Doprawić czosnkiem roztartym z solą i szczyptą curry. Uformować klopsiki, włożyć je do zupy i gotować dodatkowo 5 minut. By zagęścić zupę trzeba rozgrzać łyżkę masła, oprószyć łyżką mąki i zasmażyć na złoty kolor. Dodać do zupy i zagotować ciągle mieszając.

Napój owocowy (dla 4 osób):
- 800 ml soku jabłkowego
- płynny miód do słodzenia
- pół świeżego ananasa
- cytryna
- 3 duże mandarynki
- 200 ml wody mineralnej (może być gazowana)
Podgrzać 200 ml soku jabłkowego, dodać 3-4 łyżki miodu i wymieszać. Pozostały sok wlać do naczynia, w którym chce się podać napój. Na kawałki trzeba pokroić miąższ ananasa. Mandarynki umyć, sparzyć wrzątkiem i w skórkach pokroić na cienkie plastry. Cytrynę także sparzyć wrzątkiem, a następnie przekroić i sokiem z połówki owocu skropić miąższ ananasa. Do naczynia z sokiem jabłkowym włożyć ananasy, mandarynki i drugą połówkę cytryny w plasterkach. Dodać sok z miodem i wodę mineralną i wymieszać. Podawać po schłodzeniu.
Forumowiczka
11-09-2011, 18:53:43

Dieta dla przedszkolaków :
Ta dieta dotyczy dzieci w wieku 4,5,6, i 7 lat. Takie dzieci mogą w zasadzie jeść wszystko to co dorośli jedzą, oprócz ciężko strawnych i ostrych potraw. Należy jednak prowadzić ciągłą kontrolę nad żywieniem dzieci pod względem ilości i jakości produktów.

Dieta dla przedszkolaka koniecznie musi zawierać produkty ochronne, tj. mleko i jego przetwory, jaja, mięso, wysokogatunkowe podroby (mózg, serce, wątroba), ryby i część wędlin (szynka), a także warzywa (przeważnie zielone i zabarwione pomarańczowo), owoce (przede wszystkim jagodowe). Aby dziecko nie było głodne i otrzymało odpowiednią ilość kalorii musi spożywać też produkty mączne, tj. różne pieczywo, makarony, kasze, cukier, mąka, tłuszcze, ziemniaki, słodycze, przetwory owocowe i rośliny strączkowe.

Dzieci w wieku 4-5 lat mogą jeść mniej produktów zbożowych, ziemniaków, tłuszczu (o 5g) i mięsa (o 20 g). Jednak porcje mleka, sera, masła, jajek, owoców i niektórych warzyw muszą być dla wszystkich dzieci takie same. Wszystkie podane produkty przewidziane są na jeden dzień, jednak można w obrębie tygodnia przesuwać pewne produkty, zwłaszcza białkowe, np. mięso, ryby, rośliny strączkowe, sery, jaja, wędliny, słodycze i cukier. Można np. karmić dziecko mięsem 3-4 razy na tydzień, a w dni bez mięsa podawać mu posiłek ze zwiększonej ilości jajek lub sera. Identycznie można robić z przetworami owocowymi, które mogą być zamieniane na cukier i słodycze i na odwrót.

Rośliny strączkowe można dawać dziecku 1-2 razy na tydzień w zupie, jako dodatek do potraw z warzyw czy sałatki.
Dieta dla przedszkolaka powinna przestrzegać godzin posiłków, wygodnej pozycji przy jedzeniu, dobrego nastroju przed i w trakcie posiłku, postępowania z dzieckiem w czasie jedzenia.
Początkująca
14-09-2011, 11:27:02

Swietna praca dziewczyny! Dużo pracy i wszystko ma swoje miejsce.Bardzo ciekawe mapewno sprawdzę pare przepisów
gość
14-09-2011, 19:49:34

Świetny pomysł ;)
Przecier z dyni :)

***dynia-kostka,woda***

Zagotować w garnku wodę.W międzyczasie pokroić dynię drobno w kosteczkę.Wrzucić do wrzątku.Gotować 5-6 minut pod przykryciem.Zmiksować.
GOTOWE ;)
...po 5 miesiącu
asiulek712
gość
16-09-2011, 13:16:53

świetne macie tu przepisy
gość
16-09-2011, 13:17:27

Gość 2011-09-16 15:16:53 świetne macie tu przepisy


naprawdę maluszki będą zadowolone :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: