Reklama:

splaszczona glowka (32)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
25-02-2009, 14:57:00

obawiam sie ze maluch ktory skonczyl 15 miesiac zycia i jego glowki w jakis sposob nie leczono musi sie w pozniejszym zyciu pogodzic z faktem ze ma troche krzywa lub splaszczona glowke Wiadomo ze to nie choroba i nic strasznego tylko ja wychodze z zalozenia ze jesli mozna cos wyleczyc to dlaczego nie tym bardziej ze lekarze ktorzy sie na tym znaja uprzedzaja ze splaszczona glowka lub asymetria twarzy moga miec rozne nastepstwa.Mam nadzieje ze twojemu synowi w niczym to nie przeszkadza bo teraz to juz raczej naprawde za pozno na leczenie
Pozdrawiam serdecznie
monia
Początkujący
27-03-2009, 07:12:00

10-12-2008 o 16:00, gersthofen :
hej nazywam sie Monika.
Nie bardzo zgodze sie z opinia twojego ortopedy Glowka dziecka moze sie sama wyrownac ale nie musi Jesli splaszczenie jest duze to moze ono juz pozostac jestem mama 9 miesiecznego synka .Od urodzenia ma splaszczona glowke z prawej strony i to dosc mocno Przy kazdej wizycie kontrolnej pytalismy lekarza a on nam odpowiadal wlasnie jak ten ortopeda ze to sie wszystko wyrowna i nie potrzebnie zawracamy sobie tym glowe Nasz synek rosl jego glowka tez tyle ze splaszczenie jakie bylo takie pozostalo Od 2 miesiaca spal na przciwnej stronie nie mial klopotow z przekrecaniem glowki takze wszystko bylo ok.Przez przypadek trafilismy do innego lekarza ktory stwierdzil ze to juz sie prawdopodobnie samo nie wyrowna a jesli to nie calkiem. bo glowka nabiera ksztaltu do 7,8 miesiaca a potem poprostu rosnie Podal nam adres kliniki gdzie robia specjalne kaski dla dzieci .Pojechalismy tam z mieszanymi uczuciami Ale po tym jak lekarz nam wszystko wyjasnil i powiedzial ze nasz syn ma 2cm roznicy miedzy jedna a druga polowka glowki zdecydowalismy sie na taki kask Na sz synek nie ma wogole problemu z noszeniem tego kasku Od poczatku wogole go nie zauwaza ani w dzien ani w nocy Spotkalismy tam wielu rodzicow ktorych dzieci naprawde mialy roznego rodzaju splaszczenia wieksze i mniejsze ale wszyscy byli zachwyceni ta metoda .Dzici po paru miesiacach noszenia tego kasku nie maja okragle glowki Pewnie ze to zadna choroba ale pytam po co dziecko ma miec krzywa glowke skoro nie musi .Jesli ktos bedzie mial pytania co do tego kasku chetnie odpowiem

Mój synek ma spłaszczoną główkę i bardzo się martwię, że to się nie wyrówna, idę z nim prywatnie do dobrego pediatry zobaczę co powie, ale byłabym wdzięczna o więcej informacji na temat tej kliniki i kasków.
Początkująca
27-03-2009, 08:24:00

wlasciwie wszystko co dotyczy kaskow napisalam w porzednich mailach .Najlepiej zalozyc kask dziecku miedzy 5 a 7 miesiacem sa najlepsze i najszybsze efekty .Kask moze byc zalozony do 1 roku zycia dziecka potem nie ma juz sensu gdyz glowa rosnie wolno i na jaki kolwiek efekt trzeby by bylo czekac lata.W Polsce ze tego co wiem kaski sa niedostepne jak na razie Tutaj gdzie mieszkam w Niemczech jest kilka klinik ktore sie tym zajmuja Koszt to miedzy< 1820 a 2500 euro zalezy w ktorej klninice.Sporo informacji jest na str internetowej www.cranioform.de to niemiecka strona ale jest i polska wersja jezykowa .jesli masz jeszcze jakies bardziej szczegolowe pytania to oto moj mail
monia.f@gmx.de
monia
Początkująca
14-06-2009, 21:40:00

10-12-2008 o 16:00, gersthofen :
hej nazywam sie Monika.
Nie bardzo zgodze sie z opinia twojego ortopedy Glowka dziecka moze sie sama wyrownac ale nie musi Jesli splaszczenie jest duze to moze ono juz pozostac jestem mama 9 miesiecznego synka .Od urodzenia ma splaszczona glowke z prawej strony i to dosc mocno Przy kazdej wizycie kontrolnej pytalismy lekarza a on nam odpowiadal wlasnie jak ten ortopeda ze to sie wszystko wyrowna i nie potrzebnie zawracamy sobie tym glowe Nasz synek rosl jego glowka tez tyle ze splaszczenie jakie bylo takie pozostalo Od 2 miesiaca spal na przciwnej stronie nie mial klopotow z przekrecaniem glowki takze wszystko bylo ok.Przez przypadek trafilismy do innego lekarza ktory stwierdzil ze to juz sie prawdopodobnie samo nie wyrowna a jesli to nie calkiem. bo glowka nabiera ksztaltu do 7,8 miesiaca a potem poprostu rosnie Podal nam adres kliniki gdzie robia specjalne kaski dla dzieci .Pojechalismy tam z mieszanymi uczuciami Ale po tym jak lekarz nam wszystko wyjasnil i powiedzial ze nasz syn ma 2cm roznicy miedzy jedna a druga polowka glowki zdecydowalismy sie na taki kask Na sz synek nie ma wogole problemu z noszeniem tego kasku Od poczatku wogole go nie zauwaza ani w dzien ani w nocy Spotkalismy tam wielu rodzicow ktorych dzieci naprawde mialy roznego rodzaju splaszczenia wieksze i mniejsze ale wszyscy byli zachwyceni ta metoda .Dzici po paru miesiacach noszenia tego kasku nie maja okragle glowki Pewnie ze to zadna choroba ale pytam po co dziecko ma miec krzywa glowke skoro nie musi .Jesli ktos bedzie mial pytania co do tego kasku chetnie odpowiem
[addsig]
Kasia
Początkująca
30-01-2010, 14:52:32

witaj Monika! Mam córeczkę która skończyła 5 mies. i też ma krzywą główkę. Chciałam zapytać o adres tej kliniki Zgóry dziękuję i pozdrawiam. Dorota
Początkująca
16-02-2010, 15:05:22

Witam,

Moja córeczka ma 2 miesiące od niedawna zauważyłam że ma z lewej strony krzywą główkę i jak próbuje przekręcić na drugą stronę, to zaczyna płakać.
W trakcie snu przekładam jej główkę na prawą.
Co mogę jeszcze zrobić, żeby zmienić kształt na prawidłowy?
Jak długo to może trwać? Do kiedy główka się formuje??
Początkująca
09-03-2010, 14:58:28

witam
Uwazam ze najpierw musisz isc do lekarza zeby stwierdzil ze twoja coreczka nie ma problemow ruchowych jesli chodzi o krecenie glowka Moze byc ze jak kaldzie glowke na druga strone to cos ja boli To powinien zbadac lekarz Jesli to tylko splaszczenie spowodowane ulozeniem to na poczatek trzeba naprawde probowac odwracac te glowke na druga strone U niektorych dzieci przynosi to efekty u mojego syna niestety nic to nie dalo .Lekarze tlumacza ze do drugiego roku zycia glowka moze sie wyprostowac a co jesli nie Moj syn mial plaska glowe z tylu i z boku dlatego zdecydowalismy sie na kask Dzsiaj glowka waglada o wiele lepiej Niestety terapia kaskiem byla pozno zaczeta i nie do konca udalo sie wszystko wyleczyc ale glowa mojego syna wyglada dzis naprawde slicznie Z tylu jest zaookraglona a nie plaska .I trzeba naprawde wiedziec ze cos bylo nie tak zeby sie dzis dopatrzyc ze bylo splaszczenie.
Z tego co mowili nam lekarza glowa sama od siebie moze nabrac ksztaltu do 7 miesiaca ptem kosci robia sie juz zbyt twarde i bez pomocy glowa juz tylko rosnie .ja jestem zadowolona z terapi .Kazdy jednak musi sam podjac decyzje .Pozdrawiam
monia
Początkująca
20-07-2010, 14:28:14

Witam,
czy mogę prosić o adres kliniki gdzie robią takie kaski dla dzieci na główkę.
Dziękuję

Gosia
Początkująca
19-11-2010, 18:15:26

Witam. Mój synek ma 7mies. i płaską główkę szukam więcej informacji ma temat ośrodka, w którym leczy się za pomocą specjalnych kasków. jaki jest koszt takiego kasku , oraz konsultacji.
Początkująca
27-04-2016, 08:05:39

fajny artykuł, ale jak komentarze czytam to trochę mnie to przeraża. o chodzi z tymi kaskami? nadal je lekarze polecają? troche lat mineło od tych komentarzy.. ja myślę nad czymś delikatniejszym. nad taką poduszką zmniejszającą nacisk - coś takiego: https://mildis.pl/Poduszka-MIMOS-XL

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: