Reklama:

splaszczona glowka (32)

Forum: Przypadki pediatryczne

gość
19-09-2006, 14:39:00

Moj synek 3 miesieczny ma splaszczona glowke z tylu z lewej strony.Miesiac temu jak bylam u pediatry ,powiedzial mi ze trzeba ukladac dziecko na prawa strone i glowka sie uwypukli ze strony lewej. Miesiac minal i niestety stan glowki mojego synka sie pogorszyl , mam wrazenie ze jest jeszcze bardziej zdeformowana. Jestem bardzo tym zaniepokojona , nie wiem co robic ,bo po dzisiejszej wizycie moj pediatra (ktorego musze jak najszybcjiej zmienic ) , oswiadczyl mi ze nie ma juz ratunku na poprawe stanu glowy. Dzisiaj moje dziecko denerwuje sie jak probuje go polozyc na strone prawa ,mam wrazenie ze jest mu niewygodnie. Prosze o porade i pomoc. Monika
[addsig]
laurice
Początkująca
19-09-2006, 20:15:00

Witam twoj pediatra miał rację!!!! Jeżeli prawa ztrona główki jest spłaszczona to trzeba kłaść na lewej!!!!Spłaszczenie to jest spowodowane tym iż ukladała pani synka tylko na prawej stronie!!! Ale widzee ze synek juz ma 3 miesiące i trodno będzie to naprawić!!!!! Ja bym proponowała mimo niecheci dziecka układac na drugą stronę!!!!! Maluch musi sie przyzwyczaic bo inaczej bedzie miał taką główkę!!!!! Wiem iż to tródne bo mały przyzwyczaił sie do jednej strony, ale to konieczne naprawdę!!!Znam taki przypadek gdzie dziecko ma juz cztery lata i ma spłaszczona lewą cześc czaszki( właśnie przez to układanie) Pozdrawiam ewa
chanel
gość
20-09-2006, 10:35:00

Dziekuje Ewa za odpowiedz.Nie ukladalam dziecka na jedna strona ,mojego synka musiala juz bolec glowka od samego poczatku i dlatego ciagle przybieral te pozycje na strobie lewej . Masz racje ze trzeba klasc dziecko na strone przeciwna do tej ktora jest splaszczona ,ale tak jak mowisz jest to trudne bo go boli szyjka i dlatego ide z nim najpierw do osteopaty aby usunac bol , a pozniej bedzie latwiej mi go klasc na strone prawa.To wyczytalam z internetu ,ale moj pediatra mnie nie poinformowal ze problem jest powazny ,powiedzial mi ze nie ma sie czym martwic i to wszystko !
Okazalo sie ze problem jest powazny i ze najpierw trzeba usunac bola pozniej zmienic pozycje i przyzwyczajenia dziecka . Pozdrawiam.
Monika[addsig]
laurice
Początkująca
13-10-2006, 18:20:00

witam tez mam ten sam problem,odpowiedz jest nizej pod tytulem krzywa glowka u 7 miesiecznego dzicka,tam odpowiedzial ekspert.[addsig]
viola
gość
15-10-2006, 11:58:00

Dzieki Ewa ,za odpowiedz. Rozumiem Cie dobrze , ja tez ukladalam synka ,na strone przeciwna do tej ktora jest splaszczona i tak jak twoja coreczka, przekrecal glowke na lewa tak jak lubi. Bylam z nia u osteopaty ,powiedzial mi ze tak byl ulozony w moim brzuchu i dlatego po urodzeniu tez tak trzyma glowke,Zmienilam miejsce lozeczka ,wszystkie zabawki przelozylam na strone przeciwna, poradzil mi tez kupic worek ryzu i przypasowac do splaszczonej czesci glowki i tak ja zablokowac.Na poczatku to pomoglo ,ale teraz wie jak sobie odwrocic glowke i w nocy niestety spi na stronie lewej, splaszczonej.Po dwoch seansach u osteopaty moj synek zaczal krecic glowka na wszystkie strony co znaczy ze odblokowal glowke ,czekaja mnie jeszcze
3 seansy.Mowia ze glowka dziecka formuje sie do roku czasu ,wiec jeszcze mam nadzieje na poprawe.Sprobuj isc do osteopaty,to naprawde dziala przekonalam sie juz to na sobie i na mojej corce ,teraz testuje na moim synku.Pozdrwiam Monika z Francji .
laurice
gość
15-10-2006, 12:00:00

przepraszam , pomylilam sie to mialo byc do Violi
laurice
Początkująca
21-10-2006, 07:26:00

witam,bylam ostatnio z coreczka u ortopedy, i to bardzo dobrego u nas w szczecinie,i odrazu zapytalam o glowke krzywa,on mi mowi ze to wszystko sie wyprostuje jak tylko czesciej bedzie lezec lub patrzec na inna strone niz ta krzywa,i ze glowka formuje sie do 2 lat,ze w internecie nieraz glupoty pisza jak mu mowilam o opasce i ze to jest plagiocefalia ulozeniowa to on sie smial i muwi ze na tej opasce to niech sie powiesza haha,bo faktycznie moze i tak bo robia wszystko zeby ludzie cos kupowali,i robia z tego jakas chorobe.pozdrawiam[addsig]
viola
Początkująca
10-12-2008, 15:00:00

hej nazywam sie Monika.
Nie bardzo zgodze sie z opinia twojego ortopedy Glowka dziecka moze sie sama wyrownac ale nie musi Jesli splaszczenie jest duze to moze ono juz pozostac jestem mama 9 miesiecznego synka .Od urodzenia ma splaszczona glowke z prawej strony i to dosc mocno Przy kazdej wizycie kontrolnej pytalismy lekarza a on nam odpowiadal wlasnie jak ten ortopeda ze to sie wszystko wyrowna i nie potrzebnie zawracamy sobie tym glowe Nasz synek rosl jego glowka tez tyle ze splaszczenie jakie bylo takie pozostalo Od 2 miesiaca spal na przciwnej stronie nie mial klopotow z przekrecaniem glowki takze wszystko bylo ok.Przez przypadek trafilismy do innego lekarza ktory stwierdzil ze to juz sie prawdopodobnie samo nie wyrowna a jesli to nie calkiem. bo glowka nabiera ksztaltu do 7,8 miesiaca a potem poprostu rosnie Podal nam adres kliniki gdzie robia specjalne kaski dla dzieci .Pojechalismy tam z mieszanymi uczuciami Ale po tym jak lekarz nam wszystko wyjasnil i powiedzial ze nasz syn ma 2cm roznicy miedzy jedna a druga polowka glowki zdecydowalismy sie na taki kask Na sz synek nie ma wogole problemu z noszeniem tego kasku Od poczatku wogole go nie zauwaza ani w dzien ani w nocy Spotkalismy tam wielu rodzicow ktorych dzieci naprawde mialy roznego rodzaju splaszczenia wieksze i mniejsze ale wszyscy byli zachwyceni ta metoda .Dzici po paru miesiacach noszenia tego kasku nie maja okragle glowki Pewnie ze to zadna choroba ale pytam po co dziecko ma miec krzywa glowke skoro nie musi .Jesli ktos bedzie mial pytania co do tego kasku chetnie odpowiem[addsig]
monia
Początkująca
18-02-2009, 12:10:00

witam mialam podobny problem z moja coreczka, pediatra kazal ukladac dziecko da drugim boku, ale wiadomo, ze ona przekrecila sobie glowke spowrotem wszystko wyrownalo sie jak coreczka zaczela siedziec po kilku miesiacach glowka sie wyrownala
pozdrawiam
Początkujący
22-02-2009, 14:26:00

Mój syn ma 16 lat. Patrząc z boku jedna ze stron jest spłaszczona, da się to wyrównać????

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Jak skutecznie zapobiegać atopowemu zapaleniu skóry u dziecka?
Cześć Forumowicze! Jakie praktyki i strategie stosujecie, aby zadbać o mikroflorę Waszych dzieci? Czy macie jakieś sprawdzone metody lub strategie, które pomagają w zapobieganiu atopowego zapalenia skóry u waszych dzieci? Czego należ unikać w diecie dziecka, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia AZS u dzieci. 4 Lacti Baby zawiera 5 mld żywych kultur bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) w dziennej porcji 5 kropli, zawieszonych w oleju kukurydzianym, które są skuteczne w zapobieganiu atopowemu zapaleniu skóry. Weź udział w quizie i wygraj atrakcyjne nagrody!
Czy znasz i stosujesz 4 Lacti Baby?
Wybór suplementu dla niemowlaka to odpowiedzialna decyzja. Czy macie doświadczenie z produktem 4 Lacti Baby. Może ktoś z Was już z niego korzystał lub słyszał o nim od innych rodziców? 4 Lacti Baby to probiotyk, znany ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie jelitowe, który może być stosowany do pierwszych dni życia. Probiotyk ten jest często stosowany w kontekście równowagi mikroflory bakteryjnej, zwłaszcza u najmłodszych. Jakie cechy powodują, że chętnie sięgacie po dany probiotyk dla dziecka? Czekamy na Wasze odpowiedzi! W międzyczasie weź udział w quizie i wygraj atrakcyjne nagrody! Weź udział w quizie i wygraj atrakcyjne nagrody!
Jak dbać o mikroflorę dziecka?
Cześć Forumowicze! Jakie praktyki i strategie stosujecie, aby zadbać o mikroflorę Waszych dzieci? Czy stosujecie jakieś suplementy probiotyczne dla Waszych dzieci? Jeśli tak, jakie są Wasze ulubione produkty, a może macie jakieś sprawdzone domowe sposoby na wprowadzenie korzystnych bakterii do diety dziecka? Chętnie posłuchamy Waszych doświadczeń i pomysłów na pielęgnowanie zdrowej mikroflory u najmłodszych. Podzielcie się swoimi praktykami! Poznaj 4 Lacti Baby, probiotyk bezpieczny dla noworodków i wcześniaków dostępny w postaci łatwych do podania kropli. Przypominamy, że nadal możecie wziąć udział w Quizie i wygrać ciekawe nagrody :-) https://forumginekologiczne.pl/wiadomosc/4-lacti-baby-wez-udzial-w-quizie-i-wygraj-atrakcyjne-nagrody/30990
inhalacje
Czy stosujecie inhalacje przy leczeniu infekcji u swoich dzieci? Słyszałam, że bardzo pomagają nawet przy leczeniu zwykłego kataru? Nie mam na razie inhalatora i zastanawiam się czy warto kupić.
Reklama: