Kiedy dziecko odczuwa głód między posiłkami, dobrze jest dać mu smaczną przekąskę. Najlepszymi z nich są te, które zapewnią maluchom dodatkową energię i składniki odżywcze, a przy tym są nadal naturalne.
Zdrowych nawyków żywieniowych powinniśmy uczyć nasze pociechy już od najmłodszego. Smaki, które wówczas poznają zapamiętają na lata.
Największymi „grzechami” rodziców jest podawanie dzieciom produktów wysoko przetworzonych, typu fast food, chipsów czy gazowanych napojów. Niestety mogą one uzależniać i w konsekwencji prowadzić do otyłości oraz chorób serca. Na szczęście można je zastąpić bardziej wartościowymi posiłkami.
Łakocie prosto z sadu
Nie od dziś wiadomo, że zarówno warzywa jak i owoce są źródłem wielu witamin. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w codziennym menu naszych pociech. Są słodkie i smaczne, co sprawia, że mogą zastąpić słodycze. Aby maluchy sięgały po nie z większą ochotą wystarczy podawać je na różne sposoby. Dobrą metodą może okazać się przygotowanie świeżych i soczystych owoców zanurzonych w kolorowej galaretce lub polanie ich naturalnym jogurtem. Pamiętajmy, aby w naszych lodówkach nie zabrakło talerzyka z warzywami i owocami- aby zawsze były one w zasięgu ręki.
Wskazówka:Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców, starszym dzieciom zaproponuj owoce suszone. Wcześniej jednak sprawdź na etykiecie, czy nie dodano do nich dodatkowych składników (np. cukru). Naturalne zachowują wiele składników odżywczych.
Pieczone ziemniaczki
To doskonała alternatywa dla tłustych i niezdrowych frytek. Zawierają witaminę B6, C i kwas foliowy, a przy tym stanowią smaczny posiłek dla osób w każdym wieku.
Wskazówka:Pokrój ziemniaki w cienkie talarki i upiecz je w piekarniku. W efekcie otrzymasz chrupiące ziemniaczane krążki, które możesz podawać dzieciom np. z jogurtowym dipem.