Alergia na orzechy zaliczana jest do tzw. wielkiej ósemki alergenów pokarmowych, czyli takich, które powodują ponad 90% alergii na produkty spożywcze. Czy alergia na orzechy jest groźna? Jak z nią żyć?
Spis treści:
Czym jest alergia?
Alergia to nic innego jak nadmierna odpowiedź układu odpornościowego. W przypadku orzechów czynnikiem alergizującym są zazwyczaj białka zapasowe będące jednym ze składników budulcowych orzechów. Gdy w organizmie pojawią się białka pochodzące z orzechów, następuje gwałtowna produkcja przeciwciał IgE, co u alergików przejawia się pojawieniem się licznych objawów typowych dla alergii. Szacuje się, że alergia na orzeszki ziemne może dotyczyć nawet jednego procenta populacji! Orzechy ziemne, jak i produkty je zawierające, uznawane są za jedne z najsilniejszych alergenów, które mogą przyczynić się do powstania groźnej dla życia reakcji anafilaktycznej.
Objawy alergii na orzechy
Objawy alergii pojawiają się krótko po spożyciu produktów zawierających orzechy, nawet ich niewielkie ilości. Do najczęściej pojawiających się objawów alergii zalicza się pokrzywkę, nieżyt nosa na tle alergicznym, ból brzucha, wymioty, uczucie świądu, zaostrzenie objawów astmatycznych u chorych na astmę. Co ciekawe, zażywanie kwasu acetylosalicylowego, składnika popularnych produktów na przeziębienie, wzmaga nasilenie objawów. Ciężkie objawy alergii mogą prowadzić do tzw. wstrząsu anafilaktycznego, który zagraża życiu.
W przypadku zaobserwowania poniższych objawów należy niezwłocznie wezwać pogotowie:
- palenie w ustach,
- niepokój,
- nagle pogarszające się samopoczucie,
- nagłe zaczerwienienie skóry, świąd, pokrzywka,
- chrypa, kaszel, skurcze mięśni,
- narastające problemy z oddychaniem,
- wzrost czynności serca,
- spadek ciśnienia tętniczego,
- utrata przytomności.
Alergia na orzechy, fot. panthermedia
Uwaga! Wstrząs anafilaktyczny postępuje bardzo szybko, stąd niezbędne jest jak najszybsze wezwanie pogotowia ratunkowego. Brak udzielenia fachowej pomocy medycznej może prowadzić do zgonu!
Jak rozpoznać alergię na orzechy?
Alergia jest chorobą, która wymaga precyzyjnie wykonanych badań wstępnych, które pozwolą wskazać, co jest przyczyną choroby. W przypadku dzieci lekarzem, który może zlecić testy alergiczne, jest lekarz pediatra. Ze względu na to, że określenie i wskazanie konkretnej przyczyny alergii jest żmudne, z pomocą przychodzą testy diagnostyczne pozwalające wskazać co uczula konkretnego pacjenta. Pamiętajmy, że jedna osoba może być uczulona na kilka substancji! Pamiętajmy, że warto obserwować siebie i swoich najbliższych. Im szybciej zauważymy niepokojące objawy, tym diagnostyka będzie sprawniejsza. Poza tradycyjnymi testami skórnymi, które może zlecić lekarz, można przeprowadzić również badanie krwi (tzw. testy RAST), pozwalające na określenie stężenia immunoglobuliny IgE, charakterystycznego przeciwciała, którego stężenie rośnie po kontakcie z substancją uczulającą
Leczenie
Na chwilę obecną nie da się całkowicie wyleczyć alergii. Najskuteczniejszą metodą jest po prostu unikanie alergenów, choć niestety nie zawsze jest to możliwe. W przypadku wystąpienia łagodnych reakcji alergicznych stosuje się przede wszystkim leki przeciwhistaminowe, które zmniejszają stężenie histaminy, która pojawia się w organizmie po podaniu czynnika alergizującego. W przypadku wystąpienia ciężkich reakcji alergicznych kluczowe są minuty – tutaj stosowanym lekiem jest adrenalina. Obecnie na rynku dostępne są automatyczne wstrzykiwacze z adrenaliną, które osoby uczulone powinny asekuracyjnie mieć zawsze przy sobie. Warto również wprowadzić szereg dobrych praktyk w życiu codziennym, jak chociażby uważne czytanie etykiet na opakowaniach produktów spożywczych, gdzie widnieją informację o zawartości lub możliwości pojawienia się śladowych ilości orzechów.