Reklama:

Znaczenie błonnika pokarmowego w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób

Ten tekst przeczytasz w 8 min.

Znaczenie błonnika pokarmowego w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób

ojoimages

Śniadanie

Błonnik jest niedocenianym składnikiem naszego pożywienia. Jego odpowiednia podaż może mieć duże znaczenie w profilaktyce i leczeniu wielu różnych chorób, zarówno u dzieci jak i u dorosłych.

Reklama:

2) Profilaktyka i wspomaganie leczenia cukrzycy

U chorych na cukrzycę zaobserwowano, że pokarmy bogatsze w błonnik poprawiają kontrolę glikemii i zmniejszają zapotrzebowanie na insulinę u chorych na cukrzycę typu 2 oraz zmniejszają częstość ciężkich hipoglikemii u chorych z cukrzycą typu 1. Pokarmy bogate w błonnik mają niższy indeks glikemiczny i powodują mniejszą stymulację trzustki do wydzielania insuliny. Szczytowe stężenia glukozy we krwi po podaniu pokarmów bogatych w błonnik są niższe niż po produktach ubogobłonnikowych.

3) Normalizacja pracy przewodu pokarmowego

Błonnik zwiększa objętość stolca i przyspiesza perystaltykę, przez co zapobiega zaparciom. W wielu przypadkach już istniejących zaparć proste zwiększenie ilości błonnika w diecie, połączone z odpowiednim spożyciem płynów doustnych, normalizuje rytm defekacji. Błonnik ulega też fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym z tworzeniem tzw. krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) będących ważnym składnikiem odżywczym dla komórek jelita (kolonocytów). Bogate w błonnik pokarmy roślinne dają uczucie sytości wcześniej i po mniejszej ilości pożywienia w porównaniu z pokarmami pochodzenia zwierzęcego, co ma niebagatelne znaczenie w regulacji stanu odżywienia i profilaktyce otyłości.

4) Profilaktyka uchyłkowatości jelit

Uchyłkowatość jelit (diverticulosis) jest jedną z “chorób cywilizacyjnych”, wiązanych przez większość badaczy z nieprawidłowym odżywianiem. Według jednej z najczęściej cytowanych teorii patogenetycznych uchyłki powstają na skutek przewlekłego stosowania diety ubogiej w błonnik. Konsekwencją nieprawidłowej diety jest tworzenie twardych mas kałowych o małej objętości. Zaburza to pasaż jelitowy i powoduje, że konieczne są silniejsze niż zwykle skurcze jelita. Skutkiem mogą być uwypuklenia śluzówki jelita przez miejsca osłabionej mięśniówki, czyli tworzenie uchyłków. W leczeniu tego stanu stosuje się dietę bogatszą w błonnik, należy jednak uważać na podawanie niestrawialnych ziaren, które mogą zalegać w już utworzonych uchyłkach i doprowadzać do stanu zapalnego.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Żywienie

gość
Jak dieta wpływa na łuszczycę skóry głowy?
Ostatnio czytam dużo o wpływie diety na łuszczycę skóry głowy i mam mętlik w głowie. Jedni piszą, że dieta jest kluczowa, inni, że nie ma żadnego znaczenia. Jakie są Wasze doświadczenia? Co naprawdę ...
Moje dziecko je tylko mleko modyfikowane
Witam, mam synka 3 latka skończył w lutym. Rozwija sie bardzo dobrze i ma niespozycte poklady energi ale jest problem z jedzeniem. Otoz Patryczek je tylko mleko modyfikowane, nic wiecej, nie chce wo...
gość
Owłosienie u dziecka 4-letniego(dziewczynka)hypertrychoza :(
Nasza córcia miesiąc temu skończyła 4 latka jest pokryta meszkiem na plecach, ręcach, nogach włoski miała os urodzenia ale króciótkie a teraz niektóre mają około 1cm długości, dostaliśmy skierowanie ...
4 mies dziecko niechce jesc POMOCY!!
witam, moja corka od ponad miesiaca niechce spozywac mleka bylo podejrzenie o skaze lecz jednak to nie to badania byly poroobine w moczu wyszly male leukocyty a z krwi jak to jedna Pani doktor powied...
Reklama:
Reklama: