Czy to okres jesienno-zimowy czy przesilenie wiosenne, coraz więcej rodziców suplementuje dzieciom probiotyki. Korzystamy z ich dobrodziejstw nie tylko przy okazji infekcji, ale również we wspomnianych okresach obniżonej odporności. Czy wiesz, że bogactwem probiotyków są… kiszonki?
Spis treści:
- Probiotyki – dlaczego są tak ważne w naszej diecie
- Działanie probiotyków
- Naturalne źródła bakterii kwasu mlekowego czyli po jakie produkty warto sięgać
- Najlepsze kiszonki to te zrobione samodzielnie
Domowe kiszonki to najlepsze i najzdrowsze, naturalne źródło dobrych bakterii probiotycznych. Po które kiszonki warto sięgnąć – o tym za chwilę.
Probiotyki – dlaczego są tak ważne w naszej diecie
Probiotyki to nazwa wywodząca się z greki, oznaczająca pro bios czyli „dla życia”. Probiotyki to nic innego jak bakterie – przede wszystkim kwasu mlekowego, których korzystne oddziaływanie na organizm ludzki jest udowodnione. Suplementując probiotyki warto podawać je wraz z prebiotykiem, czyli składnikiem, który nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowy a stanowi „odżywkę” dla bakterii probiotycznych, stymulując ich wzrost i aktywność.
Działanie probiotyków
Probiotyki przede wszystkim „uszczelniają” światło jelit – dzięki temu w pewien sposób zamykają drogę do przenikania patogenów chorobotwórczych – bakterii, wirusów, grzybów, toksyn. Pobudzają również sekrecję mucyny, która chroni śluzówkę układu pokarmowego oraz pomagają w walce z nadwrażliwością na alergeny pokarmowe. Bakterie probiotyczne stymulują odpowiedź immunologiczną, co jest niezwykle ważne w ochronie organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi.
Naturalne źródła bakterii kwasu mlekowego czyli po jakie produkty warto sięgać
Fermentowane produkty mleczne i kiszonki są bogactwem bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus i Bifidobacterium. Fermentowane produkty mleczne – czyli jogurty, kefiry, zsiadłe mleko ale również produkty kiszone (kapusta czy ogórki) nie zastąpią wyselekcjonowanych, dostępnych w aptece szczepów bakterii probiotycznych, ale stanowią źródło bakterii kwasu mlekowego, których działanie udowodniono w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych witamin z grupy B. Kwas mlekowy reguluje również florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszone warzywa dostarczają witamin z grupy B – są świetnym źródłem witamin B1, B2, B3. Są również źródlem witamin C, A, E, K ale również magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Kiszone warzywa są również cennym źródłem błonnika pokarmowego.
Zdrowy obiad, fot. shutterstock
Najlepsze kiszonki to te zrobione samodzielnie
Fermentowane produkty mleczne najlepiej kupić w sklepie, jednak o kiszenie warzyw można pokusić się w domu. Co można kisić? Poza kapustą czy ogórkami, kisić można buraczki, patisony, czosnek, fasolkę, kalafiory, marchewkę a nawet…. niektóre owoce jak śliwki, jabłka czy gruszki. Pamiętajmy, że dietę warto wzbogacać w produkty naturalne, które są świetnym źródłem witamin i mikroelementów. Należy mieć na uwadze, że naturalne kiszonki nie zastąpią