Reklama:

Znaczenie błonnika pokarmowego w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób

Ten tekst przeczytasz w 8 min.

Znaczenie błonnika pokarmowego w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób

ojoimages

Śniadanie

Błonnik jest niedocenianym składnikiem naszego pożywienia. Jego odpowiednia podaż może mieć duże znaczenie w profilaktyce i leczeniu wielu różnych chorób, zarówno u dzieci jak i u dorosłych.

Reklama:

Przykładowa zawartość błonnika w porcjach pokarmowych

Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne publikuje regularnie tabele zawartości składników odżywczych, w tym błonnika w różnych produktach żywieniowych (USDA Nutrient Database for Standard Reference – cytat za Journal of the American Dietetic Association 2002, Vol. 102, No 7, strony 993-1000). Są to tabele łatwe w użyciu definiują bowiem zawartość błonnika w typowych racjach pokarmowych.

Pamiętając o zalecanym spożyciu błonnika minimum 20 gramów na dobę można samodzielnie oszacować zawartość tego składnika w naszej diecie według poniższych przykładów (podano przybliżoną średnią zawartość błonnika w porcjach poszczególnych pokarmów):

1) Chleb

- biały: 1 kromka - 0,6 g błonnika

- ciemny (pełnoziarnisty): 1 kromka - 1,9 g błonnika

2) Owoce

jabłko 1 sztuka – 3,7 g błonnika

gruszka 1 sztuka – 4 g błonnika

banan 1 sztuka – 2,8 g błonnika

pomarańcza 1 sztuka – 3,1 g błonnika

suszone śliwki 5 sztuk – 3 g błonnika

suszone figi 2 sztuki – 4,6 g błonnika

3) Warzywa

szpinak gotowany: porcja ok. 100 g – 2,2 g błonnika

fasolka szparagowa: porcja ok. 100 g – 2,9 g błonnika

fasola czerwona: porcja ok. 100 g – 4,5 g błonnika

kapusta: porcja ok. 100 g – 2,5 g błonnika

groszek zielony porcja ok. 100 g – 6 g błonnika

bób: porcja ok. 100 g – 5,8 g błonnika

ziemniaki: porcja ok. 100 g – 1,2 g błonnika

Warto zauważyć, że wyjątkowo bogatym źródłem błonnika są warzywa strączkowe (groszek, bób, fasola itp.).

Potencjalne korzyści zdrowotne spożywania odpowiednich porcji błonnika pokarmowego

1) Stężenie cholesterolu we krwi

Wykazano, że wiele włókien roślinnych, jeżeli są regularnie spożywane, znacząco obniża stężenie cholesterolu LDL w surowicy krwi. W szczególności dotyczy to błonnika tworzącego lepki filtr powierzchniowy w jelitach, jak beta-glukan czy wyciąg z babki (psyllium). Mechanizm polega prawdopodobnie na hamowaniu zwrotnego wchłaniania kwasów żółciowych z jelita, co powoduje wykorzystywanie zasobów cholesterolu LDL do syntezy nowych kwasów żółciowych. Ponadto dieta bogata w błonnik z natury jest niskotłuszczowa, co ma korzystny wpływ na osoby z hipercholesterolemią.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Żywienie

gość
Jak dieta wpływa na łuszczycę skóry głowy?
Ostatnio czytam dużo o wpływie diety na łuszczycę skóry głowy i mam mętlik w głowie. Jedni piszą, że dieta jest kluczowa, inni, że nie ma żadnego znaczenia. Jakie są Wasze doświadczenia? Co naprawdę ...
Moje dziecko je tylko mleko modyfikowane
Witam, mam synka 3 latka skończył w lutym. Rozwija sie bardzo dobrze i ma niespozycte poklady energi ale jest problem z jedzeniem. Otoz Patryczek je tylko mleko modyfikowane, nic wiecej, nie chce wo...
gość
Owłosienie u dziecka 4-letniego(dziewczynka)hypertrychoza :(
Nasza córcia miesiąc temu skończyła 4 latka jest pokryta meszkiem na plecach, ręcach, nogach włoski miała os urodzenia ale króciótkie a teraz niektóre mają około 1cm długości, dostaliśmy skierowanie ...
4 mies dziecko niechce jesc POMOCY!!
witam, moja corka od ponad miesiaca niechce spozywac mleka bylo podejrzenie o skaze lecz jednak to nie to badania byly poroobine w moczu wyszly male leukocyty a z krwi jak to jedna Pani doktor powied...
Reklama:
Reklama: