Reklama:

Wiosenne przekąski dla najmłodszych

Good Food

Ten tekst przeczytasz w 4 min.

Wiosenne przekąski dla najmłodszych

panthermedia

Zdrowe śniadanie

Kiedy dziecko odczuwa głód między posiłkami, dobrze jest dać mu smaczną przekąskę. Najlepszymi z nich są te, które zapewnią maluchom dodatkową energię i składniki odżywcze, a przy tym są nadal naturalne.

Reklama:

Wafelki ryżowe

Małe, okrągłe wafelki ryżowe można podawać nawet niemowlakom. Ich chropowata powierzchnia doskonale masuje dziąsła, dlatego są odpowiednie zwłaszcza dla ząbkujących maluchów. Starszym dzieciom mogą posmakować wafle z czekoladą, które dodatkowo dostarczą im magnezu i żelaza. Tego typu łakocie stanowią idealną propozycję na zdrowy i słodki podwieczorek.

Wskazówka: Pamiętaj by wybierać tylko te produkty, do których nie został dodany cukier. Brak tego składnika sprzyja zachowaniu zdrowych zębów u najmłodszych. Bezcukrowe wafelki można chrupać do woli!

Pełne ziarna zbóż

Produkty zbożowe leżą u podstawy piramidy żywieniowej. Są doskonałym źródłem błonnika, który wpływa na przemianę materii i zapewnia uczucie sytości. Pamiętajmy, że dzieci uwielbiają chrupiące przekąski, dlatego warto z tego skorzystać podając im np. chrupki zbożowe, które można jeść „na sucho” lub łączyć z jogurtem.

Wskazówka: Śniadaniowe chrupki zbożowe to świetna propozycja na dobry początek dnia. Dostarczą one dziecku sporą dawkę energii i witamin. Dodawaj do nich sezonowe owoce, orzechy lub rodzynki, które wzbogacą ich smak.

Owocowe i mleczne koktajle

Nawet najbardziej wybredne dziecko nie oprze się koktajlom. Korzystajmy zatem z sezonowych owoców i nie bójmy się miksować ze sobą różnych smaków. Tego typu przekąska mleczno-owocowa zawiera dużo białka, wapnia (budulec kości) i błonnika oraz stanowi doskonale orzeźwienie w upalne dni.

Wskazówka: Nie kupuj gotowych koktajlów, które zawierają sporą ilość cukru. Dużo lepiej będzie przygotować taki napój samemu, łącząc świeże owoce i mleko. Dodając szczyptę cynamonu dodatkowo wzbogacisz ich smak.

ZDANIEM DIETETYKA - Małgorzata Zdrojewska specjalista dietetyk

U dzieci po pierwszym roku życia, rozpoczyna się okres kształtowania nawyków żywieniowych. W tym okresie zadbajmy o prawidłowe wzorce naszych pociech. Dzieci,  zwłaszcza między 1 a 3 rokiem życia, powinny zjadać od 3 do 5 posiłków dziennie. Oznacza to, że w ich diecie, prócz podstawowych dań, jest jeszcze miejsce na przekąski. Dla rosnącego malucha niezwykle istotna jest regularność przyjmowania pokarmu, dlatego starajmy się zachowywać w miarę równe odstępy pomiędzy ich spożywaniem. Przekąski nie powinny jednak zastępować głównych posiłków. Pamiętajmy, żeby postawić na jakość a nie ilość. Dlatego najlepszym momentem na ich podanie jest podwieczorek lub drugie śniadanie, które idealnie uzupełni codzienne menu.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Żywienie

Jak właściwie dbać o mikroflorę u dziecka?
Mikroflora jelitowa odgrywa istotną rolę w procesach trawiennych, produkcji niektórych witamin, syntezie kwasów tłuszczowych, a także w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jak dbać o mikroflor...
Jak naturalnie zwiększyć odporność u dziecka?
Cześć Forumowicze! Jako rodzice zawsze staramy się dbać o zdrowie swoich dzieci. Jednak zdarza się, że dziecko uczęszczające do przedszkola często łapie infekcje i przeziębienie. Czy macie jak...
Reklama:
Reklama: