Reklama:

UWAGA NA ANTYBIOTYK SUMAMED ***!!! (292)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
18-08-2009, 11:39:00

To prawda, borelioza w połączeniu z antybiotykami mogłaby spowodować taki efekt
http://borelioza.net/
gość
02-10-2009, 06:38:50

też uważam że to szkodliwy antybiotyk, moje dziecko po zakończonym leczeniu dostało tików!a miał tylko kaszel
gość
12-10-2009, 11:56:31

To ja zaczęłam ten wątek dość dawno temu. Ostatnio dowiedziałam się w przychodni dlaczego wtedy Pani doktor zapisała nam ten silny antybiotyk na kaszel! Dlatego że miała umowę z dystrybutorem!!!!!!!!!!! Oni obiecują lekarzom wycieczki i inne prezenty w zamian za zapisanie jak największej liczby recept na lek. Brak mi słów, nawet niewinne dzieci ich nie obchodzą!
gość
25-10-2009, 19:50:06

Mój synek 2lata 3m-ce, właśnie jest po leczeniu sumamedem ***-bardzo szybko postawił go na nogi, dosłownie po 12 godzinach była już poprawa, paskudna angina, okropny kaszel i katar , wysoka gorączka.
Brał 5 dni i rewelacja. ale w ostatnim dniu brania zauważyłam że jakoś dziwnie mruży oczy i nawet pytałam kilka razy czy oczka bolą, mówi że nie, teraz czytając te posty o tikach zastanawiam się czy to można z tym połączyć? Jak myślicie?
gość
07-11-2009, 22:33:54

Zwracam uwagę, że antybiotyki nie bierze się na kaszel, katar itp tylko na zwalczenie konkretnych drobnoustrojów. Bez badań mikrobiologicznych branie antybiotyku to jest strzelanie w ciemno, a nuż się trafi. Trzeba wymagać od lekarza by zlecał wykonanie badań z antybiogramem. A jak NFZ nie ma na to kasy to niestety bezpieczniej jest zapłacić za to samemu niż brać w ciemno. Jak lekarz nie da skierowania to niech przynajmniej powie co zbadać (wymaz z gardła, nosa, itp.).
I jeszcze uwaga do skutków ubocznych:
Jeśli antybiotyk był brany na zakażenie chlamydiami (sumamed jest na to bardzo skuteczny) to ten drobnoustrój ginąc wydziela silne toksyny więc efekt leczenia początkowo, paradoksalnie może wydawać się odwrotny do zamierzonego i dawać niepożądane objawy. Należy wtedy osłonowo brać mikroelementy na odżywienie i odtrucie. Jest to jeszcze jeden argument, że przed antybiotykoterapią powinno się (!!!) wykonać odpowiednie badanie.
Pozdrawiam,
Tomek
gość
08-11-2009, 21:32:04

ale mnie nastraszyliscie!wlasnie dzis ,moja 4,5 letnia corka dostala ten antybiotyk.P.doktor przepisala go na zapalenie oskrzeli,dodam za corka ma okropny,meczacy kaszel,dostala tez acodin junior i syrop prawoslazowy.Sumamed *** podalam w poludnie,boje sie nocy bo wtedy kaszel nasilal sie.
gość
10-11-2009, 10:10:00

Kurcze, moja córeczka, 4 latka, dostała dziś sumamed *** bo ma bardzo męczący krtaniowy kaszel, i teraz nie wiem co robić, bo szkoda mi dzieciaka, a z drugiej strony czy warto ryzykować??
gość
11-11-2009, 20:46:55

mój syn (4,5 roku) 5 dni temu skończył zażywać sumamed oraz syrop też antybiotyk salbutamol hasco, niby jest poprawa, ale 3 dni temu zaczęły pojawiać mu się plamy na całym ciele, włącznie z głową. Plamy utrzymują się po kilka minut i znikają by potem pojawić się ponownie, lekarka powiedziała że nie co to jest i kazała podawać wapno lecz nic jeszcze nie ustąpiło. Czy ktoś spotkał się z podobnym objawem? proszę o odpowiedź
Początkująca
13-11-2009, 17:20:25

To straszne co mala przezyla, ale dobrze ze dziecko w tak mlodym wieku zorientowalo sie ktory antybiotyk jest dla niego dobry a ktory nie. ja np zawsze stosuje ten sam (duomox) bo ani mnie nie uczula,ani nie wywoluje zadnych innych skutkow ubocznych. Polecam
gość
18-11-2009, 20:51:31

Każdy organizm jest inny moja córka 5 lat na przewlekły kaszel przyjmowała sumamed *** w dawce 5ml przez 4 dni i nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych natomiast syn mojej siostry 3 lata na zapalenie dróg oddechowych przyjmował duomox i u niego wystąpiły skutki uboczne tj. wymioty, wysypka ( może rumień o w miarę łagodnym przebiegu) prawie każdy antybiotyk ma skutki uboczne które na pewno u kogoś się uaktywnią...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: