DESERY
1. Deser morelowo-jabłkowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: średnie jabłko (80g), morela (50g), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej , woda (50g).
Przepis: jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (wcześniej rozprowadzonej w wodzie). Po rozmieszaniu gotujemy. Studzimy i dajemy dziecku.
2. Kisiel z wiśni (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ szklanka wiśni, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru, 50ml wody, 50ml mleka następnego.
Przepis: wiśnie myjemy, płuczemy , usuwamy pestki , a następnie wkładamy do wrzątku , dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mąki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Ciągle mieszamy doprowadzając do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polanym mlekiem następnym przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.
3. Biszkopt bezglutenowy (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
Skład: 4 jaja, szklanka cukru pudru (120g), 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g).
Przepis: jaja ubijamy dokładnie z cukrem pudrem, dodając mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i układamy na formę wysmarowaną masłem, posypaną mąką ziemniaczaną. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu. Podajemy do deseru między posiłkami. Przechowujemy pod szkłem.
4. Budyń bez mleka (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
Skład: butelka soczku owocowego dla niemowląt, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego, łyżka wody.
Przepis: soczek wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy dokładnie z kleikiem. Podajemy na zimno.
5. Ciasto bananowe (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: kg bananów, szklanka płatków owsianych, kilka łyżeczek mąki pszennej razowej, łyżka miodu, 4 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki rodzynek, łyżka oleju.
Przepis: banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min.
w temperaturze 150 stopni C.
6. Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład: 3 łyżeczki kleiku ryżowego, ½ średniego jabłka, 2 łyżki naturalnego jogurtu, łyżeczka cukru, 50ml wody.
Przepis: jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie gotujemy wodę z cukrem do której dodajemy utarte jabłko i kleik ryżowy – wszystko mieszając. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu.
7. Deser owocowy z jogurtem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład: ½ średniego jabłka, ½ średniej gruszki, 2 śliwki, łyżka naturalnego jogurtu, 50 ml szklanki wody.
Przepis: owoce myjemy i obieramy ze skórki (śliwki nie wymagają obierania). Kroimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Po ugotowaniu miksujemy. Podajemy z jogurtem.
8. Placuszki marchewkowo-owsiane (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)
Skład: 3 marchewki, ½ szklanki płatków owsianych, ząbek czosnku, cebula, sól ,pieprz, łyżeczka mąki sojowej, ½ łyżeczki tymianku, łyżka oleju.
Przepis: marchewkę, cebulę , czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy namoczone we wrzątku płatki owsiane oraz przyprawy i olej. Wytwarzamy formę placków i smażymy na patelni. W przygotowaniu można warzywa i przyprawy zastąpić rodzynkami bądź innymi suszonymi warzywami.
9. Naleśniki bezglutenowe (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)
Skład: 200ml rozpuszczonego Nutramigenu, ½ szklanki mąki kukurydzianej, sól, oliwa z oliwek do smażenia lub olej rzepakowy.
Przepis: dokładnie przygotowujemy ciasto (konsystencja gęstej śmietany). Smażymy małe cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Naleśniki podajemy z owocami lub farszem mięsnym. Do ciasta można dodać ½ rozmąconego jajka.